Nedjelja , 24.10.2021. | 19:54

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 13.3.2013. u 23:12
Prikaza: 3157
Autor: Likaplus/P.A.

Pomoćnik ministra

Tribina o legalizaciji zgrada

Korenica- Održana je tribina o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području Općine Plitvička Jezera u dvorani Srednje škole, jer se pokazalo da je predviđena općinska vijećnica premalena primiti veliki broj zainteresiranih ljudi.

Zanimljivo da je tribina zakazana za 13h kada veliki broj ljudi, koji su imali interes nazočiti ovakvoj tribini, nisu mogli doći jer su bili na poslu. Takvu opasku je na kraju izrekao i jedan od sudionika rasprave. Na tribini je bio pomoćnik ministrice za inspekcijske poslove iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja g. Davorin Oršanić.

Na početku tribine, koja je malo kasnila radi promjene mjesta održavanja radi gužve koja se stvorila ispred općinske vijećnice, goste je pozdravio ispred Općine Plitvička Jezera g. Mijo Vidović, donačelnik.

Pomoćnik ministrice je na početku prezentirao nazočnima zakonska rješenja, a potom je dao mogućnost postavljanja pitanja.

Na nezakonito izgrađenoj zgradi može se ozakoniti: protivno prostornom planu najviše dvije etaže od kojih je zadnja potkrovlje, osim ako odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije određen veći broj etaža. Odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave koja se primjenjuje samo u postupku ozakonjenja zgrada, određuje se veći broj etaža za nezakonito izgrađene zgrade unutar i/ili izvan građevinskog područja. Ako prostornim planom ili odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave za određeno područje nije propisan broj etaža zgrade koji se može izgraditi, ozakoniti se može najviše četiri etaže.

Legalizacija se provodi ovisno o vrsti zgrade koja se legalizira, a ovim se Zakonom propisuju:

ZAHTJEVNA ZGRADA - nezakonito izgrađena zgrada čija je građevinska (bruto) površina veća od 400 m², te zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija je građevinska (bruto) površina veća od 1000 m² i zgrada javne namjene bez obzira na njezinu površinu.
MANJE ZAHTJEVNA ZGRADA - nezakonito izgrađena zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m² i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 1000 m²
JEDNOSTAVNA ZGRADA - nezakonito izgrađena zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 100 m² i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m²
POMOĆNA ZGRADA - nezakonito izgrađena pomoćna zgrada u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m²

U postupku legalizacije  objekta, a prije podnošenja zahtjeva potrebno je od strane ovlaštenih osoba izraditi projektnu dokumentaciju i to: za zahtjevnu zgradu potrebno je izraditi Arhitektonski snimak izvedenog stanja ( tri primjerka ) koji izrađuje ovlašteni arhitekt, te za manje zahtjevnu zgradu potrebno je izraditi snimku izvedenog stanja koju je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva, za jednostavnu i pomoćnu zgradu snimke izvedenog stanja se ne izrađuju.

Na pitanjima sudionika javne tribine moglo se puno toga razjasniti od problematike legalizacije unutar Parka koja nije moguća po ovom Zakonu do problema prekratkog vremena za obaviti sve do kraja zakonskog roka za legalizaciju.

Očito da će Vlada RH morati dopustiti neki skraćeni oblik predaje zahtjeva za legalizaciju, jer fizički ne će biti moguće sve obaviti do lipnja ove godine.

Poslušajte u video uratku brojna pitanja i odgovore na njih.


 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
SAIBABA

SAIBABA

Komentirano: 15.3.2013. | 15:26

1

U svemu ovome najviše će dobiti arhitekti i geodeti .
marica

marica

Komentirano: 15.3.2013. | 13:59

2

Ova su mi pitanja iz videa baš zanimljiva, samo ne znam kako sve to obaviti do roka, pa mi nemamo u Lici toliko geodeta, arhitekata..

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

Otvoren nacionalni restoran „Lička kuća“

2.6.2020. | 22:43
OTVORENA LIČKA KUĆA
Likaplus.hr : Tradicionalni 22.kup Županije

Tradicionalni 22.kup Županije

20.5.2019. | 19:59
GOSPIĆ- Pod pokroviteljstvom Županije i župana Darka Milinovića održan je 22. KUP u ribolovu na plovak kojim ribiči Sportsko ribolovnog saveza LSŽ već niz godina davaju svoj obol obilježavanja Dana županije.
Likaplus.hr : Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

Riješit ćemo problem sa "vaučerima"

26.4.2019. | 12:39
Korenica/Plitvice- Nakon našeg članka Zagorčali život iznajmljivačima i turistima i brojnih pritužbi kako iznajmljivača tako i gostiju u vezi kupovine ulaznica za posjet NP Plitvička jezera, javila nam se u ime JUNP Plitvička jezera, Natalija Božičević, bivša ravanteljica i sada
Likaplus.hr : Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

NP Plitvička jezera

Zagorčali život iznajmljivačima i gostima

24.4.2019. | 16:35
Korenica/Plitvice- Uprava NP Plitvička jezera ove godine svojim testiranjem uvođenja on line kupnje ulaznica zagorčila je život privatnim iznajmljivačima i gostima. O čemu se radi? Naime, gost koji dolazi u psojet Plitvicama treba minimalno dva dana prije kupiti on line ulaznicu
Likaplus.hr : Besplatna dostava plina u Korenici

Besplatna dostava plina u Korenici

20.11.2018. | 9:12
Besplatna dostava plinskih boca na kućnu adresu
Likaplus.hr : Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

Nema drva za ogrijev

Šumarija ne isporučuje ili sporo isporučuje

25.8.2018. | 9:37
Kako od doznake drva u šumi pa do dospjeća drva,pilanja i cijepanja, u oskudici radne snage,prolazi od mjesec i pol do dva mjeseca.Posebno su pogođena staračka domaćinstva kojih je u ovom kraju jako mnogo.Rezultat toga će biti sirova drva za zimu koja su nekorisna za ogrjev.Osim
Likaplus.hr : Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

Radi utakmice

Sutra 10% popusta u Konzumu uz jedan uvjet

10.7.2018. | 14:05
Uvjet je da imaš na sebi bilokoji rekvizit navijački hrvatske reprezentacije.Konzum će i ranije zatvoriti sve svoje trgovine, a to će učiniti u trgovački lanac SPAR Hrvatska
Likaplus.hr : Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

Potpisani projekti, a druge općine ne žele?

9.2.2018. | 10:32
Ličko-senjska - samo su općine Donji Lapac i Udbina, gradovi Otočac i Gospić dostavili projekt i dobit će 13.milijuna kuna za obnovu lokalnih cesta. Drugima očito ne treba, kada nisu niti tražili...POTPISANI UGOVORI ZA 212 PROJEKATA VRIJEDNIH 650 MILIJUNA KUNA
Likaplus.hr : Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

Reakcija koncesionara

Zovite načelnika radi neočišćenih ulica...

5.2.2018. | 16:57
Da, ugovor je sklopljen na godinu dana pa raspisati će se novi pa neka se javi netko bolji, tko ima bolje strojeve i tko ima sve uvjete da bi prošao na natječaju! Bilo bi nam puno lakše nego se zajebavati sa vama i vašim teorijama oko čišćenja snijega!
Likaplus.hr : Nova 2018. u NP Plitvička jezera

Nova 2018. u NP Plitvička jezera

21.12.2017. | 10:22
Tražite romantičnu lokaciju za dočekati Novu 2018? Zašto ne u srcu čarobnih Plitvičkih jezera?
Bujica o pokušaju smjene ravnateljice Škole u Korenici
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :