Subota , 26.11.2022. | 10:32

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 28.9.2022. u 20:00
Prikaza: 71
Autor: Administrator

Erasmus+ projekt

"Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora"

Otočac : "Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora"

Gacko pučko otvoreno učilišta Otočac sudjeluje u Erasmus+ projektu "Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora", relevantnom za kulturnu baštinu Otočca i Ličko-senjske županije.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac zajedno s partnerskim institucijama iz Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Makedonije i Portugala sudjelovalo je na višednevnoj obuci na Sardiniji u sklopu Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora". Kao i na dosadašnjim obukama uz djelatnike Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac kao glavnog partnera iz Hrvatske sudjelovali su i djelatnici pridruženog partnera, Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Domaćin ove obuke bio je UniCa - Università degli Studi di Cagliari - sveučilište s oko 35 000 studenata, 37 trogodišnjih studija, 34 magistarska, 30 specijalizacija, 15 doktorskih studija te raznim drugim programima za cjeloživotno obrazovanje. Rad sveučilišta usmjeren je na brojna područja, a jedno od njih je i kultura. Stručnjaci sa sveučilišta izravno su uključeni u proučavanje i aktivnu suradnju s regionalnim institucijama i tradicionalnim pjevačkim skupinama, a čine to kako bi zaštitili svoju baštinu. Poseban naglasak u procesu zaštite stavljen je na vrstu pjevanja canto a tenore, sardinsko pastoralno pjevanje koje je upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine i koje je još uvijek dio živuće, svakodnevne tradicije u čak 60-ak sela središnjeg dijela otoka.

Ova obuka obuhvatila je prezentaciju materijalne i nematerijalne kulturne baštine zbog čega su tijekom prošlog tjedna prezentirana razna mjesta, projekti, dobre prakse i ljudi koji održavaju baštinu živom. Prezentiran je Interdisciplinarni glazbeni laboratorij LABIMUS čiji je fokus na očuvanju i promicanju tradicionalnog pjevanja i sviranja kao nematerijalne kulturne baštine, a polaznici su imali priliku sudjelovati u vođenom obilasku arheološkog lokaliteta Su Nuraxi u gradu Baruminiju te se upoznati s aktivnostima koje pridonose zaštiti, očuvanju i promicanju kulturnog dobra UNESCO-ove svjetske baštine. S materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom otoka polaznici obuke upoznali su se kroz svakodnevicu u kojoj je prisutna živa tradicija, ali i kroz posjet muzejima. Jedan od njih je Muzej sardinskog života i narodnih tradicija, najveći etnografski muzej na Sardiniji, koji prezentira tradicionalne i suvremene prakse kroz prikaze odjeće, tekstila, nakita, maski, alata, vjerskih praksi i svečanosti. U sklopu posjeta muzeju prezentiran je rad Regionalnog etnografskog instituta koji desetljećima ulaže velike napore u istraživanje i očuvanje tradicionalnog pjevanja. U gotovo svim prezentiranim projektima naglasak je stavljen na digitalizaciju koja omogućuje da se pojedini elementi nematerijalne kulturne baštine prilagode današnjem vremenu. Povezivanje tradicije i suvremenosti kroz interaktivnu i virtualnu tehnologiju omogućuje sudjelovanje pojedinca u učenju sviranja instrumenata ili plesanja nekog plesa, virtualno prisustvo u nekom tradicionalnom običaju ili pak javni pristup digitaliziranim sadržajima koji mogu biti povod za neko novo istraživanje.

Način rada i obrazac prikupljanja, obrade i evidentiranje pojedinih elemenata nematerijalne kulturne baštine koji su bili prezentirani u sklopu ove obuke, ali i načini očuvanja žive tradicije, preklapaju se s primarnim djelatnostima Centra dinarske kulturne zone koji je nedavno osnovan pri Gackom pučkom otvorenom učilištu, a upravo sudjelovanje na ovakvim projektima omogućuje stjecanje novih znanja i vještina koje je moguće primijeniti u svakodnevnom radu i aktivnostima očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Predstava "Dome, slatki dome"

Subota,5. studenog u Otočcu

Predstava "Dome, slatki dome"

31.10.2022. | 10:54
Likaplus.hr : Sudjelovali u Erasmus+ projektu u Gruziji

GPOU Otočac

Sudjelovali u Erasmus+ projektu u Gruziji

26.10.2022. | 17:38
Likaplus.hr : Radionica izrade kazališnih scenografija

GPOU Otočac

Radionica izrade kazališnih scenografija

14.10.2022. | 20:37
Likaplus.hr : Izložbu radova Pere Grahovca

U Otočcu

Izložbu radova Pere Grahovca

27.9.2022. | 18:15
Likaplus.hr : Izložba radova 16. likovne kolonije

Muzej Gacke Otočac

Izložba radova 16. likovne kolonije

6.9.2022. | 15:47
Likaplus.hr : Dinarske pjesme i plesovi

Seminar

Dinarske pjesme i plesovi

19.8.2022. | 19:43
Likaplus.hr : Manifestacija Eko Etno Gacka

Sutra u Otočcu

Manifestacija Eko Etno Gacka

21.7.2022. | 11:41
Likaplus.hr : Prijave za Eko etno Gacka

Prijave za Eko etno Gacka

16.6.2022. | 22:23
Likaplus.hr : Susret povijesnih vozila Franjo Častek

U Otočcu

Susret povijesnih vozila Franjo Častek

12.6.2022. | 19:33
Likaplus.hr : Predstava u Otočcu

Predstava u Otočcu

25.3.2022. | 9:20
Likaplus.hr : Noć muzeja u Muzeju Gacke

Noć muzeja u Muzeju Gacke

16.1.2017. | 12:58
Likaplus.hr : Postavljanje biste dr. Franje Tuđmana

Inicijativa HDZ-a Otočac

Postavljanje biste dr. Franje Tuđmana

21.6.2015. | 15:30
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za Vukšićku ulicu i dio Budačke ulice od kbr. 79 do kbr. 221.

Povremeni prekid u opskrbi:

dana

u vremenu

28.11.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Vranovača od kbr. 19 do kbr. 79.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

25.11.2022. 08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Korana od kbr. 1 do kbr. 40, Poljanak (kbr: 5,6, 10, 12/1 i 12/2) i Drežničko Selište od kbr. 12 do kbr. 25 i od kbr. 101 do kbr.106.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

25.11.2022.

08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :