Subota , 5.12.2020. | 06:09

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 30.10.2013. u 23:23
Prikaza: 1746
Autor: Likaplus/M.Š.

Velik interes građana za EU fondove

Novalja : Velik interes građana za EU fondove
Novalja-Nakon pozdravnih riječi Borisa Šuljića, predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Novalje Ante Daba, koji je istaknuo činjenicu da su se ulaskom u EU otvorile nove mogućnosti financiranja i razvoja te da bi se, uz dobru pripremu u 2014., već 2015. godine mogli pokrenuti značajniji projekti u malom, trenutno krhkom gospodarstvu, a ne samo u javnim projektima i razvoju, za što se Grad Novalja također priprema.Govornici na tribini, redom stručnjaci iz područja EU fondova iznijeli su niz zanimljivih informacija korisnih građanima kako bi mogli prepoznati priliku i prijaviti projekt za sufinanciranje.

Krševan Antun Dujmović, iz Instituta za razvoj i međunarodne fondove, istaknuo je da Novalja ima veliki potencijal razvoja, a rješenje vidi u kohezijskim fondovima za manje sredine i gradove koji se prvenstveno odnose na projekte za unapređenje okoliša i prometne infrastrukture, uz EU regionalni fond te EU socijalni fond za zapošljavanje i problematiku nezaposlenosti. Prednost je što se natječajna dokumentacija pojednostavljuje, priprema se na hrvatskom te će tako uvelike olakšati prijave. Na raspolaganju će biti 449,4 milijuna eura iz strukturnih i kohezijskih fondova, što je tri puta više nego što Hrvatska plaća kroz članarinu EU, a glavne teme budućih projekata su svakako okoliš, turizam, energetika i zapošljavanje.Puna alokacija očekuje se u 2015. godini, jer će 2014. biti godina pripreme. 

Okupljenima je poručio da se počnu pripremati već sada, a dao je i neke konkretne prijedloge koji mogu biti korisni za područje Grada Novalje – razvoj nautičkog turizma i agro turizma, za zaštitu okoliša - projekt za izgradnju sustava za odvodnju otpadnih voda, a za kulturnu baštinu uređenje antičkog vodovoda. Goranka Crnković Trivić iz Erste banke informirala je sudionike tribine o ulozi banke pri apliciranju sredstava iz fondova EU, a banka na samom početku stručnim savjetom može definirati što je realna razina zaduživanja tvrtke i kakav je povrat sredstava. Bespovratna sredstva u pravilu nisu dovoljna za realizaciju cijelog projekta, pa su stoga tu krediti banaka, garancije banke i ulagački kapitali. 

Bez osiguranja novčanog tijeka projekt se neće moći provoditi, odnosno bez osiguranja predfinanciranja i unaprijed osigurane financijske konstrukcije nema realizacije projekta. Dakle treba imati unaprijed osiguranu financijsku konstrukciju, jer se u protivnom može desiti da se odobrena sredstva EU moraju vratiti. I Crnković Trivić upozorila je na važnost brze i kvalitetne pripreme projekta, jer često puta kada se natječaj raspiše rok nije dovoljan za pripremu cjelokupnog projekta.Izlagači na tribini bili su i predstavnici tvrtke De Cleva, Tito Kosty i Stevo Žufić, čija tvrtka obavlja konzalting i aktivno radi na pridobivanju sredstava iz EU fondova, te su govorili o dosadašnjim primjerima iz prakse.

 Također, fokusirali su se na programe EU fondova za ruralni razvoj gospodarstva, smatrajući ih velikim potencijalom razvoja poduzetništva, poljoprivrede i turističke ponude. Nakon stručnih izlaganja u tribinu su se uključili i brojni sudionici s konkretnim pitanjima, a izlagači su im odgovorima pomogli saznati sve bitno o temi financiranja i sufinanciranja putem EU fondova.Ovakve tribine i edukacije putem stručnih predavanja raditi će se i ubuduće, a Grad Novalja trenutno educira tri svoja djelatnika koja će raditi na području EU fondova i biti od koristi za javne, ali privatne projekte malih i srednjih poduzetnika. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Vozimo električne bicikle u Novalji"

"Vozimo električne bicikle u Novalji"

25.9.2019. | 8:42
28. rujna u Novalji provesti ćemo akciju „Vozimo električne bicikle u Novalji“.Projekt je odabran na natječaju Grada Novalje. Pozivamo Vas da nam se pridružite i najavite ovu eko akciju. Grad Novalja želi razviti urbanu mobilnost, smanjiti gužve te reducirati količine ispušnih pl
Likaplus.hr : Pun vinski pogodak u Novalji

Wine Fashion Show

Pun vinski pogodak u Novalji

28.6.2015. | 14:47
Likaplus.hr : Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

Lunjski maslinici

Pravo mjesto za "Neodoljivu Hrvatsku"

25.6.2015. | 14:01
Likaplus.hr : Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

Najava brojnih investicija

Novalja za razvoj grada koristi EU fondove

15.6.2015. | 18:38
Likaplus.hr :  "Zvuci i okusi otoka Paga"

U Celju

"Zvuci i okusi otoka Paga"

11.5.2015. | 20:36
Likaplus.hr : „Kvaliteta usluge u turizmu“

Priznanje Gradu Novalji

„Kvaliteta usluge u turizmu“

27.3.2015. | 12:48
Likaplus.hr : Vidas osvojio zlatnu plaketu

Za paški sir

Vidas osvojio zlatnu plaketu

25.2.2015. | 10:10
Likaplus.hr : EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

Na Pagu i Rabu

EU sredstvima do razvoja poljoprivrede

5.2.2015. | 15:02
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :