Srijeda , 30.11.2022. | 12:46

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 20.6.2021. u 8:12
Prikaza: 747

Ubijeni hrvatski zastupnici

Pokolj u beogradskoj skupštini

LS Županija : Pokolj u beogradskoj skupštini

Na današnji dan 20. lipnja 1928. dogodio se najpoznatiji atentat u hrvatskoj povijesti. U dvorani beogradske Narodne skupštine, saveznog jugoslavenskog parlamenta, srpski šovinist i terorist Puniša Račić je, u dogovoru sa srbijanskim političarima, ubio dva hrvatska zastupnika, Stjepana Radića smrtno ranio, a još dvojicu teško ranio.
Ubijeni su hrvatski zastupnici u saveznom Parlamentu Đuro Basariček i Pavle Radić, nećak Stjepana Radića. Smrtno je ranjen i kasnije preminuo vođa hrvatskog naroda Stjepan Radić, a teško su ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa.

Masovni pokolj u parlamentu u Beogradu počinio je srpski zastupnik i crnorukaš Puniša Račić iz Narodne radikalne stranke. Vođa i utemeljitelj te stranke bio je velikosrbin i hrvatomrzac Nikola Pašić koji je s Italijom dogovrao podjelu Hrvatske nakon I. svjetskog rata, što je spriječila međunarodna zajednica stvorivši Jugoslaviju pod srbijanskom dominacijim. Pašić nije bio pravi Srbin, nego podrijetlom iz cincarske obitelji Pasku, a upravo od Cincara je dolazila velikosrpska čaršijska "elita”. Obnovljena Radikalna stranka u Srbiji dala najvećeg ratnog zločinca i parlamentranog zastupnika Vojislava Šešelja, kao i dva predsjednika Srbije Tomu Nikolića i Aleksandra Vučića, što dovoljno govori koliko neskrivena četnička ideologija ima i danas potporu u Srbiji.


Kao u uvod u ovaj tragičan događaj moderne hrvatske povijesti u okviru Jugoslavije, bilo je nužno napomenuti kontinuitet velikosrpstva i kroz Radikalnu stranku, od samog početka osnivanja 1881. i djelovanje protiv proeuropske dinastije Obrenović čije su ubojstvo organizirali 1903. uz pomoć Crne Ruke, do druge stranke po broju zastupnika u Srbiji i dan danas u 2019. godini.

No, vratimo se na događaj i atentat koji je šokirao hrvatsku javnost i raspršio sve magle oko eventualne dobrobiti Hrvata u državi Jugoslaviji, osim kod fanatičnih pristalica jugoslavenstva kao ideologije i umjetne nacije, kojih je u to vrijeme bilo dosta u Hrvatskoj, i ne samo kod Srba u Hrvatskoj, već i jednog dijela Hrvata (Orjuna i neke druge projugoslavenske organizacije bile su predstavnici tog dijela naroda).

Srbijanski terorist i četnik Puniša Račić – ubojstvo koje šokiralo demokratsku Europu

U modernim demokracijama Europe nije poznat slučaj ovakvog masovnog ubojstva i atentata u parlamentu koji je počinio neki parlamentarni zastupnik.
No, to je bila smišljena akcija Beograda koju su oni dugo planirali u cilju obezglavljivanja, pokoravanja, a zatim i uništenja hrvatskog naroda u slučaju traženja samostalne i nezavisne hrvatske države. Taj plan uništenja Hrvata su aktivirali 1939. godine stvaranjem Banovine Hrvatske kada je četništvo, središte srpske nacionalne misli do današnjeg dana, otvoreno proglasilo rat Hrvatima do istrebljenja, te uništenje Banovine Hrvatske kao nukleusa buduće države Hrvatske, i ultimativno stvaranje Velike Srbije. U praksi su počeli taj plan provoditi 1941. godine nebrojenim zločinima s obilježjima genocida u istočnoj Hercegovini, Lici i dijelovima uz granicu sa Srbijom i Crnom Gorom (tu se nalaze i aktualna mjesta koja su bila na naslovnicama medija ovih dana Sutjeska-Tjentište na pola puta između Gacka i Foče gdje su četnici ubili desetine tisuća ljudi od lipnja 1941- svibnja 1945.)

Čitav slučaj se u Beogradu odigrao na sljedeći način: Puniša Račić za govornicom skupštine držao je govor o srpskim interesima u državi SHS lamentirajući o "ugroženom srpstvu”, omiljenoj tezi na kojima Srbi izazivaju ratove već više od 100 godina od Balkanskih ratova 1912. do posljednjeg na Kosovu. Između ostalog Račić je rekao: "Otvoreno kažem da ću upotrijebiti i drugo oružje koje treba da zaštiti interese srpstva.”. U dvorani parlamenta se digla velika buka kao reakcija na Račićeve prijetnje.

Puniša Račić je izvadio pištolj i počeo pucati po Hrvatima.

Tko su hrvatski mučenici ubijeni u Beogradu?

Hrvatska javnost malo zna o ubijenima i ranjenim hrvatskim mučenicima u ovom strašnom i jedinstvenom pokolju europske parlamentarne demokracije, osim o Stjepanu Radiću. Ubijeni su u parlamentu Jugoslavije parlamentarni predstavnici stožerne stranke HSS koja je ujedinila hrvatski narod protiv agresivne velikosrpske klike iz Beograda. Ubijeni su: pravnik i publicist Đuro Basariček, rođen u Zagrebu, Pavao Radić, nećak Stjepana, rođen u Trebarjevu Desnom u Turopolju, te Stjepan Radić, vođa hrvatskog naroda, iz istog mjesta.


Kada je Puniša Račić izvršio pokolj narodnih zastupnika HSS u Narodnoj skupštini, Pavle Radić je, predosjećajući da prijeti životna opasnost Stjepanu Radiću, poletio prema svom stricu i vođi stranke da ga zaštiti, ali ga je terorist Račić, uzviknuvši "Ha, tebe baš tražim!" jednim dobro odmjerenim metkom pogodio u donji dio srca, od čega je Pavle Radić pao na pod. Prenesen automobilom, on je pet minuta nakon dolaska u bolnicu, a pedeset i pet minuta poslije ranjavanja izdahnuo; njemu je metak okrznuo srce i izašao van.

Ubijeni Pavle Radić i Đuro Basariček iz Beograda u Zagreb dovezeni su 22. lipnja 1928. godine i njihovi su lijesovi bili izloženi u Hrvatskom seljačkom domu na Zrinjevcu, a sljedećega dana, 23. lipnja 1928. godine, bio je posmrtni ispraćaj i pokop.
Ranjen je odvjetnik Ivan Pernar iz sela Hrastina kraj Zaprešića, kasnije sudionik urote Lorković-Vokić u NDH, te politički emigrant u SAD-u do smrti 1967. godine. Drugi teško ranjeni bio je Ivan Granđa iz sela Šašinovec, koje je danas dio Sesveta i Zagreba.

Svi oni, premda su umrli u različita doba, dobili su čast biti pokopani u zajedničku grobnicu u Arkadama na zagrebačkome groblju Mirogoju. S njima je pokopan i povjesničar Josip Predavec, ubijen od jugoslavenskog terorista Tome Koščeca 1933. godine u zasjedi kod rodnog Dugoga Sela. Jedino je Ivan Pernar pokopan u New Yorku.

Hrvatski je narod redovito obilazio grobove svojih mučenika, čak i u vrijeme najmaračnijeg komunizma kada je to bilo nadgledano od UDBA-e, a njihova zajednička grobnica je uvijek bila puna svijeća i molitava zahvalnosti što su položili život za voljenu Hrvatsku.


 
Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Obavezna zimska oprema

Od danas

Obavezna zimska oprema

15.11.2022. | 14:18
Likaplus.hr : Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

"Oluja" ih pomela

Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

5.8.2022. | 19:53
Likaplus.hr : PUCALI JOJ U USTA

PUCALI JOJ U USTA

16.12.2021. | 13:37
Likaplus.hr : Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

13.prosinca1991

Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

13.12.2021. | 8:15
Masakr u Voćinu, selu na Papuku u blizini Slatine, zaprepastio je hrvatsku javnost i svijet. Većina prethodnih zvjerstava srpske vojske nije bila snimljena kamerama, ali ovaj masakr desetina civila je snimila je kamera jer je Hrvatska vojska ušla u selo nakon samog pokolja.
Likaplus.hr : Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

Godišnjic smrti 10.12.1999.

Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

10.12.2021. | 7:32
Likaplus.hr : PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

150.OBLJETNICA USTANKA

PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

10.10.2021. | 6:24
Likaplus.hr : Dani prkosa i slave

Dani prkosa i slave

26.8.2021. | 20:51
Likaplus.hr : Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

1.8.2021. | 8:16
Zlodusi prošlosti i danas slave najteže zločine koji su potekli iz Srba 27. srpnja 1941. I ove godine su nam ponovno servirani i oni i njihove laži preko TV ekrana.
Likaplus.hr : 30 godina hrvatske samostalnosti

30 godina hrvatske samostalnosti

25.6.2021. | 9:29
Dan neovisnosti – Donesena odluka o suverenosti i samostalnosti Hrvatske; SDP glasovao protiv, Srbi izišli iz sabornice
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 15:00 sati

01.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

02.12.2022.

08:30 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Bilaj i to : kbr. 20,35,40,42,78,111,8792,88,86,79,36,34,100,98,97,96,95 i 89.

 

Povremeni prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

01.12.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Klanca(Rukavine i Balenija).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

30.11.2022.

08:30 do 14:00 sati

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :