Srijeda , 12.12.2018. | 00:42

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1021.3 hPa

Vlažnost

93 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1018.7 hPa

Vlažnost

47 %

Gospic

vedrovedro

Temperatura

-3°

Tlak zraka

1021.3 hPa

Vlažnost

93 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1018.7 hPa

Vlažnost

47 %

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 5.3.2018. u 7:08
Prikaza: 2404
Autor: Likaplus/GS

Marijan Matijević

Lomio je i najjače

LS Županija : Lomio je i najjače

Prije nešto manje od dva mjeseca, točnije, 10. siječnja, navršilo se 140 godina od rođenja Marijana Matijevića, svojedobno najjačeg čovjeka na svijetu, poznatog diljem svijeta, kojeg su zbog urođene tjelesne snage i dobrote prozvali Herkul zlatna srca.

Matijević je rođen 1878. u Dubokom Dolu, pokraj Gračaca, u Lici. Umro je u 74. godini, u Zagrebu, i na Božić 1951. pokopan u Županji na Gradskom groblju, prvi ulaz, četvrti red desno. Na staroj mramornoj ploči ispod njegova imena stoji natpis "Junak iz Like”. Na istom je mjestu pokopana i njegova najmlađa kći Zdenka. Marijan je bio oženjen Irenom Kohn, kćeri vlasnika nekadašnjeg poznatog restorana Kej na Savi u Orašju. Nakon vjenčanja, 1914., nastanili su se u Županji, u Gaćancima. Imali su 11-ero djece, a petero ih je umrlo kao bebe.

LOMIO I NAJJAČE

Marijanov životopis prava je filmska priča. S obzirom na to da se u ličkom kršu teško živjelo, već od malih nogu Marijan se morao naviknuti na teške fizičke napore - radio je u rudnicima, bio je pružni radnik i rano je otišao trbuhom za kruhom. Životni put odveo ga je u Berlin. U novinama je pročitao najavu dolaska cirkusa u kojem najjači hrvač toga doba Hugo Weber na dvoboj izaziva suparnike za nagradu od 500 maraka u zlatu. Marijan nije ni slutio da će upravo taj događaj biti prekretnica u njegovu životu i da će uskoro cijeli svijet znati za hrvatskog Samsona. "Dugo sam se nećkao, ali moji sunarodnjaci još više navališe. Tada ja skidoh ličku kapu i radničku bluzu te se uputih između redova do pozornice”, izjavio je nakon meča. Čim je ušao u ring, zgrabio je protivnika, podigao ga i otresao o pod. Tada se priključio cirkusu. Obilazio je svijet uzduž i poprijeko, prošao ga od Amerike do Kine, i pokazivao svoju snagu, ali nikada nije zaboravio svoj zavičaj i rodnu grudu. Na plakatima kojima se reklamirao, i koje je sam davao tiskati, ispod njegove slike na hrvatskom jeziku pisalo je "Junak iz Like”. Bilo je to početkom 20. stoljeća, pa se Matijević smatra i pretečom modernog sportskog marketinga, čiju je važnost već tada prepoznao. Zapisi govore da se diljem svijeta hrvao s mnogim protivnicima i nikada nije izgubio. Velika senzacija bila je kada je svjetskog prvaka u boksu Prima Carneru iz Italije, visokog preko dva metra i teškog oko 120 kilograma, s lakoćom podigao i bacio preko konopaca ravno u gledalište.-piše Glas Slavonije

"Ljudi, čudo neviđeno, taj čovjek savija oko vrata željezo, za što je potrebno 20 konjskih snaga”, pisalo je u jednom listu u američkom Santiagu 1929., nakon njegova impresivnog nastupa. Publika je u nevjerici gledala kako je savijao željezo koje pojedinci nisu mogli ni nositi, fosne od osam centimetara lomio je rukama na glavi, rukama je lomio i konjske potkove i zabijao čavle u hrastove daske, a potom ih čupao. Dopuštao je da mu na prsima maljevima razbijaju 150 kilograma težak kamen. Zubima je savijao željezni novac kao žvakaću gumu, prstima derao špil od 80 karata, bocu šampanjca ili piva nikad mu nije otvorio konobar jer je laganim stiskom prstiju drobio grlo. Imao je toliko snažna pluća da je iz lonca od pola litre srebrni novčić mogao ispuhati kao papirić.

Njegove snagatorske vještine publiku su ostavljale bez daha - jednu je bačvu piva od 50 litara držao u zubima, a drugom je, također od 50 litara, udarao po onoj prvoj dok obruči ne popuste i ne poteče pivo. U Americi postoje fotografije kako dva konja potpomognuta s 20 ljudi bez uspjeha pokušavaju rastaviti Marijanove ruke. Mnogi su čuli za nastup poznatog Ličanina, koji je, kad se veselio, iznad glave znao podići drveni podij na kojem je svirao šesteročlani orkestar. Uz junaka iz Like veže se i legenda da je u luci u New Yorku rukama povukao dva trgovačka broda povezana konopom te da je golim rukama držao zrakoplov u polijetanju. Za zrakoplov je bio privezan konopac koji je držao Marijan, pilot je uzaludno pritiskao papučicu gasa, nije mogao krenuti. Nakon što su se i svojim očima uvjerili u Marijanovu snagu, članovi kluba Atletion Comision dodijelili su mu zlatnu kolajnu s natpisom Worlds strongest man - Najjači čovjek na svijetu.

VITALAN DO SMRTI

Upravo je njegova snaga bila velika zagonetka mnogima. Nakon nastupa u američkom Chicagu liječnici su obavili pretrage, a rendgenske snimke riješile su misterij i otkrile istinu. Njegove mišiće na rukama, prsnom košu i vratu prekrivlo je dvostruko koštano tkivo.

- Marijan ima duple kosti, što je svjetski fenomen! Po snazi, dobroti, ali i jelu nitko mu nije bio ravan. Za ručak bi pojeo četiri kilograma telećeg mesa, a kada bi se dobro iscrpio na nastupu, mogao je pojesti i cijelo janje za jedan obrok - ushićeno su govorili liječnici, stručnjaci i svi koji su ga upoznali.

Za Marijana kažu da je bio vrlo vitalan i u poznim godinama, pa je i u 73. godini na županjskom kolodvoru gurao natovarene vagone, a sedam dana prije smrti posljednji je put nastupio u Županji. Tražio je suparnika da se s njim pohrva nudeći mu za pobjedu sve nagrade i svih svojih 40-ak odlikovanja koja je zaradio u svijetu. Ali nitko nije bio toliko hrabar i odvažan. Nakon što ga je oznojenog uhvatio propuh, Marijan Matijević umro je od teške upale pluća.

Za tog ličkog snagatora također kažu da je bio najveći dobrotvor svoga vremena. Na turnejama je puno zarađivao i novac je redovito davao u humanitarne svrhe, u korist ratom stradalih krajeva te organizacijama Crvenog križa, domovima invalida i ratne siročadi, bolesnoj i nemoćnoj djeci. Sebi je ostavljao samo onoliko koliko mu je trebalo za život. Sva svoja odlikovanja i jubilarne zlatnike, sav papirni novac, sve dragocjenosti, priznanja i nagrade prodao je kao lomljeno zlato i, kada se Županja elektrificirala, dobiveno donirao za struju. A sam je u kući imao petrolejku do kraja života. Donirao je novac i za svoga zemljaka i prijatelja Nikolu Teslu i njegove izume. U travnju 1927. u hotelu u New Yorku, na večeri koju je Tesla priredio njemu u čast, Matijević je u šali rukama rastrgao željezni lonac, čije je dijelove kao uspomenu kući ponio još jedan slavni znanstvenik, Mihajlo Pupin. A o Marijanovoj humanosti govore i navodi kako je na povratku u Županju s turneja po svijetu odlazio u lokalne dućane i podmirivao dugove svojih susjeda, koji su ga od milja zvali Ćaća. A svojoj i djeci susjeda obavezno je donosio čokolade, koje su u to vrijeme bile pravi luksuz.

Njegova unuka Irena Matijević, koja živi u Beogradu, novinarima je ispričala kako joj je otac Marko kazivao da je djed Marijan triput bio kod Tita. I uvijek je dolazio s pištoljem, a osiguranje nije ni pomišljalo da mu ga oduzme. Samo su mu se sklanjali. Sve plakate, razglednice, pisma koja je Marijan slao iz zemalja u kojima je nastupao i pokazivao svoju nadljudsku snagu i drugu ostavštinu koju je imala od slavnog djeda odnijela je u Muzej "Nikola Tesla” Beogradu.

SLAVONSKA VEZA

U Županji više nema potomaka Marijana Matijevića, ali županjska Udruga Ličana nosi njegovo ime. Predsjednik Andrija Matijević, daljnji rođak, godinama je marljivo prikupljao građu i informacije o Junaku iz Like i objavljivao ih na svome blogu, ali sada ga više zdravlje ne služi.

- Želja nam je bila upoznati širu javnost s likom i djelom ovog velikog čovjeka, sportaša i dobrotvora, sina kršne Like. Punih pet godina bio sam angažiran na tome, tražio sam zapise i tragove. I sretan sam što je konačno pala prašina s našeg slavnog Ličanina, koji je, usudio bih se reći, zapravo više bio Slavonac. Ponosan sam što je i TV kalendar 10. siječnja naveo da je na taj dan rođen Marijan Matijević. I Olimpijada starih ličkih sportova po njemu je dobila ime - priča Andrija.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika

Velikosrpski zločini

Obljetnica ubojstva katoličkog svećenika

6.10.2018. | 9:26
Likaplus.hr : Cijenimo li junaka Nikolu Šubića Zrinskog?

Cijenimo li junaka Nikolu Šubića Zrinskog?

9.9.2018. | 17:47
Iz plemićke obitelji Zrinski najpoznatiji je Nikola IV. Šubić, rođen 1508, koji je sa svojom vojskom branio Europu pred Bečom, a u Sigetu zadužio cijeli kršćanski svijet.
Likaplus.hr : Misa za  pobijene na  planini Vaganj

Titovi partizani-zločini

Misa za pobijene na planini Vaganj

2.9.2018. | 22:12
Od 1944. do završetka Drugog svjetskog rata u nju je bačeno između 500 i 1.500 osoba. Obilježavanje ovog događaja započelo je 1999. zahvaljujući velikom trudu i zalaganju dr. fra Bože Norca Kljaje, umirovljenog profesora splitskog KBF-a.
Likaplus.hr : Žrtve totalitarizama

Žrtve totalitarizama

22.8.2018. | 10:21
Likaplus.hr : Zapalili crkvu i u nju bacali  Hrvate

Ustanici Srbi iz 1941

Zapalili crkvu i u nju bacali Hrvate

9.8.2018. | 9:18
U plamen zapaljene crkve živi su bačeni Jure Tomljenović s Prkosa, Ilija Poplašen iz okolice Jajca i najmlađi od njih 12-godišnji Ivica Skender, koji je tek bio završio I. razred gimnazije u Travniku. (Don Anto Baković: „Svećenici žrtve rata i poraća”, Zagreb 1994.)
Likaplus.hr : Prije 90 godina pucali u skupštini na Hrvate

Ništa se nije promijenilo

Prije 90 godina pucali u skupštini na Hrvate

20.6.2018. | 16:43
Atentat u Narodnoj skupštini 1928., dogodio se je 20. lipnja 1928. godine kada je u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu izvršen atentat na zastupnike HSS-a, Stjepana Radića, Pavla Radića, Đuru Basarička, Ivana Pernara i Ivana Granđu. Atentat je izvršio zastupnik
Likaplus.hr : Jasenovac je bio radni logor, a ne stratište

Igor Vukić

Jasenovac je bio radni logor, a ne stratište

8.6.2018. | 10:55
Jasenovac je bio radni logor, a ne stratište
Likaplus.hr : Zločin nad Hrvatima u Banjaluci

A nije bilo rata

Zločin nad Hrvatima u Banjaluci

26.5.2018. | 20:33
Likaplus.hr : U Slav.Brodu poginulo  28 djece

U srpskoj agresiji

U Slav.Brodu poginulo 28 djece

4.5.2018. | 10:24
Stanovnici Slavonskog Broda u četvrtak se sjećaju najtežeg ratnog dana tijekom srpske agresije na Hrvatsku, kada je 3. svibnja 1992. u bombardiranju zrakoplova Jugoslavenske vojske ubijeno šesnaest Brođana, među kojima i sedmero djece.
Likaplus.hr : 23.obljetnica "Bljeska"-oslobađanje Slavonije

Zapamtimo

23.obljetnica "Bljeska"-oslobađanje Slavonije

1.5.2018. | 8:28
Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH pod nazivom Bljesak počela je u 5:30 ujutro 1995. godine. Prvi napad HV-a izvršen je na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave Republike Srpske Krajine snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne
Likaplus.hr : Bijela traka Hrvatima i smrt

Strava u Lovasu,video

Bijela traka Hrvatima i smrt

19.3.2018. | 13:51
Dana 21. i 24. ožujka ove godine obilježit ćemo tužnu 20. obljetnicu pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu. Naime, u Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica.
Likaplus.hr : UDBA je ubila i Josipa Senića

UDBA je ubila i Josipa Senića

9.3.2018. | 7:55
Kad je 10. ožujka 1972. upravitelj dotične gostionice u Wieslochu kod Heidelberga ušao u sobu u kojoj je Senić spavao, zatekao je Senića mrtvog: s prerezanim grkljanom i dva naboja iz pištolja u glavi. Nakon što je ubio Senića, ubojica je pretresao njegove stvari i dostavio ih ce
Likaplus.hr : 20. obljetnica pokopa pobijenih u Lovasu

Svi su bili "ustaše"

20. obljetnica pokopa pobijenih u Lovasu

8.3.2018. | 8:57
Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine.
Likaplus.hr : Ovako su u Korenici mučili  svećenika

1991. u Korenici

Ovako su u Korenici mučili svećenika

7.3.2018. | 8:51
Izišao sam van gdje je već bio mraz, mrzlo. 'Pope, svuci se do gola!' Morao sam se svući potpuno do gola: košulju, potkošulju, sve. Preda mnom je stajalo trideset civila, Koreničana, kao u špaliru. Rugali se, smijali. Jedan sa šlauhom upro mi je mlaz vode po nosu, u usta tako da
Likaplus.hr : Sačuvao popis svih zarobljenika

Iz srbijanskog logora

Sačuvao popis svih zarobljenika

30.1.2018. | 11:02
Likaplus.hr : Gvozdansko- neponovljivo hrvatsko junaštvo

Gvozdansko- neponovljivo hrvatsko junaštvo

13.1.2018. | 18:06
Priča o herojskoj i nepoznatoj obrani Gvozdanskog (Banovina) od strane malobrojne posade hrvatskih vojnika pred muslimanskom turskom najezdom neponovljiva je u svjetskoj povijesti.
Likaplus.hr : Titoisti pobili pola milijuna Hrvata

Zločinac bez premca

Titoisti pobili pola milijuna Hrvata

10.1.2018. | 20:24
Roman Leljak: Pola milijuna hrvatskih vojnika i civila likvidirali su Titovi partizani u Sloveniji
Likaplus.hr : Pucali joj u usta i čudom ostala živa

Joševica-zločin

Pucali joj u usta i čudom ostala živa

19.12.2017. | 6:07
Pokolj u Joševici 16. prosinca 1991. je bio ratni zločin kojeg su počinile srpske postrojbe za vrijeme Domovinskog rata. U ovom ratnom zločinu srpske su paravojne postrojbe ubile 21 hrvatskog civila u Joševici kod Gline, a jednog civila nisu uspjeli ubiti, no taj je civil preživ
Čudesan restoran u Lohovu-Bihać
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :