Četvrtak , 2.12.2021. | 11:41

Gospodarstvo

Objavljeno: 3.7.2015. u 18:17
Prikaza: 2749
Autor: Likaplus/A.V.

Ovako se na Pagu živjelo prije 50 i više god.

Novalja : Ovako se na Pagu živjelo prije 50 i više god.

Ljetni festival Metajna na najbolji način promovira raznolikosti i bogatu povijest otoka Paga

Prošli tjedan u Novalji je počeo Ljetni festival Metajna - festival posvećen prezentiranju velike kulturne baštine otoka Paga koji traje do 1. rujna. Uz brojne sudionike koji su bogatim programom približili život na Otoku Pagu i u samoj Metajni, prije pedesetak i više godina, uživali su domaći i turisti kojima je omogućen „povratak u povijest" i priča o dobu i običajima kojih se mnogi još itekako živo sjećaju, a nikako ih ne bi trebalo zaboraviti.

 „Pamtimo vrijeme naših nana, naših dida i pamtimo sve ono lijepo što su nas naučili. Naša je obaveza da se to nikada ne zaboravi, zato smo ovom manifestacijom pokazali da naša sjećanja nisu nepovratno izgubljena. U predstavljanju tih naših tradicijskih običaja sudjelovala je većina mještana Metajne koji su se na najbolji mogući način pokušali vratiti vrijeme unazad 50 i više godina te su pokazali svu ljepotu nekadašnjeg življenja na Otoku Pagu.", istaknula je Biserka Zubović ispred udruge „Stare užance otoka Paga", inicijatora Ljetnog festivala Metajna.

Ta ljepota življenja bila je prezentirana i kroz bogatu gastronomsku ponudu - uživo je bilo prikazano kako se peče janjetina na ražnju, pekli su i kuhali puževi, pekle su se srdele na gradele, spremale su se šparoge i kuhao koromač na suhom mesu, kušao se svjetski poznati paški sir i skuta s polentom, a bili su prikazani i načini soljenja i čišćenjaslane ribe.

Posjetitelji su također mogli vidjeti kako se nekad dobivalo brašnomljevenjem na žrvanj, kako se mijesio i pekao kruh i fritule, kako se ručno prala odjeća ili po paški rečeno – lušijat, kao i peglanje odjeće s peglom na žar.

Kako je Pag poznat po paškoj ovci prikazana je kompletna obrada vunena takozvane grdaše i kako se od vune dobiva predivo od kojeg se pletu čarape i džemperi. Bili su izloženi i mnogi predmeti koji su služili kod berbe grožđa i njegove obrade, a to su jako dobro prezentirale Marina Đeldum i Katarina Kustić, dok je muški dio publike oduševilo kuhanje rakije Denisa Datkovića.

Osim gastro ponude pjevala se je paška pisma nakanat. Nastupili su Ivan Bačići Bepić Kurilić, Katica Kurilić i Tonica Datković, a najposebnijim nastupom smatra se onaj Anđelke i Ante Šuprahe Recmo, bračnog para sa šezdeset godina „staža" koji su također izveli prigodnu pjesmu nakanat te se s posebnim zadovoljstvom i radošću uključili u ovaj projekt. Za vođenje programa na svoj osebujan i pomalo duhovit načinzaslužan je bio profesor Stanko Datkovićkoji je recitirao tematske pjesme sa starim metajnarskim naglaskom. U zabavnom programu nastupili su neponovljiva Klapa Sol, koja je uvijek tu kad treba pružiti ruku svom otoku i Klapa Slavuji koja je uz gitaru obilazila goste od stola do stola.

Ljetni Festival u Metajni pokrenula je udruga „Stare užance otoka Paga" i održava se u suradnji s Gradom Novaljom i Turističkom zajednicom Grada Novalje, pri čemu su svi svjesni značaja očuvanja tradicije i kulturne baštine važnih za budućnost otoka i njegovih žitelja, ali i kao autohtoni, originalan te poželjan turistički proizvod.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Projekt rekonstrukcije i dogradnje

Pristanište Žigljen

Projekt rekonstrukcije i dogradnje

20.10.2021. | 7:38
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :