Četvrtak , 28.10.2021. | 19:25

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 31.7.2021. u 23:22
Prikaza: 325

Like Lika Festival uglazbljuje autentične ...

Perušić : Like Lika Festival uglazbljuje autentične ...

Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije Like

Like Lika Festival održava se od 1.-8. kolovoza 2021. u Brinju, Karlobagu, Gornjem Kosinju, Smoljancu i Gospiću, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće glazbene scene.

Lika je toliko lijepa i raznolika da očarava i mami s koje god joj strane prišli. Većinu površine Like čine nacionalni parkovi (Plitvička jezera, Paklenica i Sjeverni Velebit) premreženi hrvatskim rijekama ponornicama (Gacka, Lika, Otuča, Krbava, Korenica i rijeka Una koja izvire u Lici).

Uz prirodne znamenitosti, izvore rijeka, jezera, slapove, bogatstva nacionalnih i pećinskih parkova, Lika čuva i otkriva bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Hrvatske. Tragove čovjekovog nastanjivanja ove rajske zemlje baštinimo od prapovijesti, preko drevnih Japoda, antičkog Ilirika i srednjovjekovnih starohrvatskih župa Hrvatskog Kraljevstva do danas.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae, koja je u festivalskoj sezoni realizirala već tri festivala (15. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, 7. Zrin Festival i Festival drvenih kapela) - u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčeviću Gospiću, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Općina Brinje, Karlobag, Perušić i Plitvička jezera – pokrenula je novi festival suvremene i ozbiljne glazbe: Like Lika Festival.

Like Lika Festival uglazbljuje autentične prirodne i drevne kulturne lokacije vrhunskim glazbenim izvedbama ozbiljne i suvremene glazbe, a u spoju netaknute prirode, kulturne baštine i glazbe otkriva sve mirise, boje, okuse i zvukove Like.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika Festivala kreće s mjesta kroz koje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine - iz Brinja, smještenog između obronaka dvije kršne planine Velebita i Male Kapele. Glazbom sjajnog ansambla Acoustic Project pozivamo vas da 1. 8. otkrijete srednjovjekovni plemićki grad Sokolac, središte moćnih hrvatskih knezova Krčkih u Lici, podno kojega se u davna vremena razvilo naselje Brinje. Po svojoj reprezentativnoj gradnji te posjetima kraljeva i drugih istaknutih ličnosti, Sokolac je vrijedno povijesno i spomeničko dobro hrvatske kulturne baštine.

Sa sjevera Like odlazimo na uski obalni pojas uz jadransko more, s plažama kakve samo planinski obronci mogu stvoriti. U Karlobagu Like Lika Festival uglazbljuje prelijepi Mediteranski vrt „Kava" smještenom u srednjovjekovnoj Fortici s koje se prostire pogled na velebni Velebit i na sinje more. Vrt je ujedno i umjetnički atelier Mihić u kojemu možemo uživati u izloženim mozaicima i labirintu ljubavi u kojem uska staza vodi kroz nasade lavande, timijana, vriska, tekome, šimšira, majčine dušice, smilja, origana, majčine dušice, kadulje, lovora koje su rezultat jedinstvene povezanosti planine i mora, soli i vjetra. Like Lika Festival poziva vas u ponedjeljak, 2. 8. na koncert sjajnog glazbenika Filipa Merčepa koji će ovaj prelijepi vrt ispuniti zvucima udaraljki - tople marimbe, zaigranog vibrafona, rasplesanog malog bubnja i to sve začiniti sa malo elektronike…

S mora odlazimo u srce Like, u netaknutu prirodu Gornjeg Kosinja, drevnog sijela kosinjskih knezova i važnog crkvenog i kulturnog sjedišta koje se spominje još od 11. stoljeća. Tu ćemo, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u okviru Like Lika festivala, u utorak 3.8. u 20 sati ugostiti Trio Seraphim koji čine naši sjajni glazbenici – Monika Cerovčec, sopran; Vedran Kocelj, truba i Pavao Mašić, orgulje. U kosinjskoj crkvi nalaze se ispravne povijesne orgulje češkog graditelja Jana Tučeka s kraja 19. stoljeća koje su ovim povodom uređene i ugođene. „Ovim koncertom želimo ispričati priču o ishodištu hrvatske tiskane riječi – Kosinju, u kojem je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku i glagoljicom, ujedno i prvi Misal u Europi koji nije tiskan latinskim jezikom i latinicom što svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata još polovicom 15. stoljeća. Od šezdesetih godina prošlog stoljeća ovo se mjesto planira potopiti, iako nisu izvršena potrebna arheološka istraživanja, a u okrugu je 12 srednjovjekovnih crkvi koje čine važan dio bogate baštine Gospićko-senjske biskupije. Ovo će biti prvi koncert u više od 300 godina staroj crkvi u Gornjem Kosinju." – rekla je organizatorica festivala Valentina Badanjak Pintarić.

S programom Like Lika festivala nastavljamo u subotu 7.8. u 20 sati, u drvenoj kapeli sv. Ivana Krstitelja u prelijepom selu Smoljancu na ljekovitoj rijeci Korani. Smoljanac je teško stradao već početkom Domovinskog rata kada je potpuno opljačkan, spaljen i uništen. U napadu na selo zapaljena je i stara drvena kapela iz 1710. godine, koja je u slunjsko-plitvičkom kraju bila pravi biser tradicionalne arhitekture. Na njenim temeljima 2008. godine izgrađena je nova drvena kapela u kojoj će nastupiti barokni ansambl Early Delight kojega čine Anabela Barić, sopran; Franko Klisović, kontratenor; Stjepan Nodilo, blok flauta i oboa te Izidor Erazem Grafenauer, lutnja i teorba.

Ovogodišnje prvo izdanje Like Lika festivala zaključiti ćemo 8. 8. u Gospiću, u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije iz XVIII. stoljeća, u kojoj će nastupiti Margareta Klobučar, sopran; Diana Grubišić Ćiković, harfa i Alen Kopunović Legetin, orgulje.

Svi koncerti prenose se uživo putem festivalske web stranice www.like-lika.com i YouTube kanala Like Lika Festival. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Pridržavamo se svih aktualnih epidemioloških mjera, o čemu detalje možete saznati putem vrlo aktivne facebook stranice Like Lika.

Lika je destinacija koju želite doživjeti, posjetiti, istražiti slušati i disati punim plućima!

Vidimo se na Like Lika Festivalu!

 

LIKE LIKA FESTIVAL
1. - 8. 8. 2021.
Brinje, Karlobag, Gornji Kosinj, Plitvi
čka jezera, Gospić

 

1. 8. – NEDJELJA – 21:00
Stari Grad Sokolac - Brinje
Otvorenje festivala:
Ansambl Acoustic Project

 

2. 8. PONEDJELJAK – 21:00
Mediteranski vrt "Kava" – Karlobag
Filip Merčep, marimba, vibrafon, mali bubanj & elektronika

 

3. 8. UTORAK - 20:00
Crkva sv. Antuna Padovanskog - Gornji Kosinj
Trio Seraphim

7. 8. SUBOTA– 20:00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Smoljanac, Plitvička jezera
Ansambl Early Delight

 

8. 8. – NEDJELJA – 20:00
Katedrala Navještenja BDM – Gospić
Margareta Klobučar, sopran
Diana Grubiši
ć Ćiković, harfa
Alen Kopunovi
ć Legetin, orgulje

 

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : "Proračun na perušićki način"

PRESS KONFERENCIJA SDP-a

"Proračun na perušićki način"

20.12.2012. | 15:24
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :