Ponedjeljak , 17.2.2020. | 23:15

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 14.3.2019. u 7:50
Prikaza: 454

Otvoreno pismo

Peticija Biskupiji Gurk-Klagenfurt

LS Županija : Peticija Biskupiji Gurk-Klagenfurt

Biskupija Gurk-Klagenfurt

Msgr. dr. Engelbert Guggenberger,

dijecezanski administrator

Tarviser Str. 30, 9020 Klagenfuft

Republika Austrija

Zagreb, 11. ožujka 2019.

Poštovani msgr. dr. Guggenberger,

Sa zabrinutošću smo doznali putem izjave Hrvatske biskupske konferencije od 8. ožujka 2019. za Vašu odluku da uskratite dopuštenje za održavanje Svete Mise na bleiburškom polju dne 18. svibnja u spomen na ubijene hrvatske vojnike, civile, starce, djecu, žene i cijele obitelji. Peticiju potpiši ovdje

Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i Hrvatskomu saboru predbacujete 'instrumentalizaciju ovoga spomen-slavlja u korist političko-nacionalnoga rituala" koji da služi 'selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti'. Nadalje, zabrinuti ste za to što 'cjelokupna slika priredbe na bleiburškom polju škodi ugledu Katoličke Crkve', poglavito u Koruškoj koja bi dopuštenjem takvoga liturgijskoga slavlja riskirala približavanje 'fašističkoj ideologiji'.

U svibnju 1945. hrvatski je narod u životnoj opasnosti bježao pred komunističkim revolucionarima na Zapad. Britanski su zrakoplovci izvještavali o masi od oko 500.000 ljudi na prostoru od Maribora do Bleiburga. Bijeg su onemogućile britanske snage i najprije primile predaju hrvatske vojske, a onda je, razoružanu, u stočnim vagonima izručile komunistima.

15. svibnja 1945. započela je krvava kupka na bleiburškom polju, i križni put hrvatskoga naroda. Kod prvog popisa stanovništva u komunističkoj Jugoslaviji 1948. nedostajalo je 10 % hrvatskoga stanovništva u usporedbi sa zadnjim predratnim popisom iz 1931. Njemačka je etnička skupina bila posve izbrisana. Svi drugi narodi i narodnosne skupine bivše Jugoslavije zadržali su ili povećali svoju brojnost. To je posljedica genocida, koji je započeo u Bleiburgu. Peticiju potpiši ovdje

Tito je u više navrata potvrdio temeljitost masovnoga zločina, kao, primjerice, kroz opasku da će Sava prije poteći uzvodno, nego što će Hrvatska biti neovisna. Ne samo da je novim vlastodršcima u Jugoslaviji bilo važno da se zatre svaka misao o hrvatskoj neovisnosti, nego su se time svjesno svrstali uz onda, kao i danas svjetski dominantnu prešutnu politiku da se Katoličku Crkvu oslabi gdje god se za to pruži bilo kakva prigoda. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su za nuklearni napad izabrani baš Nagasaki i Hirošima? Iz čisto vojnih razloga? Ono, što se dogodilo na bleiburškom polju nije bilo samo „obično" masovno ubojstvo, to je bilo masovno ubojstvoin odium fidei.

Teško nam je shvatiti da se kod uskrate dopuštenja apostrofira samo katolička misa zadušnica. Vrijedi li to također za islamsku i pravoslavnu komemoraciju koje se također tada održavaju na istom mjestu? Hrvatski je narod oduvijek bio multikonfesionalan.

Pokolj je počeo odmah u Koruškoj jer su jugoslavenski komunisti zauzeli to područje smatrajući ga dijelom Slovenije, tj. Jugoslavije.

Msgr. dr. Guggenberger, kako bi glasila Vaša odlukada je Vaš zavičaj bio pod komunističkom okupacijom od 1945. i vraćen Austriji tek 1990.?

"Ti si, dakle, kralj?" - "Ti kažeš: ja sam kralj."

Reći istinu, stajati uz istinu, ne pognuti se laži,uvijek je rizik.

Blaženi Alojzije Stepinac jako je dobro razumio, u vremenima mnogo težim od današnjih, značenje zapovjedi: „Bit ćete mi svjedoci".

S izrazima dubokog poštovanja,


Peticiju možeš ovdje potpisati

(prvih 10 od>140 potpisnika):


 

 

 

1.Prim. Dr.Sc. Darko Richter, Kinderarzt, Zagreb

 

 

 

2.Akademiker Josip Pečarić, Zagreb

 

 

 

3.Josip Stjepandić, Dipl.-Ing. Dr. techn., Vorsitz. Kroatische Akademie der Wissenschaften und der Kunst in der Heimat und in der Diaspora, Schweiz

 

 

 

4.Damir Borovčak, Dipl.-Ing., Publizist,Zagreb

 

 

 

5.Akademiker Stanko Popović, Zagreb

 

 

 

6.Ive Livljanić, erster Botschafter der Republik Kroatien bei der Heiligen Stuhl

 

 

 

7.Univ. Prof. Dr.sc. Davor Pavuna

 

 

 

8.Prof. dr. sc. Ivan Karlić, Theologische Fakultät, Universität Zagreb

 

 

 

9.Univ.Prof. dr. fra Andrija Nikić, Mostar

 

 

 

10.Univ. Prof. Dr.sc. Neven Elezović, Zagreb

 

 

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Istinoljubivi

Istinoljubivi

Komentirano: 9.4.2019. | 18:52

1

Pa kako je prošla peticija koju su potpisali teologiše fakultoet profezori i ustascher fanovi kao i erste representatöri u hajlige štule???

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Od 44 učenika 1945. nitko nije imao živog oca

SPOMENIK MAJKAMA UDOVICAMA

Od 44 učenika 1945. nitko nije imao živog oca

17.2.2020. | 9:23
Većinu života Ante je svjedočio o životnim teškoćama i nedaćama s kojima su se susretale njegova majka i ostale heroine iz ljubuškog kraja. O težini tragedije i broju žrtava zorno svjedoče i podaci iz knjige “Spomenica ljubuškim žrtvama” koju je 1998. godine objavilo Općinsko vij
Likaplus.hr : Kolonije pingvina smanjile se do 77%

Kolonije pingvina smanjile se do 77%

12.2.2020. | 9:13
Kolonije pingvina na Antarktici smanjile su se i do 77% u posljednjih 50 godina
Likaplus.hr : Uklonimo azbestne krovove i u Korenici

Uklonimo azbestne krovove i u Korenici

6.2.2020. | 13:42
U Korenici ima jako puno kuća s azbestnim krovovima koji sigurno imaju za posljedicu povećano oboljevanje od karcinoma pluća, tako su i mnoge općine raspisale poticaje za uklanjanje azbestnih krovova.Zašto i naša Općina ne bi tako postupila? Dovoljno se prošetati Korenicom i podi
Likaplus.hr : Video o životu i stanju pape emeritusa ...

Video o životu i stanju pape emeritusa ...

9.1.2020. | 8:57
Video snimka prikazuje ured Benedikta XVI. koji je pun različitih stvari i slika iz njegove rodne Njemačke, uključujući i sliku središnjega münchenskoga trga Marienplatza na kojemu je katedrala te srce od medenjaka s likom njegova rodnog mjesta Marktla na Innu.
Likaplus.hr : Vukovar naših života

Vukovar naših života

20.11.2019. | 23:05
Likaplus.hr : Spomen soba Domovinskog rata

Spomen soba Domovinskog rata

15.10.2019. | 7:35
Inicijativa za izgradnju i uređenje Spomen-sobe Domovinskog rata u Tovarniku
Likaplus.hr : Strani polaznici vojnog učilišta

Kod župana Milinovića

Strani polaznici vojnog učilišta

13.10.2019. | 12:57
Likaplus.hr : POBEŠNELI USTAŠA UBIO NEDUŽNOG SRPSKOGA LAVA

POBEŠNELI USTAŠA UBIO NEDUŽNOG SRPSKOGA LAVA

30.8.2019. | 11:13
Sljedeći dan pojavi se naslov u istim novinama: “Pobešneo i pomahnitali ustaša bez povoda zadavio našeg nedužnog srpskog lava, miljenika naše dece”
Likaplus.hr : Novi ministar uprave iznosi neistine

Novi ministar uprave iznosi neistine

19.8.2019. | 6:34
U Izvješću Ministarstva uprave o provjeri potpisa na str. 39. i 44. stoji da je među 40.000 odbačenih potpisa najviše onih - oko 30.000 - za koje Ministarstvo tvrdi da su nečitki ili je pogrešno upisana znamenka OIB-a, a ostalih je 8000 dvostrukih potpisa, tako da je informacija
Likaplus.hr : Izaslanik Bandića u Sincu

Izaslanik Bandića u Sincu

21.7.2019. | 17:22
Likaplus.hr : Na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

Na Kupresu okupit će se 1000 obitelji

19.6.2019. | 6:47
HERCEG BOSNANakon 1000 Ivana, ovoga ljeta na Kupresu okupit će se 1000 obitelji
Likaplus.hr : Hod za život u subotu Zagreb,Zadar

25.5.2019

Hod za život u subotu Zagreb,Zadar

24.5.2019. | 8:14
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :