Subota , 23.10.2021. | 23:35

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 4.2.2019. u 21:42
Prikaza: 1518
Autor: Likaplus

Mržnja nema granice

Partizani pobili dječake sjemeništarce

LS Županija : Partizani pobili dječake sjemeništarce

Nošeni svojom ideologijom smrti partizani nisu poštedjeli niti ove dječake. Surovost partizana je bila bez premca, doslovno bez mogućnosti usporediti je s bilo čim drugim, piše portal Komunistički zločini.

 

Partizanski zločinci su bez milosti nakon rata pobili mlade sjemeništarce iz Franjevačke klasične gimnazije u Visokom pored Sarajeva, od kojih neki nisu bili ni punoljetna.

 

Ovi su sjemeništarci, tek stasali dječaci, nevine žrtve partizanskih koljača, a njihov je vrlo mladi život prekinut nadahnućem perverzno-dijabolične ideologije komunizma koja je propovijedala "mir i jednakost”, a u praksi je gajila zastrašujuću mržnju prema ljudima, a napose prema Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu. Jedan od ubijenih bio jeIvan Kozina, rođen je upravo na današnji dan 3. veljače 1926. godine.

Partizanski krvoloci su ukrajemsvibnja i početkom lipnja 1945.ubili potpuno nevine mlade sjemeništarce,osmero mladih bosanskih Hrvata, učenika iz sjemeništa u Visokom.Njihove žrtve hrvatski narod ne smije nikada zaboraviti, kao ni one koji su ovakve strahote počinili u ime ideologije komunizma:

 

DANIJEL BRIŠEVAC (16),rođen 11. lipnja 1928. godine uŠurkovcu pokraj Ljubije. Pred završetak Drugoga svjetskog rata bio je učenik VI. razreda Franjevačke klasične gimnazije u Visokom i spremao se da toga ljeta obuče franjevački habit. Nije to dočekao! Naime budući da franjevački sjemeništarci iz Krajine nisu zadnju godinu dana rata mogli otputovati u Visoko, mladi se Danijel tog ljeta zatekao u rodnom kraju. U strahu od partizana priključio se koloni sumještana koja se povlačila prema Sloveniji i Austriji. Zajedno s drugima Englezi su ga 1945. godine izručili partizanima, koji su ga negdje na nepoznatom mjestu likvidirali u poznatim „marševima smrti".

Danijel Briševac
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

IVAN KOZINA (19)rođen 3. veljače 1926. godine uModranu, župa Plehan kod Dervente.Želeći postati svećenik-franjevac otišao je u Visoko gdje je pohađao Franjevačku klasičnu gimnaziju. Bio je VII. Razred i upravo se spremao da obuče franjevački habit kada su ga 1945. godine, negdje na Križnom putu, u njegovoj 19. godini života partizani ubili kao zarobljenika.

Ivan Kozina
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

MATO KRISTIĆ (16),rođen 15. prosinca 1928. godine uselu Okrugliću, sada župa Donja Tramošnica kod Gradačca.Bio je u V. razredu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom kada su ga u rodnom kraju, u Donjoj Tramošnici, u zaseoku Grab, 8. listopada 1944. godine ubili četnici zajedno s još više od dvadeset viđenijih Tramošnjana. Na mjestu njegove pogibije njegov otac je podigao spomenik kojega su kasnije partizani uklonili – jer je većina partizana iz 1945. godine 1944. još bila u četnicima.

Mato Kristić
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

JOZEF KURTUŠIĆ (18)rođen 2. studenog 1926. godine uJohovcu, župa Foča kod Dervente.Želeći postati svećenik-franjevac otišao je u Visoko. Pohađao je VII. razred Franjevčke klasične gimnazije kada je s profesorima i drugim svojim školskim kolegama napustio Visoko u strahu pred partizanima i krenuo u one stravične marševe smrti. Nije im izbjegao. Kao zarobljenika ubili su ga 1945. godine najvjerojatnije negdje na Križnom putu u Sloveniji.

Jozef Kurtušić
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

FRANJO LJUBAS (18),rođen 15. listopada 1926. godine uBarama, župa Busovača.Nakon bijega iz Visokog u Sloveniju i predaje Englezima, kao polaznik VI. razreda Franjevačke klasične gimnazije ubijen je u Maceljskoj šumi kod Krapine 4. lipnja 1945. godine kad i njegov dvije godine stariji brat Nikola (fra Eugen Ljubas). Svakako je zanimljivo da ga Kronika franjevačkog samostana u Krapini ne navodi među onim svećenicima i bogoslovima koji su kratko vrijeme pred pogibiju u Maceljskoj šumi boravili u ovom samostanu. Možda zato jer još nije nosio franjevački habit!?

Franjo Ljubas
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

FRANJO MATIĆ (21)rođen 28. travnja 1924. godine u seluMičije (danas župa Šimići, Banja Luka).Bio je jedan od najboljih učenika VII. razreda gimnazije u Visokom, vrlo inteligentan i perspektivan, kada su ga Englezi izručili partizanima, a ovi ga ubili na „marševima smrti" 1945. godine. S hrvatskom se vojskom povlačio prema Austriji, ali su ga partizani bez suda i osude ubili najvjerojatnije negdje u okolici Maribora, gdje je u nekoj od brojnih masovnih grobnica završio njegov mladi život.

Franjo Matić
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

NIKOLA PERKOVIĆ (18)rođen 25. kolovoza 1926. godine uFojnici.Bio je učenik VII. razreda Franjevačke klasične gimnazije u Visokom kad je s profesorima i kolegama napustio visočko Sjemenište krećući na put u nepoznato, prema Sloveniji i Austriji. Dospio je do Bleiburškoga polja i otad se o njemu nikad ništa nije doznalo.

Nikola Perković
Foto: www.komunistickizlocini.net

 

MATO ZOVKIĆ(17),rođen 29. prosinca 1927. godine uModranu, župa Plehan kod Dervente.Bio je đak VI. razreda visočke franjevačke gimnazije, kada je, povlačeći se u koloni smrti s civilima, svećenicima, bogoslovima i sjemeništarcima, poginuo 1945. godine. Nakon što su ga Englezi izručili partizanima, ubijen je negdje na nepoznatom mjestu u Sloveniji.

Mato Zovkić
Foto: www.komunistickizlocini.net

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
brinje

brinje

Komentirano: 28.2.2019. | 14:02

1

Istinoljubivi stvarno pati ...njemu nije bitno što su pobijeni sjemeništarci, on se pita što su radili u društvu poražene vojske? To znači sami su krivi što su bježali pred krvoločnim partizanima i drugo trebali su biti u društvu pobjedničke vojske-partizana i s Titom. U glavi mu je očita zbrka...A je li ista logika "što su Srbi bježali"??? Šta su radili u društvu poražene vojske 1995.? E, tako ovaj istinoljubivi ne razmišlja, jer mu je to malo opasno...
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 5.2.2019. | 14:11

2

Moram se zapitati što sjemeništarci rade po slovenskim šumama u društvu poražene vojske? Zašto nisu ostali u sjemeništu? Da li su svi sjemeništarci iz Hrvatske bježali? Da li su svi sjemeništarci koji su ostali u sjemeništu pobijeni? No ipak, pobijeni bez suda i pobacani u jame...u ratu život ne vrijedi ništa. Partizani su bili neumjereni i osvetoljubivi. Bacajući svoje žrtve u jame otkrili su da je većina jama u Hrvatskoj već puna. Nisi tamo ljudi skakali sami od sebe. Jel tako?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

150.OBLJETNICA USTANKA

PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

10.10.2021. | 6:24
Likaplus.hr : Dani prkosa i slave

Dani prkosa i slave

26.8.2021. | 20:51
Likaplus.hr : Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

"Oluja" ih pomela

Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

5.8.2021. | 19:53
Likaplus.hr : Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

1.8.2021. | 8:16
Zlodusi prošlosti i danas slave najteže zločine koji su potekli iz Srba 27. srpnja 1941. I ove godine su nam ponovno servirani i oni i njihove laži preko TV ekrana.
Likaplus.hr : 30 godina hrvatske samostalnosti

30 godina hrvatske samostalnosti

25.6.2021. | 9:29
Dan neovisnosti – Donesena odluka o suverenosti i samostalnosti Hrvatske; SDP glasovao protiv, Srbi izišli iz sabornice
Likaplus.hr : Pokolj u beogradskoj skupštini

Ubijeni hrvatski zastupnici

Pokolj u beogradskoj skupštini

20.6.2021. | 8:12
Likaplus.hr : Čestitka za Dan Županije

Čestitka za Dan Županije

23.5.2021. | 15:51
Likaplus.hr : Obljetnica "Bljeska"

Obljetnica "Bljeska"

1.5.2021. | 10:16
Likaplus.hr : Mladi domoljubi skinuli YU zastavu s Marjana

10.travnja 1947.

Mladi domoljubi skinuli YU zastavu s Marjana

10.4.2021. | 6:44
Likaplus.hr : Sveti Josip zaštitnik hrvatskoga naroda

1687. Hrvatski sabor

Sveti Josip zaštitnik hrvatskoga naroda

19.3.2021. | 6:06
Likaplus.hr : Braniti slobodu i pravo Hrvata na Državu

Braniti slobodu i pravo Hrvata na Državu

18.3.2021. | 15:02
18. ožujka 1945. znamenita propovijed bl. Stepinca o komunizmu
Likaplus.hr : Hrvatska pravoslavna crkva o Porfiriju i SPC

Hrvatska pravoslavna crkva o Porfiriju i SPC

22.2.2021. | 7:19
HRVATSKI ARHIEPISKOP ALEKSANDAR O NOVOM PATRIJARHU: "Porfirije nije 46. nego 8. patrijarh SPC-a, ne bi me iznanadilo da je Vučić namjestio njegov izbor!"
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :