Utorak , 16.8.2022. | 15:07

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 29.10.2021. u 6:47
Prikaza: 276

HGSS spašavao belgijski par

LS Županija : HGSS spašavao belgijski par

Uspješnom potražnom akcijom pronađen i spašen mladi belgijski par

Uspješnom potražnom akcijom pronađen i spašen mladi belgijski par

 

U 18.30 sati zaprimili smo poziv sa primorske strane Velebita iznad mjesta Prizna od dvoje mladih belgijskih državljana koji su imali namjeru spustiti se sa Velikog Alana u Priznu te trajektom otići na Pag. Međutim uz to što su dosta kasno krenuli u taj poduhvat stvar se dodatno zakomplicirala nakon što su skrenuli sa planinarske staze i svjesni toga nastavili put dalje.

To se ispostavilo kao loša odluka jer su nakon nekoliko kilometara hodanja kroz kršovita, niskim grmljem i raslinjem obrasla bespuća primorske strane Velebita zaglavili na stjenovitom i vrlo nepristupačnom dijelu od kuda više nisu mogli niti znali nastaviti put. Kao dodatni otežavajući faktor primicala se i noć a bura je bila u jačanju.

Potpuno dezorijentirani i bez idejni u noći vidjeli su samo svjetla na Pagu i susjednim otocima i promatrali svoje željeno odredište koje se i nije činilo tako daleko, ali samo pogledom. Uz sve to dodatno otežavajući faktor bio je i taj što je mladiću u potpunosti raspala se gojzerica. Jedino što im je preostalo bilo je pozvati pomoć preko Centra 112.

Ono što je sretna okolnost ove potrage je dostupnost signala za mobitel pa su mladi planinari u kontaktu sa spašavateljima dobili upute što činiti kako bi bili čim prije pronađeni. Također sreća je i to da nisu bili povrijeđeni a sa sobom su imali dovoljne zalihe hrane i vode.

Nakon što smo dobili lokaciju mladog para i napravili plan potrage, 10 spašavatelja krenulo je u potragu. Na ovom dijelu Velebita nema planinarskih staza već se djelomično naziru tzv. „kozje staze" kojima su se nekad kretali stanovnici velebitskih i pod velebitskih sela i njihovo blago. Kako staze ne služe svrsi već duži niz godina, nema stanovnika kao ni koza, tek protrči po neka divljač, one su obrasle raslinjem i postale gotovo neprohodne, što je ovu potragu činilo izuzetno zahtjevnom.

Spašavatelji su u potrazi koristili i bespilotnu letjelicu pomoću koje u 22 sata pronalaze izgubljene planinare. Iako je zračna udaljenost od vozila do nesretnih planinara iznosila „samo" 1,3 km, spašavateljima je trebalo 3 sata da se probiju do njih te pronađu najbolji i najlakši put isigurno ih spuste s planinare.

Svi sretni zadovoljni krećemo svom idućem cilju, mi spašavatelji svojim kućama odmoriti prije posla i novog radnog dana a mladi par u drugom pokušaju prema otoku Pagu i to još danas jer na satu je već 00.30.

 

 

Likaplus.hr :
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :