Subota , 28.11.2020. | 18:11

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 21.12.2015. u 14:11
Prikaza: 2355
Autor: Likaplus/I.V.P.

Šteta na području Gacke procjenjena na 3 mili

Otočac : Šteta na području Gacke procjenjena na 3 mili
Otočac-Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Otočca, gradonačelnik Stjepan Kostelac izvijestio je vijećnike, ali i javnost, o zaključcima Pojerenstva za obranu o poplava, ali i o krivcima za poplave koje su grad i Gacku dolinu pogodile sredinom listopada.

Pitanje o toj temi postavio mu je predsjednik Gradskog vijeća Slaven Prpić (HSS).

- 16. i 17. listopada su bile poplave na području grada i Gacke doline i na moj zahtjev je župan Milan Kolić proglasio elementarnu nepogodu. Naš je zadatak bio da osnujemo povjerenstvo i ta šteta je procijenjena na oko 3 milijuna kuna. Osnovali smo Povjerenstvo obrane od poplave s ciljem da ono razmotri zašto je došlo do ovakvih poplava. Povjerenstvo nam je dalo smjernice na osnovu kojih smo sazvali sastanak s direktorom HE Senj i direktorom Hrvatskih voda. Ta komunikacija nije baš bila najbolja, međutim predočili smo im da su izraziti krivci za ovu poplavu. HE Senj je kriv zato što je išao u remont u listopadu, a remont se nikada ne radi u jesenskim i zimskim mjesecima i obaveza im je da remont rade u ljetnim mjesecima kada je najmanja količina vode. Nisu se pripremili za remont, a to znači da nisu očistili vodotoke ni Gusić polje da primi veću količinu vode. Došlo je do povećanih oborina, a ta poplava bi bila u nivou prijašnjih i ne bi došlo do potapanja mnogobrojnih kuća i gospodarskih objekata. Glavna krivica na Hrvatskim vodama je što je sjeverni krak rijeke Gacke bio nepročišćen i kada je poplava kulminirala došao je bager od koncesionara i počistio je u pola dana i ta voda je krenula prema Brlogu gdje se taj dio rasteretio. Dio vode koji je trebao ići u južni krak, u Švicu, također nije mogao ići jer je napravljen most koji je navodno napravljen bez dozvole. Smatramo da je napravljen krivo i da zaustavlja vodu iz Švičkog jezera i smanjuje protok vode prema Švici. To je podignulo nivo vode na području rijeke Gacke za jedan metar. Da je to sve funkcioniralo te poplave ne bi bilo. Ljudi koji su pretrpjeli štetu vjerojatno će podići tužbu protiv HE Senj i Hrvatskih voda i s ovim činjenicama dokazati da su oni krivci za ovakve štete, objasnio je gradonačelnik.

Tijekom Aktualnoga sata pitanje o potencijalnoj izgradnji HE Senj 2 te o renti koju Gradu plaćaju HEP i Hrvatske šume, uputio je vijećnik Ivan Miletić (HDZ).

- Četiri godine su prošle od kada smo bili svjedoci javne rasprave o investiciji vrijednoj 660 milijuna eura. Zanima me koliko je tih investicija što je HEP predložio napravljeno i u kojoj se fazi projekt nalazi. Kolika je renta HEP-a za ovu i protekle godine i kolika je renta Hrvatskih šuma. Sada iznosi 500 tisuća kuna. Je li ona konstanta u proračunu i je li ona promjenjiva? Pitanje postavljam ponukan činjenicom da dolazi do formiranja nove Vlade koja pokušava na sve moguće načine statuse gradova i općina povezati za broj stanovnika, a kod nas je broj umrlih i rođenih 1:4, pa taj prijedlog ne smije nikada biti prihvaćen nego mora biti prihvaćen kriterij ekonomske snage koje područje Ličko-senjske županije i Grada Otočca imaju u energetskom smislu, a to se u prvom redu odnosi na HEP i Hrvatske šume, upitao je.

- Investicije HEP-a su se događale prije našeg dolaska na vlast pa nemam spoznaje o ponudama. Znam da je bilo govora o izgradnji nove hidrocentrale u HE Senj, međutim do izgradnje nije došlo, a koliko imam spoznaju nije bilo odluke Vlade da se ide u izgradnju HE Senj 2. Gotovo o nikakvim projektima HEP-a zato ne možemo govoriti. Imali smo neke razgovore s direktorom HEP-a oko poplava koje su se događale ovdje u listopadu, tražeći nadokanedu štete. Ti razgovori nisu završeni, ali oni ne predviđaju nikakve investicije, jedino ako dođe do izgradnje nove hidrocentrale, kazao je Kostelac. Renta HEP- a je bila prošle godine oko 3 milijuna kuna. Mi smo planirali i za sljedeću godinu u prihode proračuna 3 milijuna, međutim ostvaren je puno manji prihod tih sredstava jer je HE Senj bio u remontu i proizvedena je manja količina električne energije na osnovu koje mi dobivamo rentu, ali smatramo da sljedeće godine neće biti toga remonta pa da će taj iznos rente ostati isti. Renta Hrvatskih šuma je oko 500 tisuća kuna. Ona je vezana za proizvodnju u Hrvatskim šumama, odgovorio je Kostelac.

- Predlažem da se s HEP-om otvori ozbiljna rasprava da ta renta mora biti veća iz razloga što su javna poduzeća koja nisu ulagala napravila veliki demografski nazadak gradu i županiji i zato bi predložio da strogo namjenski javna poduzeća daju rentu za vrtić, za besplatne knjige, prijevoz učenika... Predložio bi o tome tematsku raspravu jer grad Otočac ima puno moralno pravo za sredstva u svojoj sredini kako bi se pomoglo mladim obiteljima, da se zauzme jedinstvani stav, zaključio je Miletić.


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Domovinski pokret stigao i u Liku

Domovinski pokret stigao i u Liku

20.9.2020. | 11:23
Otočac-Jučer je u Otočcu osnovan prvi ogranak Domovinskog pokreta Miroslava Škore u LSŽ. Za predsjednicu ogranka izabrana je Jasna Ilić, a za dopredsjednike Ivan Gomerčić i Sanjin Tumara. Rizničarka je Andreja Tumara. Zahvaljujemo se gradonačelniku Otočca Stjepanu Kostelca i pred
Likaplus.hr : HSU i nacionalna mirovina

HSU i nacionalna mirovina

18.10.2019. | 22:53
Likaplus.hr : Muzej Gacke poziva na Noć muzeja

Muzej Gacke poziva na Noć muzeja

28.1.2019. | 13:39
Muzej gacke poziva na Noć Muzeja
Likaplus.hr : Za drogu? Spremni!

Za drogu? Spremni!

1.7.2017. | 18:43
Likaplus.hr : Vratili smo 15 milijuna kuna duga

Kostelac o uspjesima:

Vratili smo 15 milijuna kuna duga

21.1.2016. | 9:00
Likaplus.hr : Uvijek se pronađe neki Likota

Kada je teško za Hrvatsku

Uvijek se pronađe neki Likota

16.1.2016. | 21:29
Likaplus.hr : Bez Aktualnog sata

Gradsko vijeće Otočca

Bez Aktualnog sata

1.12.2015. | 12:42
Likaplus.hr : Ivana Tomaš iz HDZ-a pobjegla k Bandiću

Zamjenica župana

Ivana Tomaš iz HDZ-a pobjegla k Bandiću

20.10.2015. | 18:43
Likaplus.hr : Pobjednička atmosfera u Otočcu

Klauzura HDZ-a , priopćenje

Pobjednička atmosfera u Otočcu

11.9.2015. | 14:09
Likaplus.hr : Milinović me smijenio radi Gacke

Gradonačelnik Otočca

Milinović me smijenio radi Gacke

25.10.2014. | 12:00
Likaplus.hr : Poslana pomoć Slavoniji

HDZ Otočac

Poslana pomoć Slavoniji

3.6.2014. | 8:27
Likaplus.hr : A-Hrvatska stranka prava predala listu

A-Hrvatska stranka prava predala listu

5.4.2014. | 10:29
Miro Matijević, glavni urednik Likaplus portala na listi za EU parlament
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :