Nedjelja , 26.6.2022. | 06:24

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 3.6.2022. u 6:05
Prikaza: 100
Autor: Administrator

Sudjelovanje u Erasmusu

Otočac : Sudjelovanje u Erasmusu

Sudjelovanje u Erasmus+ projektu „Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora"

 

„Mreža UNESCO-vih kulturnih prostora" naziv je Erasmus+ projekta u kojem, uz institucije iz Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Makedonije i Portugala, sudjeluje i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac. U sklopu ovog projekta održat će se sedam kratkoročnih obuka, po jedna u svakoj od partnerskih zemlja, s ciljem da sudionici razmijene metode i dobre prakse upravljanja nematerijalnom kulturnom baštinom.

Na prve dvije obuke - onoj održanoj u ožujku u Makedoniji i nedavnoj, održanoj krajem svibnja u Estoniji - uz djelatnike Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac sudjelovali su i djelatnici pridruženog partnera, Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Dobrih primjera upravljanja nematerijalnom kulturnom baštinom u Estoniji je zaista mnogo. Kulturni identitet zemlje vidljiv je već na samom aerodromu u Tallinnu gdje su stolice presvučene tkaninom u bojama tradicionalnih prugastih suknji, karakterističnih za estonski otok Kihnu koji je smješten na zapadu zemlje. Stanovnice ovog otoka svakodnevno nose suknje i pregače čiji je izgled odraz njihovog društvenog statusa. Žene Kihnua glavni su čuvari kulturne tradicije otoka utjelovljene u brojnim pjesmama, igrama, plesovima, svadbenim obredima i rukotvorinama. Posebnost otoka zamijetio je UNESCO koji je 2008. godine uvrstio Kihnu na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Iako tradicionalan, otok se susreće i s modernim problemima te su stanovnici, posebice mladi, primorani seliti se u veće gradove zbog daljnjeg obrazovanja jer na otoku postoji samo osnovna škola. No postoji i jedna posebnost ove škole - upoznavanje kulturne baštine otoka obavezni je predmet.Tradicijska kultura spojena je s turističkom ponudom otoka, a geografska izoliranost i kratki period prosječnom turistu prihvatljivih i poželjnih klimatskih uvjeta pridonijeli su tome da masovnog turizma u pravom smislu te riječi - nema - iako posjetitelja ne manjka.

Osim Kihnua posebnu zaštitu ima i Seto leelo, višeglasno pjevanje karakteristično za jugoistočnu regiju Setomaa u kojoj žive Seti. Ovaj specifičan oblik vokalnog izričaja 2009. godine dodan je na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Zbog energičnog i emotivnog izričaja posebni su i plesovi naroda Seta, a pažnju plijene i tradicionalne narodne nošnje obogaćene srebrnim nakitom koji, prema tradicionalnom vjerovanju, čuva dušu od zla. Iako kultura ove regije postoji od davnina, tek je nakon osamostaljenja Estonije 1991. godine i izlaska Estonije iz Sovjetskog saveza intenzivno zaživio projekt očuvanja, dokumentiranja i revitaliziranja kulturne baštine. Zanimljivo je to da, unatoč činjenici da je tri četvrtine ove regije nakon raspada Sovjetskog saveza pripalo Rusiji, većina Seta živi na prostoru Estonije. Setomaa je izvanredan primjer snažne umreženosti lokalne zajednice u kojoj ponovno prvenstveno žene održavaju tradicijsku kulturu - živom.

Estonci su aktivni i u čuvanju tradicionalnih obrta, a Nacionalni park Soomaa primjer je dobre prakse u kojoj su na jednom mjestu prezentirana dva tipa baštine: prirodna i kulturna. Osim samog parka posjetitelji tamo imaju priliku upoznati i način izrade tradicionalnog čamca koji je 2021. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Čamac je sličan jednomu koji je nama mnogo bliži i poznatiji - gackoj plavi. Baš kao i gacka plav i ovaj se čamac izrađuje dubljenjem jednog komada drva, tj. trupca, no razlika je u vrsti stabla: plav se izrađuje od jele ili smreke, a estonski čamac od jasena. I jedan i drugi čamac se dube iznutra i oblikuju izvana, no estonski se ponešto razlikuje u završnoj obradi - oko izdubljenog čamca pali se vatra, a u njegovu unutrašnjost se stavljaju drvene poluge kako bi se, uz pomoć topline, čamac raširio. Umijeće izrade gacke plavi nije na UNESCO-voj listi, ali se nalazi na nacionalnoj listi zaštićene nematerijalne baštine - upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Gradonačelnik Otočca podržava Škoru

Gradonačelnik Otočca podržava Škoru

14.6.2020. | 10:27
Otočac-Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac pridružuje se Domovinskom pokretu! Član Domovinskog odbora Milan Vrkljan danas je s gospodinom Kostelcem dogovorio suradnju u 9. izbornoj jedinici na skorim parlamentarnim izborima, kao i na lokalnima sljedeće godine.-piše na stanicama
Likaplus.hr : Zavjetni križ u Kompolju

Zavjetni križ u Kompolju

23.10.2019. | 8:20
ZAVJETNI KRIŽ U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA OD STOLJEĆA SEDMOG DO HAŠKOG TRIBUNALA I NAŠIH DANA. Planetarna Hrvatska
Likaplus.hr : Najbolji likovni rad za predškolce

TENA BAKARIĆ(6,5 g)- Otočac

Najbolji likovni rad za predškolce

5.5.2016. | 9:09
Likaplus.hr : O pesticidima u Otočcu

O pesticidima u Otočcu

14.12.2015. | 14:25
Likaplus.hr : Novosti o menzi u Otočcu

Novosti o menzi u Otočcu

12.5.2015. | 18:03
Likaplus.hr : Predavanje ličkim maturantima

Studentski Zbor Gacke

Predavanje ličkim maturantima

7.5.2015. | 19:18
Likaplus.hr : Nezakonitosti na Veleučilištu "Nikola Tesla"

dr.sc Branislav Šutić

Nezakonitosti na Veleučilištu "Nikola Tesla"

19.1.2015. | 14:45
Branislav Šutić:Nezakonitosti na Veleučilištu „Nikola Tesla“ – prava studenata teško prekršena
Likaplus.hr : Donacija Dječjem vrtiću Ciciban Otočac

"Više za zajednicu"

Donacija Dječjem vrtiću Ciciban Otočac

2.12.2014. | 11:46
Likaplus.hr : Raspravljali o projektnim idejama

Radionica u Otočcu

Raspravljali o projektnim idejama

10.3.2014. | 20:24
Likaplus.hr : Redovna izborna skupština

Studentski Zbor Gacke

Redovna izborna skupština

22.12.2013. | 11:27
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :