Petak , 10.7.2020. | 10:57

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 12.10.2016. u 13:02
Prikaza: 2282

17.listopada

Kreće energetska obnova škola, vrtića...

Plitvička J.-Korenica : Kreće energetska obnova škola, vrtića...

ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA I ZGRADA JAVNIH USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) kao Posredničko tijelo 1 u sustavu upravljanja i korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova, za Investicijski prioritet 4c - Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne i stambene zgrade na raspolaganju ima ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada.

VIŠESTAMBENE ZGRADE

U ponedjeljak 17. listopada 2016. MGIPU objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 90 dana od objave. To je prvi u nizu poziva koji će objavljivati do isteka financijskih sredstava. Ovim Pozivom za energetsku obnovu višestambenih zgrada počinju se trošiti sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj a hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) više neće dodjeljivati sredstava u te svrhe.

 

Temeljem prvog Poziva MGIPU će dodijelit 152 milijuna kuna, što će pokrenuti investicije veće od 250 milijuna kuna. Ukoliko se pokaže potreba, postoji mogućnost povećanja alokacije.

 Korisnici sredstava su suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika.

 Uvjet koji višestambena zgrada mora ispuniti kako bi se prijavila je 50% ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos prihvatljivih sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150.000,00 kn, a najviši 16.500.000,00 kn po jednoj višestambenoj zgradi.

 

Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85%, a uključuje izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata prije i poslije energetske obnove zgrade i glavni projekt.

 Provedba energetske obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60% prihvatljivih troškova za područje cijele Hrvatske.

 Radovi koji se financiraju su: obnova ovojnice zgrade, zamjena sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete i uvođenje obnovljivih izvora energije.

 Kako bi se prijaviteljima olakšala priprema prijave, MGIPU dodjeljuje preko 4,5 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta.

 Pod pojmom 'višestambena zgrada' smatra se svaka zgrada u kojoj se najmanje 66% korisne površine zgrade koristi za stanovanje, koja ima tri ili više stambenih jedinica, i kojom upravlja upravitelj zgrade.

 Procjenjuje se kako u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna m2 korisne površine višestambenih zgrada odnosno preko pola milijuna stanova. U kontinentalnom dijelu Hrvatske nalazi se 65% zgrada dok ih u obalnom dijelu oko 35%. Zgrade su većinom građene prije 1987. godine, što znači da otprilike troše 200-250 kWh/m2 toplinske energije za grijanje. Primjenom mjera povećanja energetske učinkovitosti, potrošnju tih zgrada je moguće višestruko smanjiti.

 

 ZGRADE JAVNIH USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA

 Početkom studenoga 2016. MGIPU planira objaviti Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

Nakon izuzetno uspješnih Pilot Poziva za izradu projektne dokumentacije te radove energetske obnove odgojno-obrazovnih javnih ustanova temeljem kojih je dosad ugovoreno više od 100 projekata u vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna, u pripremi je novi poziv temeljem kojega će bit dodijeljena znatno veća sredstva.

 MGIPU je 7. listopada 2016., otvorilo javno savjetovanje u trajanju od 15 dana, a početkom studenog objavit će prvi privremeno otvoreni Poziv kojim će dodijeliti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. I u ovom slučaju radi se o prvom od višekratnih privremenih poziva, s krajnjim rokom podnošenja projektnih prijedloga od 90 kalendarskih dana. I u ovom slučaju, ukoliko se pokaže potreba, postoji mogućnost povećanja alokacije po predmetnom pozivu.

 Na Poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te Javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, učenički domovi, dječji vrtići, jaslice i visokoškolske ustanove).

 Pozivom će se podupirati mjere energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

 Obnova zgrada u kojima se obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja pozitivno će utjecati na cijelu zajednicu osobito u demografski najugroženijim sredinama, gdje obnovljene škole služe kao javni prostor i za druge sadržaje, poput kulturnih i društvenih događanja.

Nakon zatvaranja javnog savjetovanja koje je predviđeno za 21. listopada MGIPU će izraditi nacrt Uputa za prijavitelje. Nakon usuglašavanja Poziva i Uputa s Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije MGIPU planira objavit Poziv, u sklopu kojega će biti i Upute, početkom studenog.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

2.6.2020. | 22:43
OTVORENA LIČKA KUĆA
Likaplus.hr : Tradicionalni 22.kup Županije

Tradicionalni 22.kup Županije

20.5.2019. | 19:59
GOSPIĆ- Pod pokroviteljstvom Županije i župana Darka Milinovića održan je 22. KUP u ribolovu na plovak kojim ribiči Sportsko ribolovnog saveza LSŽ već niz godina davaju svoj obol obilježavanja Dana županije.
Likaplus.hr : Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

26.4.2019. | 12:39
Korenica/Plitvice- Nakon našeg članka Zagorčali život iznajmljivačima i turistima i brojnih pritužbi kako iznajmljivača tako i gostiju u vezi kupovine ulaznica za posjet NP Plitvička jezera, javila nam se u ime JUNP Plitvička jezera, Natalija Božičević, bivša ravanteljica i sada
Likaplus.hr : Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

NP Plitvička jezera

Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

24.4.2019. | 16:35
Korenica/Plitvice- Uprava NP Plitvička jezera ove godine svojim testiranjem uvođenja on line kupnje ulaznica zagorčila je život privatnim iznajmljivačima i gostima. O čemu se radi? Naime, gost koji dolazi u psojet Plitvicama treba minimalno dva dana prije kupiti on line ulaznicu
Likaplus.hr : Besplatna dostava plina u Korenici

Besplatna dostava plina u Korenici

20.11.2018. | 9:12
Besplatna dostava plinskih boca na kućnu adresu
Likaplus.hr : Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

Nema drva za ogrijev

Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

25.8.2018. | 9:37
Kako od doznake drva u šumi pa do dospjeća drva,pilanja i cijepanja, u oskudici radne snage,prolazi od mjesec i pol do dva mjeseca.Posebno su pogođena staračka domaćinstva kojih je u ovom kraju jako mnogo.Rezultat toga će biti sirova drva za zimu koja su nekorisna za ogrjev.Osim
Likaplus.hr : Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

Radi utakmice

Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

10.7.2018. | 14:05
Uvjet je da imaš na sebi bilokoji rekvizit navijački hrvatske reprezentacije.Konzum će i ranije zatvoriti sve svoje trgovine, a to će učiniti u trgovački lanac SPAR Hrvatska
Likaplus.hr : Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

9.2.2018. | 10:32
Ličko-senjska - samo su općine Donji Lapac i Udbina, gradovi Otočac i Gospić dostavili projekt i dobit će 13.milijuna kuna za obnovu lokalnih cesta. Drugima očito ne treba, kada nisu niti tražili...POTPISANI UGOVORI ZA 212 PROJEKATA VRIJEDNIH 650 MILIJUNA KUNA
Likaplus.hr : Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

Reakcija koncesionara

Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

5.2.2018. | 16:57
Da, ugovor je sklopljen na godinu dana pa raspisati će se novi pa neka se javi netko bolji, tko ima bolje strojeve i tko ima sve uvjete da bi prošao na natječaju! Bilo bi nam puno lakše nego se zajebavati sa vama i vašim teorijama oko čišćenja snijega!
Likaplus.hr : Nova 2018. u NP Plitvička jezera

Nova 2018. u NP Plitvička jezera

21.12.2017. | 10:22
Tražite romantičnu lokaciju za dočekati Novu 2018? Zašto ne u srcu čarobnih Plitvičkih jezera?
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :