Subota , 25.6.2022. | 13:12

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 13.12.2021. u 8:15
Prikaza: 643
Autor: Likaplus.hr

13.prosinca1991

Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

LS Županija : Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu

Zločini srpske vojske – masakr u Voćinu djelo je četnika iz SrbijeMasakr u Voćinu, selu na Papuku u blizini Slatine, zaprepastio je hrvatsku javnost i svijet. Većina prethodnih zvjerstava srpske vojske nije bila snimljena kamerama, ali ovaj masakr desetina civila je snimila je kamera jer je Hrvatska vojska ušla u selo nakon samog pokolja.

Ulazak Hrvatske vojske u Voćin značio je za osloboditelje susret sa slikom koju neće nikada zaboraviti: u zapaljenom i srušenom gradiću, uz porušeno najveće marijanskog svetište katolika zapadne Slavonije, na ulicama mjesta ležali su razbacani masakrirani leševi žene, djeca i staraca. Sa njima je ušla i ekipa HTV, pa je to bilo jedno od rijetkih „svježih" svjedočanstava brojnih pokolja srpske vojske diljem Hrvatske. Stravični prizori otišli su i u svijet.

Masakr bez milosti

U tom nadaleko poznatom masakru i kulturocidu srpske su snage ubile između najmanje 60 hrvatskih civila u Voćinu. Povijesno zdanje crkve i svetišta Hrvata Zapadne Slavonije i šire (koja je bila spomenik kulturne baštine I. reda) razorili su eksplozivom do temelja.

Prema izvješću Amnesty Internationala, srbijanske paravojne postrojbe, među njima Šešeljevi "Beli orlovi” i "četnici” su prije povlačenja ubili najmanje 42 Hrvata, među njima i žene i starce, u mjestima Voćin i Hum. Kada su napuštali Voćin, u noći 13. prosinca 1991. uništili su hrvatske kuće i eksplozivom razorili mjesnu katoličku crkvu staru preko 500 godina, u kojoj su bogohulno poput njihovih djedova 1945., skladištili oružje.

Prema izvješćima, još 20-ak Hrvata u susjednim selima (Bokanama,Kraškoviću, Miokovićevu i Zvečevu) također je ubijeno bez milosti.

Dvije žrtve, bračni par, nađeni su vezani lancima i zapaljeni. Velik broj žrtava ubijen je motornom pilom, noževima, sjekirama i drugim oružjem. Jedini nehrvat, žrtva masakra, bio je 77-godišnji Srbin S.N. koji je pokušao intervenirati da se zaustavi pokolj Hrvata. On je bio mučen, a zatim na smrt pretučen.

Valja napomenuti da je jedna od žrtava bio S.N., 77-godišnji Srbin, koji je prema izvještaju za autopsiju preminuo od krvarenja. Mjesni svećenik je izjavio da je on poginuo u pokušaju da zaštiti svoje hrvatske susjede.

Mještani su novinarima izjavili da su odnosi sa Srbima u tom kraju bili dobri te da prva tri mjeseca nakon što su Srbi samovoljno preuzeli vlast u Voćinu nisu puno patili. No situacija se dramatično pogoršala kada su stigli četnici iz Srbije koji su počeli terorizirati Hrvate i tjerati ih na prisilni rad.

Američki mediji prenosili iskrivljenu sliku stanja rata u Hrvatskoj

Zgrožen onime što je vidio u Voćinu,dr. Jerry Blaskovich iz Kalifornije, voditelj liječničke forenzičarske ekipe koja je istražila zločin,posvetio je veći dio svojeg slobodnog vremena da bi preko medija upoznao prije svega američku javnost sa stvarnim stanjem rata u Hrvatskoj, o kojem su vodeći američki mediji pod utjecajem srpske propagande prenosili iskrivljenu sliku.

Uvid u zatečeno stanje u Voćinu imao je i američki senator Frank McCloskey pa su članovi američkog Kongresa dobili istinito izvješće iz prve ruke. Senator McCloskey nakon uviđaja u zločin u Voćinu koristio je riječ genocid da bi opisao djelovanje srpskih snaga u Hrvatskoj i kasnije u Bosni i Hercegovini i protivio se korištenju pojma građanski rat za srpsku agresiju, zbog čega je bilo došlo do nesuglasja između njega i članova njegove stranke, uključujući dužnosnike Clintonove Bijele kuće.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : PUCALI JOJ U USTA

PUCALI JOJ U USTA

16.12.2021. | 13:37
Likaplus.hr : Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

Godišnjic smrti 10.12.1999.

Stavila krunicu i zastavu u Tuđmanov lijes

10.12.2021. | 7:32
Likaplus.hr : PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

150.OBLJETNICA USTANKA

PETRY NAZOČIO OBLJETNICI RAKOVAČKOG USTANKA

10.10.2021. | 6:24
Likaplus.hr : Dani prkosa i slave

Dani prkosa i slave

26.8.2021. | 20:51
Likaplus.hr : Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

"Oluja" ih pomela

Srpska okupacija i zločini nad Hrvatima

5.8.2021. | 19:53
Likaplus.hr : Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

Kako su srpski ustanici 1941. ubili župnika

1.8.2021. | 8:16
Zlodusi prošlosti i danas slave najteže zločine koji su potekli iz Srba 27. srpnja 1941. I ove godine su nam ponovno servirani i oni i njihove laži preko TV ekrana.
Likaplus.hr : 30 godina hrvatske samostalnosti

30 godina hrvatske samostalnosti

25.6.2021. | 9:29
Dan neovisnosti – Donesena odluka o suverenosti i samostalnosti Hrvatske; SDP glasovao protiv, Srbi izišli iz sabornice
Likaplus.hr : Pokolj u beogradskoj skupštini

Ubijeni hrvatski zastupnici

Pokolj u beogradskoj skupštini

20.6.2021. | 8:12
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :