Nedjelja , 6.12.2020. | 02:34

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 17.5.2013. u 7:12
Prikaza: 2298
Autor: Likaplus/M.Š.

Novalja

Rezultati istraživanja "Male od Caske"

Novalja : Rezultati istraživanja "Male od Caske"Istraživanje groba-Caska-Sv.Juraj(Foto: I.Čondić)
Novalja - Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, u Uredu gradonačelnika predstavljeni su rezultati istraživanja kostura i nakita pronađenih na Caskoj u lipnju 2010. g.
Kratki uvodni osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru.
Potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje 2009.g. počela su sustavna istraživanja crkve i utvrde na položaju Sv. Juraj iznad Caske.
U lipnju 2010.g. kod istraživanja grobnih ostataka u grobu br. 7 pronađen je kostur curice sa nakitom nazvan ''Mala od Caske''. Pronađene su brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica od druge polovice 9. do 11.stoljeća, jedan srebrni prsten te pozlaćena brončana ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu.
Po pronalasku, kostur djevojčice proslijeđen je u Antropološki centar Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gdje je analiziran pod stručnim vodstvom prof. dr. Marija Šlausa. Analizom je utvrđeno da se radi o curici staroj između 8 i 9 godina visine 122 cm koja je, pretpostavlja prof.Šlaus, rano preminula od teške bolesti uzrokovane najvjerojatnije malom ranom koja je (u nedostatku antibiotika) uzrokovala meningitis. Naime, između ruba nosa i usta vidljiv je mali ožiljak koji upućuje na takav
scenarij.
Bez obzira je li ovaj scenarij točan ili ne sa sigurnošću se može potvrditi da je ''Mala od Caske'' bolovala od teške bolesti.
Sa željom da se točnije datira vrijeme kada je živjela ''Mala od Caske'', kostur je poslan na radiokarbonsku analizu u Kiel u Njemačku. Sa 95,4 % točnosti može se reći da je djevojčica živjela između 886. i 975. godine.
Damir Doračić, dipl. arheolog i voditelj Konzervatorsko - restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu opisao je proces konzerviranja i restauriranja nakita pronađenog na kosturu. Ogrlica i naušnice izrađene su od pozlaćene slitine srebra i bakra. Na 6 mjesta otkriveni su tragovi pređe kojim je ogrlica vjerojatno bila fiksirana na odjeću. U žici jednog privjeska pronađena su vlakna lana.
Gradonačelnik Novalje na kraju se zahvalio svima koji su radili na ovom projektu te izrazio nadu da će ubrzo cjelokupni nakit pronađen u grobu ''Male od Caske'' ući u trajni postav Gradskog muzeja Novalja.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :