Četvrtak , 21.1.2021. | 09:18

Obrazovanje

Objavljeno: 6.4.2013. u 8:19
Prikaza: 2441
Autor: Silvia Stanišić

Međuljudski odnosi

Otočac : Međuljudski odnosi

I. susret grupe usmjerene na međuljudske odnose


Otočac - 03. travnja 2013. godine u prostoru Narodne knjižnice Otočac održan je prvi susret grupe usmjerene na međuljudske odnose. Obiteljski centar Ličko -senjske županije, svakog drugog tjedna, organizira predavanja i radionice o teoriji izbora i realitetnoj terapiji. 

Tijekom rada voditelj gosp. Danko Butorac usmjeravao se na promišljanje o teoriji izbora, a sudionici su kroz svoja iskustva mogli testirati nova uvjerenja koja kroz tu teoriju otkrivaju. Za svaki susret, sudionici proučavaju određene materijale te iznose iskustva kroz koja propituju usvojeno.  

K tome, voditelj, gosp. Butorac detaljno je objasnio razliku između izvanjske kontrole i teorije izbora. Teorija izbora  objašnjava kako sve što činimo, sami odabiremo. Nitko nas drugi ne može natjerati na neko ponašanje niti izazvati emocije koje nama ne odgovaraju, ako mi tako ne odaberemo. Naime, sve što nam drugi mogu dati jest informacija. Informacija sama po sebi ne može uzrokovati ponašanje niti emocije. Informacija ulazi u mozak gdje se obrađuje nakon čega slijedi izabrano ponašanje pojedinca. Nakon toga pojedinac percipira svoje ponašanje i procjenjuje koliko je ono bilo djelotvorno (nova informacija), te po potrebi mijenja smjer svojeg djelovanja. Dakle, teorija izbora zagovara kako imamo mnogo veću kontrolu nad svojim životima nego što to mislimo i upražnjavamo. 
Suprotnost teoriji izbora jest izvanjska kontrola. Pod pojmom izvanjske kontrole podrazumijeva se kontrola, prisila i pritisak nad ljudskim životima. Mnogi smatraju kako je ispravno da pojedinci koji su učinili nešto krivo budu kažnjeni, a oni koji su učinili ispravno bivaju nagrađenima. Nažalost, uvjerenja o dugoročnu djelotvornosti kažnjavanja i nagrađivanja nije nas dovelo ništa bliže kvalitetnim međuljudskim odnosima koji su svima toliko potrebni, objašnjava gosp. Butorac. 

Sudionici su se vrlo znatiželjno pristupili proučavanju nove psihologije čime je rad grupe izuzetno aktivan i protkan mnogim idejama, sugestijama i rješenjima.  Radna atmosfera je izuzetno ugoda, motivirajuća i intimna. 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Gradonačelnik Otočca podržava Škoru

Gradonačelnik Otočca podržava Škoru

14.6.2020. | 10:27
Otočac-Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac pridružuje se Domovinskom pokretu! Član Domovinskog odbora Milan Vrkljan danas je s gospodinom Kostelcem dogovorio suradnju u 9. izbornoj jedinici na skorim parlamentarnim izborima, kao i na lokalnima sljedeće godine.-piše na stanicama
Likaplus.hr : Zavjetni križ u Kompolju

Zavjetni križ u Kompolju

23.10.2019. | 8:20
ZAVJETNI KRIŽ U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA OD STOLJEĆA SEDMOG DO HAŠKOG TRIBUNALA I NAŠIH DANA. Planetarna Hrvatska
Likaplus.hr : Najbolji likovni rad za predškolce

TENA BAKARIĆ(6,5 g)- Otočac

Najbolji likovni rad za predškolce

5.5.2016. | 9:09
Likaplus.hr : O pesticidima u Otočcu

O pesticidima u Otočcu

14.12.2015. | 14:25
Likaplus.hr : Novosti o menzi u Otočcu

Novosti o menzi u Otočcu

12.5.2015. | 18:03
Likaplus.hr : Predavanje ličkim maturantima

Studentski Zbor Gacke

Predavanje ličkim maturantima

7.5.2015. | 19:18
Likaplus.hr : Nezakonitosti na Veleučilištu "Nikola Tesla"

dr.sc Branislav Šutić

Nezakonitosti na Veleučilištu "Nikola Tesla"

19.1.2015. | 14:45
Branislav Šutić:Nezakonitosti na Veleučilištu „Nikola Tesla“ – prava studenata teško prekršena
Likaplus.hr : Donacija Dječjem vrtiću Ciciban Otočac

"Više za zajednicu"

Donacija Dječjem vrtiću Ciciban Otočac

2.12.2014. | 11:46
Likaplus.hr : Raspravljali o projektnim idejama

Radionica u Otočcu

Raspravljali o projektnim idejama

10.3.2014. | 20:24
Likaplus.hr : Redovna izborna skupština

Studentski Zbor Gacke

Redovna izborna skupština

22.12.2013. | 11:27
Likaplus.hr : Rad na računalu za početnike

Rad na računalu za početnike

8.5.2013. | 7:55
U organizaciji udruge Gačanka počinje tečaj Rad na računalu za početnike
Počinje tečaj Rad na računalu za početnike
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :