Subota , 5.12.2020. | 06:55

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 28.7.2014. u 18:54
Prikaza: 2257
Autor: Likaplus/V.Z.

Novalja

Lunjske masline vrhunski turistički proizvod

Novalja :  Lunjske masline vrhunski turistički proizvodNajstarija maslina

Već prve turističke sezone, nakon otvaranja Vrtova lunjskih maslina u listopadu prošle godine, drevni maslinici postaju vrhunski turistički proizvod.

Ovim tisućljetnim, prirodnim staništem lunjskih maslina turisti mogu prošetati po 17 kilometara uređenih makadamskih puteva, informirati se na recepciji, te u kamenim kućicama, uz najavu, degustirati i kupiti domaće proizvode – maslinovo ulje i sir, mendulate, smokvenjake, kekse s maslinovim uljem i lavandom, domaći med kadulje, ulje gospine trave, džem i ukusne likere te odabrati nešto iz bogate ponude autohtonih suvenira od maslinovog drva - mužare, žlice, kuhače, zdjele i daske za rezanje, koje se i najviše traže. Kroz maslinike se može provozati i s dva elektrovozila s ukupno 14 sjedala.

Podsjetimo se, veći dio sredstava, odnosno 75 % ovog 600.000 eura vrijednog projekta osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA IIIc, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje.

U lunjskim maslinicima koji se protežu na 24 hektara nalazi se više od 80.000 stabala maslina. Najstarije stablo masline u Lunu staro je 1600 godina, a više od 1500 stabala sorte oblica starije je od 1200 godina. Zbog velikog broja tisućljetnih stabala na okupu, čime se ne mogu pohvaliti niti najpoznatiji maslinici, ovaj je maslinik jedinstven u svijetu. On je raritet nesamo otoka Paga i Hrvatske već i cijelog Mediterana, na kojem više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovuprirodnom okruženju.

Već je predsezona donijela brojne goste u Lun, individualce, bicikliste, bajkere, skupine školske djece, studente i seniore, a dolaskom ljeta na recepciji i okolnim putevima prisutno je sve više turista. Radno vrijeme recepcije je ove godine produljeno pa je ona otvorena od 10 do 20 sati. Ovu sezonu za sada , karakterizira dosta promjenjivo vrijeme, što je, između ostalog, pridonijelo porastu broja posjetitelja. Stoga ovaj turistički proizvod izvrsno nadopunjuje koncept ˝sunce - plaža˝.

Želimir Badurina upravitelj Maslinarske zadruge Lun cijelo je vrijeme uključen u razvoj lunjskih maslinika, izjavio je kako su u odnosu na prošlu sezonu, očiti kvalitativni pomaci, koji su započeli upravljanjem projektom "Vrtova" od strane Maslinarske zadruge Lun. uz svestranu podršku Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje. Značajno se obogatila turistička ponuda: nude se domaći autohtoni proizvodi i originalni suveniri, postoji i mogućnost stručnog vodstva kroz maslinik,a zadruga je uz tri stalna djelatnika zaposlila još i dva sezonska radnika.

Prošle je godine zabilježeno oko 35 000 dolazaka posjetitelja, a primjerice, samo 22. srpnja ove godine Vrtove lunjskih maslina posjetilo je preko 3 000 posjetitelja s kopnene strane, i nekoliko stotina s morske, čime je, samo u jednom danu, dosegnuto oko 10% cjelokupnog lanjskog broja posjetitelja." – ističe Badurina.

U predsezoni su brojniji posjetitelji koji u Lun dolaze organizirano, uglavnom autobusima, i većinom su srednje i starije dobi. U glavnoj sezoni većina su gostiju individualci, koji dolaze cestom a povećan je broj organiziranih izleta s morske strane (ponajviše s Raba i Krka,te nešto s Lošinja, Selca, i drugih kvarnerskih mjesta. Također, najviše dolaze gosti srednje i mlađe dobi i obitelji sa djecom školskog uzrasta. Gosti dolaze iz različitih zemalja, a najviše individualnih gostiju čine Slovenci, nadaleko poznati ljubitelji prirode.

Vizija razvoja podrazumijeva očuvanje prostora, obnovu suhozida te revitalizaciju maslina i maslinarstva, kao i obnovu pojilišta, dakle vraćanje starog sjaja lunjskoj maslinadi. „Nadamo se da će biti kvalitetnih aktivnosti u tom pravcu u narednom razdoblju. Mogućnosti su ogromne, i one moraju biti u službi razvoja i napretka domaćeg čovika."- zaključuje Badurina. U realizaciji spomenute vizije razvoja, znatno će pomoći i sredstva u okviru NIP projekta (EU Natura Integration Project) Svjetske banke, čije se odobrenje kroz formalni dio procedure uskoro očekuje.

Drevne lunjske maslinike nedavno suposjetili i članovi SLR kluba, ekskluzivnog internacionalnog kluba vlasnika Mercedesa SLR klase, s ukupno 18 skupocjenih vozila, na njihovoj šestodnevnoj turneji Hrvatskom - Tour Adriatica 2014, od Rovinja do Dubrovnika. Za njih je u hladovini stoljetnih maslina organiziran piknik s delicijama iz hotela Boškinac.

Zadovoljstvo onime što je vidio i doživio u ovom prekrasnom vrtu Mediterana nije krio ni ministar turizma Darko Lorencin, i sam maslinar, koji je protekli tjedan posjetio Vrtove lunjskih maslina. Ministar je iskazao oduševljenje razvojnim planovima Zadruge i ciljevima koje si je zadala u narednom periodu.

Vrtovi lunjskih maslina značajno su obogatili turističku ponudu područja Grada Novalje, kako u glavnoj sezoni, tako i van nje. Unaprjeđuju i imidž ove destinacije koja je sve više prepoznata i kao prostor raznolikih tipova turizama - ruralnog, obiteljskog, kulturnog i rekreativnog tipa turizma a što se savršeno uklapa u strategiju razvoja turizma i sustav destinacijskog menadžmenta koji se provodi na području Grada Novalje.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :