Utorak , 20.4.2021. | 14:32

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 5.3.2018. u 7:08
Prikaza: 3219
Autor: Likaplus/GS

Marijan Matijević

Lomio je i najjače

LS Županija : Lomio je i najjače

Prije nešto manje od dva mjeseca, točnije, 10. siječnja, navršilo se 140 godina od rođenja Marijana Matijevića, svojedobno najjačeg čovjeka na svijetu, poznatog diljem svijeta, kojeg su zbog urođene tjelesne snage i dobrote prozvali Herkul zlatna srca.

Matijević je rođen 1878. u Dubokom Dolu, pokraj Gračaca, u Lici. Umro je u 74. godini, u Zagrebu, i na Božić 1951. pokopan u Županji na Gradskom groblju, prvi ulaz, četvrti red desno. Na staroj mramornoj ploči ispod njegova imena stoji natpis "Junak iz Like”. Na istom je mjestu pokopana i njegova najmlađa kći Zdenka. Marijan je bio oženjen Irenom Kohn, kćeri vlasnika nekadašnjeg poznatog restorana Kej na Savi u Orašju. Nakon vjenčanja, 1914., nastanili su se u Županji, u Gaćancima. Imali su 11-ero djece, a petero ih je umrlo kao bebe.

LOMIO I NAJJAČE

Marijanov životopis prava je filmska priča. S obzirom na to da se u ličkom kršu teško živjelo, već od malih nogu Marijan se morao naviknuti na teške fizičke napore - radio je u rudnicima, bio je pružni radnik i rano je otišao trbuhom za kruhom. Životni put odveo ga je u Berlin. U novinama je pročitao najavu dolaska cirkusa u kojem najjači hrvač toga doba Hugo Weber na dvoboj izaziva suparnike za nagradu od 500 maraka u zlatu. Marijan nije ni slutio da će upravo taj događaj biti prekretnica u njegovu životu i da će uskoro cijeli svijet znati za hrvatskog Samsona. "Dugo sam se nećkao, ali moji sunarodnjaci još više navališe. Tada ja skidoh ličku kapu i radničku bluzu te se uputih između redova do pozornice”, izjavio je nakon meča. Čim je ušao u ring, zgrabio je protivnika, podigao ga i otresao o pod. Tada se priključio cirkusu. Obilazio je svijet uzduž i poprijeko, prošao ga od Amerike do Kine, i pokazivao svoju snagu, ali nikada nije zaboravio svoj zavičaj i rodnu grudu. Na plakatima kojima se reklamirao, i koje je sam davao tiskati, ispod njegove slike na hrvatskom jeziku pisalo je "Junak iz Like”. Bilo je to početkom 20. stoljeća, pa se Matijević smatra i pretečom modernog sportskog marketinga, čiju je važnost već tada prepoznao. Zapisi govore da se diljem svijeta hrvao s mnogim protivnicima i nikada nije izgubio. Velika senzacija bila je kada je svjetskog prvaka u boksu Prima Carneru iz Italije, visokog preko dva metra i teškog oko 120 kilograma, s lakoćom podigao i bacio preko konopaca ravno u gledalište.-piše Glas Slavonije

"Ljudi, čudo neviđeno, taj čovjek savija oko vrata željezo, za što je potrebno 20 konjskih snaga”, pisalo je u jednom listu u američkom Santiagu 1929., nakon njegova impresivnog nastupa. Publika je u nevjerici gledala kako je savijao željezo koje pojedinci nisu mogli ni nositi, fosne od osam centimetara lomio je rukama na glavi, rukama je lomio i konjske potkove i zabijao čavle u hrastove daske, a potom ih čupao. Dopuštao je da mu na prsima maljevima razbijaju 150 kilograma težak kamen. Zubima je savijao željezni novac kao žvakaću gumu, prstima derao špil od 80 karata, bocu šampanjca ili piva nikad mu nije otvorio konobar jer je laganim stiskom prstiju drobio grlo. Imao je toliko snažna pluća da je iz lonca od pola litre srebrni novčić mogao ispuhati kao papirić.

Njegove snagatorske vještine publiku su ostavljale bez daha - jednu je bačvu piva od 50 litara držao u zubima, a drugom je, također od 50 litara, udarao po onoj prvoj dok obruči ne popuste i ne poteče pivo. U Americi postoje fotografije kako dva konja potpomognuta s 20 ljudi bez uspjeha pokušavaju rastaviti Marijanove ruke. Mnogi su čuli za nastup poznatog Ličanina, koji je, kad se veselio, iznad glave znao podići drveni podij na kojem je svirao šesteročlani orkestar. Uz junaka iz Like veže se i legenda da je u luci u New Yorku rukama povukao dva trgovačka broda povezana konopom te da je golim rukama držao zrakoplov u polijetanju. Za zrakoplov je bio privezan konopac koji je držao Marijan, pilot je uzaludno pritiskao papučicu gasa, nije mogao krenuti. Nakon što su se i svojim očima uvjerili u Marijanovu snagu, članovi kluba Atletion Comision dodijelili su mu zlatnu kolajnu s natpisom Worlds strongest man - Najjači čovjek na svijetu.

VITALAN DO SMRTI

Upravo je njegova snaga bila velika zagonetka mnogima. Nakon nastupa u američkom Chicagu liječnici su obavili pretrage, a rendgenske snimke riješile su misterij i otkrile istinu. Njegove mišiće na rukama, prsnom košu i vratu prekrivlo je dvostruko koštano tkivo.

- Marijan ima duple kosti, što je svjetski fenomen! Po snazi, dobroti, ali i jelu nitko mu nije bio ravan. Za ručak bi pojeo četiri kilograma telećeg mesa, a kada bi se dobro iscrpio na nastupu, mogao je pojesti i cijelo janje za jedan obrok - ushićeno su govorili liječnici, stručnjaci i svi koji su ga upoznali.

Za Marijana kažu da je bio vrlo vitalan i u poznim godinama, pa je i u 73. godini na županjskom kolodvoru gurao natovarene vagone, a sedam dana prije smrti posljednji je put nastupio u Županji. Tražio je suparnika da se s njim pohrva nudeći mu za pobjedu sve nagrade i svih svojih 40-ak odlikovanja koja je zaradio u svijetu. Ali nitko nije bio toliko hrabar i odvažan. Nakon što ga je oznojenog uhvatio propuh, Marijan Matijević umro je od teške upale pluća.

Za tog ličkog snagatora također kažu da je bio najveći dobrotvor svoga vremena. Na turnejama je puno zarađivao i novac je redovito davao u humanitarne svrhe, u korist ratom stradalih krajeva te organizacijama Crvenog križa, domovima invalida i ratne siročadi, bolesnoj i nemoćnoj djeci. Sebi je ostavljao samo onoliko koliko mu je trebalo za život. Sva svoja odlikovanja i jubilarne zlatnike, sav papirni novac, sve dragocjenosti, priznanja i nagrade prodao je kao lomljeno zlato i, kada se Županja elektrificirala, dobiveno donirao za struju. A sam je u kući imao petrolejku do kraja života. Donirao je novac i za svoga zemljaka i prijatelja Nikolu Teslu i njegove izume. U travnju 1927. u hotelu u New Yorku, na večeri koju je Tesla priredio njemu u čast, Matijević je u šali rukama rastrgao željezni lonac, čije je dijelove kao uspomenu kući ponio još jedan slavni znanstvenik, Mihajlo Pupin. A o Marijanovoj humanosti govore i navodi kako je na povratku u Županju s turneja po svijetu odlazio u lokalne dućane i podmirivao dugove svojih susjeda, koji su ga od milja zvali Ćaća. A svojoj i djeci susjeda obavezno je donosio čokolade, koje su u to vrijeme bile pravi luksuz.

Njegova unuka Irena Matijević, koja živi u Beogradu, novinarima je ispričala kako joj je otac Marko kazivao da je djed Marijan triput bio kod Tita. I uvijek je dolazio s pištoljem, a osiguranje nije ni pomišljalo da mu ga oduzme. Samo su mu se sklanjali. Sve plakate, razglednice, pisma koja je Marijan slao iz zemalja u kojima je nastupao i pokazivao svoju nadljudsku snagu i drugu ostavštinu koju je imala od slavnog djeda odnijela je u Muzej "Nikola Tesla” Beogradu.

SLAVONSKA VEZA

U Županji više nema potomaka Marijana Matijevića, ali županjska Udruga Ličana nosi njegovo ime. Predsjednik Andrija Matijević, daljnji rođak, godinama je marljivo prikupljao građu i informacije o Junaku iz Like i objavljivao ih na svome blogu, ali sada ga više zdravlje ne služi.

- Želja nam je bila upoznati širu javnost s likom i djelom ovog velikog čovjeka, sportaša i dobrotvora, sina kršne Like. Punih pet godina bio sam angažiran na tome, tražio sam zapise i tragove. I sretan sam što je konačno pala prašina s našeg slavnog Ličanina, koji je, usudio bih se reći, zapravo više bio Slavonac. Ponosan sam što je i TV kalendar 10. siječnja naveo da je na taj dan rođen Marijan Matijević. I Olimpijada starih ličkih sportova po njemu je dobila ime - priča Andrija.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Mladi domoljubi skinuli YU zastavu s Marjana

10.travnja 1947.

Mladi domoljubi skinuli YU zastavu s Marjana

10.4.2021. | 6:44
Likaplus.hr : Sveti Josip zaštitnik hrvatskoga naroda

1687. Hrvatski sabor

Sveti Josip zaštitnik hrvatskoga naroda

19.3.2021. | 6:06
Likaplus.hr : Braniti slobodu i pravo Hrvata na Državu

Braniti slobodu i pravo Hrvata na Državu

18.3.2021. | 15:02
18. ožujka 1945. znamenita propovijed bl. Stepinca o komunizmu
Likaplus.hr : Hrvatska pravoslavna crkva o Porfiriju i SPC

Hrvatska pravoslavna crkva o Porfiriju i SPC

22.2.2021. | 7:19
HRVATSKI ARHIEPISKOP ALEKSANDAR O NOVOM PATRIJARHU: "Porfirije nije 46. nego 8. patrijarh SPC-a, ne bi me iznanadilo da je Vučić namjestio njegov izbor!"
Likaplus.hr : Djeca kršćana silom otomanski vojnici

Djeca kršćana silom otomanski vojnici

8.11.2020. | 19:15
Dječaci oteti dankom u krvi postali bi strani sinovi – elitni janjičari otomanskog sultana
Likaplus.hr : Kuharić je hrvatski Wojtyla

Kuharić je hrvatski Wojtyla

5.11.2020. | 9:21
Kuharić je hrvatski Wojtyla
Kuharić je hrvatski Wojtyla
Likaplus.hr : Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

8.10.2020. | 16:53
Don Ivan Burik iz Tovarnika jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Na današnji dan prije 29 godina u podrumu župnog ureda ubili su ga pripadnici četničke postrojbe 'Dušan Silni'
Don Ivan Burik iz Tovarnika jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Na dan
Likaplus.hr : Ubili ju u 7.mjesecu trudnoće

Ubili ju u 7.mjesecu trudnoće

10.9.2020. | 8:27
Likaplus.hrUbijena u sedmom mjesecu trudnoće Među ubijenim ženama na karlovačkom području bila je i 29-godišnja Manda Prašin koja je bila u visokoj trudnoći
Likaplus.hr : Nije mogao živjeti u takvoj Hrvatskoj!

Nije mogao živjeti u takvoj Hrvatskoj!

1.9.2020. | 22:28
“Danas, na godišnjicu njegove smrti, prisjetimo se Zvonka Bušića 23. siječnja 1946. – 1. rujna 2013. kojem je MPT posvetio pjesmu „Duh ratnika“ i čiji zatvorski broj nosi na svojoj majci na koncertima turneje Ora et labora”, napisao je menadžment Marka Perkovića Thompson na Twitt
Likaplus.hr : Titovi komunisti prerezali mu grlo...

24.kolovoza 1947.

Titovi komunisti prerezali mu grlo...

24.8.2020. | 10:16
Titovi partizani-komunisti prerezali mu grlo 24.8.1947.-blaženi Miroslav Bulešić
Titovi partizani-komunisti prerezali mu grlo 24.8.1947.-blaženi Miroslav Bulešić
Likaplus.hr : Stjepana Radića ispratilo 150 tisuća Hrvata

Stjepana Radića ispratilo 150 tisuća Hrvata

13.8.2020. | 8:19
Stjepana Radića ispratilo je 150 tisuća ljudi: To je bio najveći sprovod u povijesti Hrvatske
Likaplus.hr : Čestitamo Dan državnosti

30.svibnja

Čestitamo Dan državnosti

30.5.2020. | 7:16
Likaplus.hr : Najveći pokolj u povijesti hrvatskog naroda

Bleiburg 1945.

Najveći pokolj u povijesti hrvatskog naroda

15.5.2020. | 8:28
Bleiburg 1945:Najveći pokolj u povijesti hrvatskoga naroda
Likaplus.hr : Akcija Bljesak i molitva za Hrvatsku

Akcija Bljesak i molitva za Hrvatsku

1.5.2020. | 10:27
Hrvatski vojnik se moli nakon oslobađanja pred jednim raspelom kojem su otkinuli ruku u razrušenoj katoličkoj crkvi. Srpski agresor je najviše gađao upravo katoličke crkve i ulazeći u crkve često je pucao i devastirao kršćanske kipove i slike iz katoličkih razrušenih crkava.
Likaplus.hr : Gdje su ona  lava dva -tu je moja Hrvatska!

Zrinski i Frankopani

Gdje su ona lava dva -tu je moja Hrvatska!

30.4.2020. | 8:11
Zrinski i Frankopani:Gdje su ona lava dva- tu je moja Hrvatska
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :