Subota , 23.10.2021. | 22:01

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 8.10.2020. u 16:53
Prikaza: 892

Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

LS Županija : Tovarničkog svećenika likvidirali četnici 91.

Don Ivan Burik iz Tovarnika jedini je svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Na današnji dan prije 29 godina u podrumu župnog ureda ubili su ga pripadnici četničke postrojbe 'Dušan Silni'

Nipošto nije želio napustiti Tovarnik, obilazio je one koji su ostali, hrabrio ih i skupa s njima molio. Istina, pod pritiskom agresora bio se privremeno preselio u Sot, u Vojvodinu, kod prijateljavlč. Petra Šokčevića, no svaki dan se morao po naredbi okupacijskih vlasti vraćati u Tovarnik i prijavljivati u njihovu miliciju.-piše 24sata

 

Mnogima je pomogao da se izvuku

Utim dramatičnim događanjima snaga i moćrasuđivanja ovog svećenika koji je živio sa svojim narodom i za naroddošla jedo punoga izražaja. Okupljao je župljane i obnavljao ono što jesrušeno.Nastojao jeu pregovorima s oficirima neprijateljske vojske spasiti što se spasiti dade. Mnogim je župljanima te 1991. godine velečasni Burik pomogao da se izvuku na sigurno.

Zadnja generacija prvopričesnika velečansog Ivana Burika - ljeto 1991. godine| Foto: udruga Ante Starčević

Velečasni Burik iz Sota se prema okupiranom Tovarniku zadnji put uputio 7. listopada 1991. godine. Došli su po njega i odveli ga da se nikad ne vrati. Bile su mu 63 godine.

Jedan od župljana iz župe velečasnogIvana Burikau Tovarniku, čija izjava koju je poslao pismom stoji u Obavijestima Biskupskoga ordinarijata o smrti tovarničkog župnika ispričao je detaljno što se događalo kad su velečasnog pronašli mrtvog.

'Osjetilo se da je ubijen još prije nekoliko dana'

- Ja sam tih dana bio među zatočenicima u Tovarniku. Zadužen sam bio s ostalima da kupim smeće. Jednog dana nam je čuvar rekao: Otići ćemo u župni stan i odnijeti župnika Burika koji je umro od infarkta. Međutim, kad smo došli i obišli sve prostorije župnog stana, nismo ga našli. Potom smo neki sišli u podrum. Tu je ležao mrtav na leđima a na prsima mu se vidjela prostrjelna rana od oko 5 cm širine. Osjetilo se da je ubijen još prije nekoliko dana. Za to vrijeme čuvar je bio vani. Nismo ništa o viđenome vani izjavljivali bojeći se za svoj život. Zamotali smo njegovo tijelo u deku i potom stavili u najlonsku vreću koju smo zavezali. Potom smo ga sahranili na groblju i to u drugom redu bagerom iskopanog rova, drugoga otraga, odmah iza Subašine mame (Ivković). Kod kuće sam zapisao datum ali sad se ne sjećam - ispričao je.

Foto: udruga Ante Starčević

- Velečasnom Buriku bio mu je obećan život, a dočekala ga je mučenička smrt. U podrumu župnog ureda strijeljali su ga pripadnici četničke postrojbe 'Dušan Silni'. Prvi metak je, ispalio četnikKosta Gvozdenoviz Vršca. I nije ga bilo teško otkriti. Hvalio se poslije po Lovasu kako je ubio ustaškoga popa'. A i Burikovu kapu, svećenički biret, danima nije skidao s glave. Nakon ubojstva mučenika Ivana Burika u njegovo beživotno tijelo pucao iPetronije Stevanovićiz Pančeva - kazaonam jeAntun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević - Tovarnik.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1998. godine i pokopani na mjesnom groblju. Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

Tovarnik je okupiran 22. rujna 1991. godine.Nakon okupacije JNA i četničkih postrojbi krenula jekalvarija nevinih civila.Kuće su im porušene i spaljene, a oni su ili ubijeni ili odvedeni u srpske koncentracijske logore, žene su silovane... Živote je izgubilo 75 ljudi.