Četvrtak , 2.12.2021. | 11:23

Gospodarstvo

Objavljeno: 8.11.2016. u 7:24
Prikaza: 2297
Autor: Likaplus

Novo poglavlje turizma u Novalji

Novalja : Novo poglavlje turizma u Novalji

Ima li Novalja snage za iskorak u novo poglavlje turizma

 

U prepunoj dvorani novaljskog hotela Liburnija, održana je javna tribina na kojoj je predstavljan UPU Luke Novalja, a sve uoči referenduma koji će se tim povodom održati 20.studenog.

Izložen je konačni prijedlog UPU Luke Novalja, iz kojeg je vidljivo da ovaj projekt predstavlja određeni kompromis življenja i turizma, odnosno sadrži komunalne vezove za domaće stanovništvo, vezove za ribarske brodove, zatim za katamaran, komercijalni prihvat brodova, pa tako i dva manja kruzera do 60 metara te oko tri stotine vezova za nautičare.

Na samom početku tribine gradonačelnik Ante Dabo građanima Novalje predstavio je UPU Luke Novalja i sve njegove karakteristike, ističući da bi njegova realizacija predstavljala iskorak za Novalju i njenu turističku ponudu, ali donijela i kvalitetniji način života domaćem stanovništvu. Razvojem više vidova turizma, pa tako nautičkog, uspostavili bi balans između sadašnjeg stanja i određene monokulture turizma, a to je party turizam koji je dominantan i koji sigurno nije i ne smije biti jedino što Novalja nudi svojim gostima. Gradonačelnik Ante Dabo naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za sve žitelje i da se njegovom rješavanju ne bi smjelo pristupati s političke osnove, pogotovo ne one opozicijske, već bi trebalo prepoznati značaj zajedničkih ciljeva i razvoja.

Ovo je četvrto predstavljanje projekta, koji je do sada prošao određene promjene želeći što više zadovoljiti kriterije građana, tradicionalno vezanih za more, ribarstvo i pomorstvo, ali i oblikovati nove aspekte nautičkog turizma koji bi mogao znatno ojačati destinaciju u turističkom smislu, doprinijeti kvaliteti ponude te dovesti nove goste koji su sada zbog nemogućnosti luke, odnosno sigurnog veza i nepostojanja marine uglavnom zaobilazili Novalju. Upravo to predstavljalo je određeni nedostatak u dosadašnjoj turističkoj ponudi te je prema Strategiji razvoja turizma definiran razvoj usmjeren na mozaičnu turističku ponudu, u koju je svakako zacrtan i nautički turizam, posljednjih godina najbrže rastući vid turizma kako na našoj obali tako i u svijetu.

Na tribini se nametnulo i pitanje ima li Novalja snage za iskorak u novo poglavlje turizma. Među prisutnima bilo je i onih koji smatraju da bi marinu trebalo odvojiti od luke i pozicionirati negdje drugdje, a pitanje koncesije i budućeg koncesionara također predstavlja razlog više za zabrinutost. Gradonačelnik je sa svojim suradnicima, Dr. Nevenom Škuncom i Vesnom Šonje Allena, predsjednicom Gradskog vijeća, koji su također na tribini izlagali o projektu UPU Luke Novalja, pojasnio da je Grad Novalja vlasnik projekta, a UPU dovoljno zaštićen i da se kroz njega prvenstveno vodi računa o interesu grada i građana te da se donesene odluke o gabaritima Luke Novalja nipošto ne smiju mijenjati bez novog referenduma, što znači da građani o svemu donose odluke i za sve moraju dati svoju suglasnost. Javna tribina prošla je u živoj i vrlo konstruktivnoj atmosferi, a preko dvjesto pedeset sudionika pokazalo je da im je itekako stalo do ove teme i novog UPU Luke, što se ujedno reflektira na budućnost Novalje, njenu turistički ponudu kao i daljnji razvoj.

Ovo je prvi referendum koji se od početka hrvatske državnosti održava u Novalji i zasigurno kao takav ima povijesni značaj, a građani će odlučiti hoće li na referendumu prihvatiti prijedlog UPU Luke Novalja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Projekt rekonstrukcije i dogradnje

Pristanište Žigljen

Projekt rekonstrukcije i dogradnje

20.10.2021. | 7:38
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :