Petak , 15.11.2019. | 08:40

Život

Objavljeno: 16.9.2018. u 7:34
Prikaza: 459
Autor: Likaplus

Katolički mediji

Ne smijemo se bojati neuspjeha

LS Županija : Ne smijemo se bojati neuspjeha

S međunarodnog susreta katoličkih televizija poslan poziv na vjernost Katoličkoj Crkvi unatoč  Završila je međunarodna konferencija katoličkih televizija podružnica i partnera EWTN-a (Eternal Word Television Network), najveće globalne katoličke medijske mreže u svijetu.

 

Konferencija se po prvi put održala u Hrvatskoj, u duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, od 11. do 13. rujna, a okupila je predstavnike katoličkih televizija iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Poljske, Njemačke, Italije, Švedske, Ukrajine, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Slovenije i jedne koja je u nastanku u Nizozemskoj. Domaćin konferencije bila je Laudato televizija, obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima.

 

Potporu konferenciji svojim je dolaskom dao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić koji je uputio svoju riječ na temu 'Važna uloga medija u novoj evangelizaciji'.

 

U suvremenosti društva, evangelizacija putem medija je 'zvanje, milost, dar i poslanje' Crkve, rekao je u svom obraćanju u središnjem dijelu susreta u srijedu 12. rujna, mons. dr. Želimir Puljić.

 

Citirao je poruke koje su pape pisale medijima prigodom Svjetskih dana sredstava društvenog priopćavanja, tako i papu u miru Benedikta XVI. koji je tvrdio kako bi se 'Crkva osjećala krivom pred Gospodinom ako ne bi upotrijebila ta moćna sredstva koja ljudski um svednevice čini još savršenijim' (EN, 45). Medije je nazvao oblikom suvremene propovjedaonice zahvaljujući kojima Crkva može još više ostvarivati svoj poziv 'donijeti radosnu poruku spasenja svima'.

 

Citirao je i svetog Ivana Pavla II. koji je ohrabrio članove Crkve da se ne boje mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. Mediji su također dani od Boga, pomoću kojih možemo 'upoznati istinu, pa i istinu o našem dostojanstvu i o našoj sudbini da budemo njegova djeca, baštinici njegova vječnoga kraljevstva.' (Brzi razvoj, 14).

 

Predsjedavajući najveće katoličke globalne mreže Michael Warsaw slično je citirao Majku Angelicu, časnu sestru osnivateljicu te mreže, koja je rekla kako se mnogi katolici danas boje da će biti kritizirani i osuđeni te ih taj strah paralizira.

 

- Trebali bi biti spremni riskirati sve, ne smijemo se bojati neuspjeha – rekao je Warsaw, koji je također i savjetnik u vatikanskom Tajništvu za komunikaciju.

 

Odgovarajući na pitanje o vijestima koje su proširili neki sekularni mediji da je EWTN dio struje koja je protiv onog što čini i naučava poglavar Katoličke Crkve papa Franjo, Warsaw je jasno opovrgnuo tu tvrdnju.

 

- To nije istina, to je lažna vijest – jasno je izrekao Warsaw osvrćući se na burne reakcije koje je izazvalo objavljivanje svjedočanstva nadbiskupa Carla Vigana, bivšeg apostolskog nuncija u SAD-u, koji tvrdi da je u najvišim vatikanskim krugovima već dugo poznat skandal seksualnog zlostavljanja koji se sada javno veže uz nadbiskupa Theodorea McCarricka.

 

Vjernost EWTN-a Papi potvrdio je činjenicom kako sve platforme EWTN mreže prate i izravno prenose sva događanja vezana za pontifikat pape Franje, kako bi poruka mogla doprijeti onakva kakva je. Naš je motiv isključivo pridonijeti osvjetljavanju istine za dobro Crkve i žrtava ovog skandala, rekao je Warsaw.

 

Crkva u Americi je u velikoj krizi, rekao je, jer svi nedavni događaji uzrokuju sve veće nepovjerenje ljudi, osuđivanje svih svećenika, napuštanje Crkve. EWTN kao katolički mediji čuva odgovornost iznošenja istine pa ako je ona i bolna za Crkvu, ali EWTN ostaje vjeran i poziva druge na vjernost Crkvi.

 

Na kraju dana, najvažniji su istina, liječenje rana žrtava i, kako je Majka Angelica rekla, staviti svoje povjerenje u Boga, a ne ljude, zaključio je Warsaw.

 

Konferencija se često naziva i 'okupljanjem EWTN obitelji' i stoga su njezini najveći rezultati plodovi susretanja. Iz njih kojih proizlaze ideje o suradnji, razmjeni materijala, savjeta za slične poteškoće s kojima se susreću, udruživanje u novim projektima i ostvarivanje onog što bi pojedinačnim televizijskim kućama bilo nemoguće.

 

- Osjećamo se kao velika obitelj i ono što je karakteristično za katoličke televizije jest da je ovo za nas misija. Na prvom mjestu misija, a onda posao, jer svi zajedno želimo svjedočiti, naviještati Radosnu vijest ibiti istina, ljepota i dobrota za sve ljude ovog svijeta – rekla je Ksenija Abramović, direktorica Laudato televizije.

 

Jednu od ideja predstavila je Tetiana Stawnychy, ravnateljica Odbora za pomoć Crkvi Srednje i Istočne Europe Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, koja se u konferenciju uključila Skype pozivom. Pozvala je sudionike na razvoj koncepta priloga i reportaža koji bi predstavili priče iz života ljudi kojima je vjera pomogla opstati u teškim ratnim razdobljima 20. stoljeća. Stawnychy smatra kako središnja i istočna Europa imaju mnogo toga za ponuditi SAD-u i općenito zapadnom svijetu. Njezina je želja da Konferencija katoličkih biskupa SAD-a financira takav projekt, a suradnici na projektu bile bi katoličke televizije.

 

Sljedeća konferencija katoličkih televizija održat će se u rujnu 2019. u Poljskoj u organizaciji EWTN-a Poljska.

 

 

O sudionicima konferencije

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici EWTN-a iz Amerike, Velike Britanije, Irske, Poljske, Njemačke, Italije, Skandinavije, Ukrajine te predstavnici katoličkih televizija: Bonum TV (Mađarska), TV Lux (Slovačka), TV NOE (Češka), Telewizja Republika i Poland Daily, Bon-TV (Poljska) i Exodus TV (Slovenija). Sudjelovali su i predstavnici iz Nizozemske koji pripremaju osnivanje i početak emitiranja katoličke televizije.

 

EWTN Global Catholic Network djeluje 37 godina i najveća je mreža vjerskih medija na svijetu. Jedanaest televizijskih kanala EWTN-a emitiraju se na više jezika 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, pokrivaju više od 275 milijuna televizijskih kućanstava u više od 145 zemalja.

 

LTV kao obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima s emitiranjem je počela na Božić 2015. g. na kablovskim platformama. Zemaljsku platformu za digitalnu regiju D44-46 na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Karlovačke županije dobila je godinu dana kasnije.

 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Spomen soba Domovinskog rata

Spomen soba Domovinskog rata

15.10.2019. | 7:35
Inicijativa za izgradnju i uređenje Spomen-sobe Domovinskog rata u Tovarniku
Likaplus.hr : Strani polaznici vojnog učilišta

Kod župana Milinovića

Strani polaznici vojnog učilišta

13.10.2019. | 12:57
Likaplus.hr : POBEŠNELI USTAŠA UBIO NEDUŽNOG SRPSKOGA LAVA

POBEŠNELI USTAŠA UBIO NEDUŽNOG SRPSKOGA LAVA

30.8.2019. | 11:13
Sljedeći dan pojavi se naslov u istim novinama: “Pobešneo i pomahnitali ustaša bez povoda zadavio našeg nedužnog srpskog lava, miljenika naše dece”
Likaplus.hr : Novi ministar uprave iznosi neistine

Novi ministar uprave iznosi neistine

19.8.2019. | 6:34
U Izvješću Ministarstva uprave o provjeri potpisa na str. 39. i 44. stoji da je među 40.000 odbačenih potpisa najviše onih - oko 30.000 - za koje Ministarstvo tvrdi da su nečitki ili je pogrešno upisana znamenka OIB-a, a ostalih je 8000 dvostrukih potpisa, tako da je informacija
Likaplus.hr : Izaslanik Bandića u Sincu

Izaslanik Bandića u Sincu

21.7.2019. | 17:22
Likaplus.hr : Na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

Na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

19.6.2019. | 6:47
HERCEG BOSNANakon 1000 Ivana, ovoga ljeta na Kupresu okupit će se 1000 obitelji
Likaplus.hr : Hod za život u subotu Zagreb,Zadar

25.5.2019

Hod za život u subotu Zagreb,Zadar

24.5.2019. | 8:14
Likaplus.hr : Prvi put izvješene zastave Hod za...

Prvi put izvješene zastave Hod za...

20.5.2019. | 19:50
4. Nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se ove godine u 5 gradova pod geslom: ''Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu''.
Likaplus.hr : Hod za život u Osijeku 5 tisuća ljudi

Hod za život u Osijeku 5 tisuća ljudi

19.5.2019. | 10:24
HOD za život u Osijeku i Rijeci
Likaplus.hr : Žena, majka, znanstvenica

Žena, majka, znanstvenica

15.5.2019. | 10:40
Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić ŽENA, MAJKA, ZNANSTVENICA
Likaplus.hr : Hasanbegović: Plenkoviću, dođi na Bleiburg!

Hasanbegović: Plenkoviću, dođi na Bleiburg!

15.3.2019. | 21:26
DR. HASANBEGOVIĆ POZVAO MAGISTRA PLENKOVIĆA: "BUDI DRŽAVNIK I DOĐI NA BLEIBURG!”
Likaplus.hr : Peticija Biskupiji Gurk-Klagenfurt

Otvoreno pismo

Peticija Biskupiji Gurk-Klagenfurt

14.3.2019. | 7:50
Likaplus.hr : Do danas ni 1% nije otkopano jama

Do danas ni 1% nije otkopano jama

5.3.2019. | 17:52
Do danas ni 1% lokaliteta s tijelima žrtava nije otkopan jer se želi sakriti zločin komunizma
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :