Subota , 5.12.2020. | 06:51

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 20.12.2014. u 7:20
Prikaza: 2413
Autor: Likaplus

U Novalji

U Županiji 5,8% više turista

Novalja : U Županiji 5,8% više turistaSudionici Skupštine u Novalji

U Novalji održana proširena sjednica Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja, nautičkog turizma i putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Otočac

Novalja-U Hotelu Liburnija u Novalji održana je proširena sjednica Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja, nautičkog turizma i putničkih agencija Županijske komore Otočac, uz prisustvo Udruge iznajmljivača Grada Novalje, TZ-a Grada Novalje, turističkih agencija, predstavnika institucija i tvrtki te brojnih zainteresiranih građana koji su i sami dionici turizma i njegovog razvoja.Sjednicu je moderirao te uvodnu riječ dao Boris Šuljić, predsjednik Strukovne grupe, a kao sugovornici i predavači na sjednici su se pridružili Irena Banić iz Hrvatske gospodarske komore, Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK, Toni Borović, turistički inspektor Službe turističke inspekcije - Područne jedinice Rijeka, Ispostava Pag, Silvano Cvitanović, predstojnik Carinske uprave Gospić, Martina Šurina, profesorica na Hotelijersko-turističkoj školi Zagreb, Darko Vranešić, predstavnik tvrtke Darsonik  te Milenko Čubrilo, predstavnik tvrtke Adriatik Security. 

Sugovornici su okupljenima predstavili različite teme iz područja usko vezanih uz turizam s posebnim fokusom na iznajmljivače privatnog smještaja koji drže 70% kapaciteta na području Grada Novalje.

Irena Benić je predstavila rezultate turističke sezone u periodu siječanj – listopad 2014 na području Ličko-senjske županije. Prema podacima iz sustava turističkih zajednica o ostvarenom turističkom prometu u navedenom razdoblju ostvaren je rast u dolascima za 5,7 % te u noćenjima za 4,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirano je 512.946 ostvarenih dolazaka i 2.019.574 ostvarenih noćenja turista u Ličko senjskoj županiji. 

U navedenom razdoblju strani su turisti ostvarili rast od 5,8% u dolascima te 5% u noćenjima, dok su domaći gosti ostvarili rast u dolascima za 4,2% te pad u noćenjima za 1,5%. U mjesecima glavne sezone županija je ostvarila povećanje i u broju dolazaka i u broju noćenja.

 Novalja kao najjača morska te Plitvička jezera kao najjača kontinentalna destinacija zabilježile su pozitivan trend u oba ljetna mjeseca. U razdoblju posezone, tijekom rujna kontinentalne destinacije bilježe rast u noćenjima u odnosu na prošlogodišnji dok su destinacije na obali ostvarile rujanski pad. Za razliku od rujna, u listopadu je ostvareno značajno povećanje u odnosu prošlogodišnji, za 15,1% u dolascima, a 13,2% u noćenjima. Nakon statističkog pregleda prošle turističke sezone sjednica je nastavljena s predavanjem Nede Pinezića, predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja HGK i pripadnika treće generacije vlasnika obiteljskog smještaja. U svom se izlaganju gospodin Pinezić osvrnuo na ulogu malih turističkih agencija u kontekstu suvremenih trendova te  status mikropoduzetništva u turizmu. Danas je turizam postao globalni pokret – način života, a s razvojem tehnologije i dijeljenjem sadržaja putem društvenih mreža svaki je turist postao turistički agent i turistički novinar. 

Kako je naglasio gospodin Pinezić, dok je prijašnja uloga malih turističkih agencija bila isključivo posrednička, danas zbog potreba tržišta one moraju postati kreatori i prodavači složenih turističkih proizvoda na nivou destinacije, s ciljem da ona bude „konkurentnija od konkurencije". Razvijaju se u tzv. destinacijske menadžment kompanije – organizacije privatnog sektora koje se bave kreiranjem i prodajom paketa usluga na destinaciji. Prema riječima gospodina Pinezića turistički razvoj danas se kreće u dva osnovna smjera: „high tech" razvoj koji podrazumijeva oslanjanje na tehnološki razvitak (npr. čipirane narukvice gostiju hotela u Las Vegasu koje prate njihovo kretanje i njihove navike) ili pak održivi i odgovorni razvoj koji uvažava temeljne vrijednosti prirode i života. Mikropoduzetništvo u turizmu, kojem pripada i većina turističkih subjekata područja Grada Novalje, svoje poslovanje temelji upravo na održivom i odgovornom turizmu. „Mali turizam" čuva i promovira autentični stil domaćeg stanovništva, doprinosi ravnomjernoj podjeli dobiti od turizma, samozapošljava članove obitelji, pruža mogućnosti za poduzetničke inicijative lokalnog stanovništva. Uklapa se u suvremene trendove „zelenog razvoja" i služi za dobrobit zajednice i očuvanje ekoloških, ekonomskih i socijalnih vrijednosti destinacije. 

Nakon izlaganja Nede Pinezića, uključio se Domagoj Vrtodušić, predsjednik Udruge iznajmljivača Grada Novalje koji se osvrnuo na rad nedavno osnovane Udruge, svjestan njene važnosti kao generatora unaprjeđenja turističke ponude na ovom području. Razvoj Udruge ovisi i o odazivu privatnih iznajmljivača, a udruženi, uz dodatne edukacije, predstavljaju puno jači potencijal koji podrazumijeva znatno dužu pred i po sezonu.Sljedeća točka dnevnog reda sjednice  prisutnima je omogućila informiranje o pravilnicima u radu u turizmu kroz izlaganja  predstavnika turističke i carinske inspekcije Toni Borović i Silvano Cvitanović. Time su se riješile neke nedoumice i dobili odgovori kako poboljšati praksu u skladu s postojećim pravilima i zakonima. 

Naglašeno je također da su obje institucije uvijek dostupne za savjete i konzultacije. O značaju edukacije svih djelatnika u turizmu u svom je izlaganju govorila Martina Šurina predstavivši europski projekt Core VET, koji govori o mogućnosti strukovnog usavršavanja za nekvalificirane i polukvalificirane radnike u turizmu. Kvalitetna usluga osnova je uspješnog bavljenja turizmom u svim njegovim segmentima, a edukacija je jedan od najvažnijih alata kojim se može podići razina kvalitete usluge. Tako je naglasila da se radi o  programu cjeloživotnog učenja kojim je  omogućeno objavljivanje besplatnih edukativnih materijala iz 3 područja: recepcijsko poslovanje, domaćinstvo te restoran i bar. 

Materijali su dostupni za preuzimanje na web stranici projekta. Izlaganja su nastavljena zanimljivim predavanjem Darka Vranešića o pripremama za turističku sezonu i to kroz povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje troškova i podizanje kvalitete kroz jednostavna i pristupačna tehnološka rješenja, kao i mogućnosti sufinanciranja FZOEU i o ostalima mogućnostima financiranja poduzetnika u turizmu. 

Sjednica je zaključena prezentacijom Programa zaštite objekata kod lošeg ponašanja gostiju i primjera suradnje s tvrtkom Adriatik Security d.o.o.Prisutni građani područja Novalje - iznajmljivači aktivno su se uključili u rasprave s pitanjima i stvarnim situacijama s kojima se susreću i pokazali interes za događanja ovog tipa koja su značajna i nužna za unaprjeđenje ukupne turističke ponude na destinaciji.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :