Subota , 5.12.2020. | 07:30

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 22.1.2015. u 9:01
Prikaza: 2138
Autor: Likaplus/A.V.

Radovi u Vrtovima Lunjskih Maslina

Novalja : Radovi u Vrtovima Lunjskih Maslina

U Vrtovima Lunjskih Maslina na Lunu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su s obavljanjem radova na održavanju maslinika. Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina.

 Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina. Uslijed obavljenih radova do nje je sada moguć pristup elektro vozilom, što ranije nije bilo moguće. Osim suhozida počišćena su i uređena pojilišta na dvije lokacije oko kojih borave i pasu ovce. U tijeku radova predviđeno je i uređenje pristupnih putova i suhozida sa zapadne strane maslinika koji vode do budućeg amfiteatra. U masliniku su također poduzete sve potrebne agrotehničke mjere kako bi se dobilo ulje visoke kvalitete koje uključuju već obavljenu osnovnu gnojidbu i zimsko špricanje, a paralelno se vrše pripreme za proljetnu rezidbu i zaštitu protiv štetnika u narednom vegetacijskom ciklusu.

Prema riječima upravitelja Maslinarske zadruge Lun Želimira Badurine Zadruga brine o kvalitetnim pomacima u masliniku, pa tako njena četiri djelatnika sustavno rade na terenu. Već sada se vide promjene, za godinu dvije takav pristup omogućiti će još bolje rezultate, a sve u skladu s ambijentom i održivim razvojem.

Unutar projekta „Lunjski maslinici – interakcija čovjeka i prirode" u drugoj fazi razvoja projekta Natura 2000 novoizgrađena zgrada recepcije zamišljena je kao interpretacijsko – posjetiteljski centar, a prostorije treba obogatiti interaktivnim sadržajem imajući u vidu očuvanje tradicije. U planu je i projektiranje suvenirnice, izrada interpretacijsko signalizacijskih tabli, uređenje dijela suhozida i obnova pojilišta za nesmetan boravak stoke u području i očuvanje staništa u izvornom obliku. Upravo zbog tih karakteristika Lunjski maslinici zaštićeni su u kategoriji značajnog krajobraza i određeni kao Natura 2000 područje, odnosno postali su dio ekološke mreže zaštićenih područja Europske Unije.

„Tekući radovi održavanja i poboljšanja uvjeta u masliniku biti će okončani kroz dvadesetak dana. Nažalost, kao i svugdje drugdje na Mediteranu, ulja ove godine gotovo da i nema, a iduće godine nadamo se boljem urodu. S obzirom da Lunjske maslinike rado posjećuju i turisti, svoje prve posjetitelje i grupe gostiju očekujemo za Uskrs.", zaključio je Želimir Badurina.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :