Ponedjeljak , 24.2.2020. | 21:08

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 1.3.2017. u 8:12
Prikaza: 1836
Autor: Likaplus/direktno

Je li Otac Domovine zaboravljen?

LS Županija : Je li Otac Domovine zaboravljen?

Rođen je u Velikom Žitniku pokraj Gospića 1823. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu polazio je u Klancu. Od njegove trinaeste godine školovao ga je stric Šime Starčević, koji je bio svećenik, ali i jezikoslovac koji se još tada borio za hrvatski jezik pa se smatra prethodnikom hrvatskih preporoditelja. Upravo je on upoznao Antu Starčevića s hrvatskim jezikom kao naukom te ga je podučavao i latinski. Sa 16 godina Starčević je otišao u Zagreb gdje je završio gimnaziju, usavršivši pritom latinski, ali i njemački, talijanski, mađarski i grčki jezik.

Nakon gimnazije otišao je u Senj u sjemenište, a onda na studij teologije u Peštu. Tamo je položio ispite iz slobodnih znanosti i filozofije, a 1846. godine postao je doktor filozofije. U to vrijeme odlučio je svoj život posvetiti borbi za slobodu Hrvatske, a ne svećeničkom pozivu.

Privatni život

Budući Otac Domovine rođen je u siromašnoj obitelji, kao sin Jakova Starčevića i Milice, koja je prije udaje za Starčevića, bila udovica Čorak. Prije prve udaje bila je pravoslavka, ali je onda,udavši se, prešla na katoličku vjeru. Zbog siromaštva u kojem mu je živjela obitelj, jedina prilika za Starčevićevo obrazovanje bila je da postane svećenik. Kao tinjeđera najprije ga je podučavao stric te mu usadio osjećaj domoljublja i ljubavi prema hrvatskom, tada narodnom, jeziku. Upravo zbog toga je Starčević tokom studija odlučio napustiti svećenički poziv i svoj život posvetiti politici i književnosti – dvoma zanimanjima kojima je mogao najprije probuditi hrvatsku nacionalnu svijest, a onda se za nju i boriti te je odvesti u željenom smjeru – smjeru borbe i priznavanja hrvatstva.

Nakon što je postao doktor filozofije, Starčević, unatoč svoj nastojanju, nije uspio dobiti mjesto profesora na zagrebačkoj akademiji, ali ni na Sveučilištu u Beogradu. Zato je počeo raditi u odvjetničkom uredu kao javni bilježnik, sve dok nije izabran za Hrvatski sabor. 1862. godine suspendiran je i zatvoren na mjesec dana kao protivnik režima.  Starčević se protivio Habsburškoj monarhiji i kleru za kojeg je mislio da namjerno potiče službu osvajačima i zaostalost naroda. Starčević je želio samostalnost Hrvatske jer je smatrao da je hrvatski narod sposoban sam upravljati svojom državom. Starčević se borio i protiv feudalizma te je zagovarao demokratsko društvo.

Starčević je također bio i protivnik jezične reforme Vuka Karadžića, jer je Karadžić inzistirao da su hrvati srpski narod koji bez prihvaćanja "srpstva” nemaju vlastiti identitet. Starčević je branio hrvatski jezik kao samostalan, pa je napadao i samo Srpstvo braneći hrvatstvo svog naroda.

Umro je u Zagrebu 28. veljače, 1896. godine, dok je imao 73. godine. Pokopan je u Šestinama u Zagrebu, a na sprovod mu je došlo više od 50 tisuća ljudi.

Posao

Nakon što je završio studije Starčević je najprije radio u odvjetničkom uredu, a onda je 1861. godine bio izabran za velikog bilježnika u riječkoj županiji. Te godine postao je zastupnik Hreljin-Grobnik kotara i ušao u Sabor. Iako je već sljedeće godine suspendiran iz Sabora zbog svojih stavova, posao je zastupnikom i 1865., 1871. i 1878. godine. U Saboru je jasno isticao ideju da Hrvatska prekine sve upravne i državne veze s Austrijom i Mađarskom te da postane samostalna.

Svoje ideje Starčević je iznosio i u svojem književnom stvaralaštvu. 1845. godine počeo je objavljivati pjesme u Danici koju je osnovao Ljudevit Gaj. Prve objavljene pjesme bile su mu "San i istina”, "Dva sunca”, "Tužba” i "Vjerni podložnici premilostivom kralju Ferdinandu V.”. Objavio je i prozno djelo "Nešto o pirnih običajih u Lici”. Upravo to djelo stavilo je Starčevića na sam vrh hrvatskih prozaista narodnog preporoda. Starčević je pisao i drame, od kojih sačuvana samo "Selski prorok” napisana 1852. godine. Ostale drame su mu "Porin” i "Ljubomir”.

Najveća postignuća

Starčević je uz svu svoju borbu za osamostaljenje Hrvatske, promicanje hrvatstva i buđenje nacionalne i narodne svijesti, ostao najpoznatiji kao osnivač Stranke prava. Stranku je osnovao s Eugenom Kvaternikom 1861. godine. Iste godine Starčević je započeo rehabilitaciju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te poticao uspomenu na njihova djela među pukom. Stranka prava raspuštena je 1871. godine nakon što je Kvaternik podigao Rakovački ustanak – ustanak protiv Austro-Ugarske monarhije koji je trebao dovesti do stvaranje nezavisne Hrvatske države.

Starčević je cijeli svoj politički i književni rad posvetio buđenju nacionalne svijesti, borbi za prava hrvatskog naroda i oslobođenju od služenja bilo kojem drugom narodu.

Slijedeći vlastiti ideal, Starčević je poticao rast hrvatske samosvijesti, veličao hrvatsku povijest i kulturu te zastupao neovisnost Hrvatske na cijelom povijesnom prostoru zalažući se za čvrsta moralna načela kao temelj uređenja države. Velikim ga čovjekom čini to što je doista živio svoje ideale i načela, a o njemu kao dosljednom borcu za slobodu vlastita naroda dovoljno svjedoče njegove riječi: ''Makar Hrvatska bila samo uru dugačka i uru široka, makar bilo samo pet Hrvata – neka ih pet bude slobodno i sretno''.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Blaženik i mučenik Stepinac

60.obljetnica smrti

Blaženik i mučenik Stepinac

10.2.2020. | 11:36
Katolička Crkva slavi blagdan mučenika, blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i spominje se 60. obljetnice njegove smrti. Blaženim ga je 3. listopada 1998. godine proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici. Osim u rodnom Krašiću, Stepinčevo će se, uz izravan prijenos Hrvatsk
Likaplus.hr : "Ja se tim krvavim rukama ponosim"

Prosinačke žrtve 1918.

"Ja se tim krvavim rukama ponosim"

5.12.2019. | 8:01
“Po svojoj dužnosti smatrao sam da treba prvi da počnem i ja se tim krvavim rukama ponosim.” Te riječi izgovorio je Grga Budislav Anđelinović na beogradskoj Skupštini održanoj 26. travnja 1921. godine. Ruke je okrvavio naredivši otvaranje vatre iz tri ‘Shwarzlose‘ 8-milimetarsk
Likaplus.hr : U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar

U ponedjeljak, 18.11.

U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar

17.11.2019. | 22:42
U centru Korenice, u 17,00 sati, za Vukovar i Škabrnju, za sve poginule u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku
Likaplus.hr : Likvidacija na otoku Daksi, početak Bleiburga

Titovi partizani-zločini

Likvidacija na otoku Daksi, početak Bleiburga

26.10.2019. | 7:58
Otok Daksa i likvidacija uglednih Dubrovčana od strane Titovih partizana 1944. s crvenom petokrakom na čelu, a kokardom u srcu bio je početak Bleiburga
Likaplus.hr : Hrvatski jezik  postao službeni jezik

Na današnji dan 1847.

Hrvatski jezik postao službeni jezik

23.10.2019. | 11:11
Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškome zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je narodne zastupnike na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe. Bilo je to 23. listopada 1847. u staroj zagrebačkoj županijskoj zgradi na Markovu trgu.
Likaplus.hr : Raskid s nesretnom tvorevinom Jugoslavijom

Dan neovisnosti 8.listopada

Raskid s nesretnom tvorevinom Jugoslavijom

8.10.2019. | 7:44
Likaplus.hr : Srbi ubili katoličkog svećenika 1991.

Srbi ubili katoličkog svećenika 1991.

7.10.2019. | 9:53
Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika Ivana Burika
Likaplus.hr : Takav zločin se ne pamti-Krnjeuša

Zločin nad Hrvatima 1941

Takav zločin se ne pamti-Krnjeuša

9.8.2019. | 21:24
Takav zločin kao u hrvatskom selu Krnjeuši-Općina Petrovac se ne pamti-pobili trudnice, djecu
Likaplus.hr : Milijun Hrvata trebalo protjerati

Srpski plan 1941

Milijun Hrvata trebalo protjerati

1.8.2019. | 23:11
Likaplus.hr : Besplatni autobusi za Bleiburg

Iz Zagreba

Besplatni autobusi za Bleiburg

5.4.2019. | 20:34
Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedijeodržat će se u subotu18. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji. Organizator ko
Likaplus.hr : Stepinac-mučenik Titova režima

Stepinčevo slavimo

Stepinac-mučenik Titova režima

10.2.2019. | 8:18
Kardinal Stepinac-mučenik Titova zločinačkog komunističkog režima
Likaplus.hr : Partizani pobili dječake sjemeništarce

Mržnja nema granice

Partizani pobili dječake sjemeništarce

4.2.2019. | 21:42
3. veljače 1926. Ivan Kozina – dječaci sjemeništarci gimnazije u Visokom kao žrtve partizanske dijabolične mržnje
Likaplus.hr : Stvarao NDH i kasnije Republiku Hrvatsku

Nijaz Batlak-Daidža

Stvarao NDH i kasnije Republiku Hrvatsku

1.2.2019. | 21:11
Stvarao je i branio NDH kao i 1991. Republiku Hrvatsku.Oduvijek je zasebe tvrdio da je Hrvat Islamske vjeroispovijesti. Među prvima je upozoravao Muslimane u BIH na opasnost od Jugoslavenstva i atonomaštva koje je zastupao Srbin (porijeklom) Izetbegović.
Likaplus.hr : Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika

Velikosrpski zločini

Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika

6.10.2018. | 9:26
Likaplus.hr : Cijenimo li junaka Nikolu Šubića Zrinskog?

Cijenimo li junaka Nikolu Šubića Zrinskog?

9.9.2018. | 17:47
Iz plemićke obitelji Zrinski najpoznatiji je Nikola IV. Šubić, rođen 1508, koji je sa svojom vojskom branio Europu pred Bečom, a u Sigetu zadužio cijeli kršćanski svijet.
Likaplus.hr : Misa za  pobijene na  planini Vaganj

Titovi partizani-zločini

Misa za pobijene na planini Vaganj

2.9.2018. | 22:12
Od 1944. do završetka Drugog svjetskog rata u nju je bačeno između 500 i 1.500 osoba. Obilježavanje ovog događaja započelo je 1999. zahvaljujući velikom trudu i zalaganju dr. fra Bože Norca Kljaje, umirovljenog profesora splitskog KBF-a.
Likaplus.hr : Žrtve totalitarizama

Žrtve totalitarizama

22.8.2018. | 10:21
Likaplus.hr : Zapalili crkvu i u nju bacali  Hrvate

Ustanici Srbi iz 1941

Zapalili crkvu i u nju bacali Hrvate

9.8.2018. | 9:18
U plamen zapaljene crkve živi su bačeni Jure Tomljenović s Prkosa, Ilija Poplašen iz okolice Jajca i najmlađi od njih 12-godišnji Ivica Skender, koji je tek bio završio I. razred gimnazije u Travniku. (Don Anto Baković: „Svećenici žrtve rata i poraća”, Zagreb 1994.)
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :