Četvrtak , 29.9.2022. | 03:39

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 5.2.2018. u 21:52
Prikaza: 2455
Autor: Likaplus

Na Plitvicama

Počela je kontrola UNESCO-a

Plitvička J.-Korenica : Počela je kontrola UNESCO-a

Počela je kontrola UNESCO-a u Nacionalnom parku Plitvička jezera koji će nakon toga odučiti o statusu na listi Svjetske baštine. Potraga je u posjedu dokumentacije koja je dokaz neviđenog kaosa i bezvlašća u gradnji koje istražuje krim policija

A nakon mjeseci inzistiranja - ministarstvo graditeljstva, koje je jesenas u Potrazinajavilo početak nadzora gradnje, odgovorilo nam je što je ustanovljeno - utvrđene su nepravilnosti, ministarstvo je Ličko senjskoj županiji naredilo mjere, ali ni jedni ni drugi o tome nisu obavijestili javnost.

Naš reporter otkriva da čak 80 objekata nema potvrdu izvedenog stanja što znači da nije provjereno imaju li onoliko kvadrata koliko smiju

Na vodovod su objekti priključivani mimozakona, neki su čak i ugostiteljski, građeni uz pomoć EU fondova, a među spornim slučajevima su i apartmani bivšeg prebendara Zagrebačke nadbiskupijeMije Gabrića.

Turističko naselje s pet apartmana koje je u svega nekoliko mjeseci niknulo u Plitvice selu, u nacionalnom parku Plitvička jezera, nema ispravno izdanu građevinsku dozvolu. Štoviše nije smjelo biti ni izgrađeno u turističke svrhe.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/253419/ekskluzivno-donosimo-dokumente-o-nadzoru-gradnje-na-podrucju-np-plitvicka-jezera-koji-svjedoce-o-nevjerojatnom-kaosu-i-bezvlascu/

No krive građevinske dozvole ima najmanje još 50-ak objekata koji su niknuli na području parka nakon 2014. Pokazuje to interni dokument ministarstva graditeljstva koje je lani u rujnu u upravnom odjelu za graditeljestvo Ličko - senjske županije provelo izvanredni nadzor.

Izvješče u kojem se navodi niz nepravilnosti iznenadilo je i samo ministarstvo graditeljstva. Na nalaz nadzora, čiju kopiju posjedujemo, i koji razotrkiva nesposobnost nekoliko instiucija, a možda i kriminal u izdavanju građevinskih dozvola na području nacionalnog parka, vratit ćemo se kasnije. Jer očito je zbog toga što u njemu piše bilo I toliko teško doći do njega.

Nakon posjeta Plitivicama u rujnu smo s problemom pretjerane gradnje usred nacionalnog parka suočili ministarstvo graditeljstva, nakon čega je pomoćnik ministra u Potrazi najavio kontrolu izdanih dozvola.

"I pokazat će da li su možda neke dozvole izdavane protivno važećem prostornom planu - mi za sada nemamo takve spoznaje, ali zato se šalje upravni nadzor da se ukloni svaka sumnja”, rekao jeŽeljko Uhlir, (HNS) 12.9.2017.

Uvid u izvješče o nadzoru i rezultate tražili smo prvi put u listopadu, pa zatim u studenome, ali odgovora nije bilo. Bili smo uporni pa poslali novi upit. Ovaj put pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama i napomenu da je sve već bezobrazno.

Odgovor u vidu šturog priopćenja dobili smo isti dan. No već iz njega je vidljivo da je problem sve samo ne mali i jasno je zašto je ministarstvo porazne rezultate za županijski ured za graditeljstvo zadržalo dalje od javnosti.

"Utvrđene su povrede odredbi Zakona o gradnji prilikom izdavanja građevinskih dozvola nisu poštovane pojedine odredbe Zakona o općem upravom postupku pročelnica mora pokrenuti postupak utvrđivanja stegovne odgovornosti službenika. Hrvatska komora arhitekata i Hrvatska komora inženjera građevinarstva moraju provesti nadzor i kazniti projektante i arhitekte koji krše Zakon o gradnji”,piše u pripćenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Kada smo htjeli doznati još detalja rečeno nam je da nitko u ministarstvu ne može osigurati sugovornika.

Stoga smo se ponovno zaputili prema Plitvicama kako bi odgovore o tome tko je i zašto izdavao dozvole protivno zakonu dobili od HDZ-ova županaDarka Milinovića. On nije htio stati pred kameru, a odgovornost za objavu podataka je prebacio na HNS-ovo ministarstvo graditeljstva.

"Što se tiče nalaza ministarstva, to nazovite njih, mi taj nalaz imamo, ali nećemo mi to davati u javnost, to je nalaz ministarstva, neka Vam oni dadu taj nalaz ministarstva i mi smo sukladno tom nalazu i postupili. Evo to je jedino što mogu reći”, kazao je Darko Milinović, ličko-senjski župan.

Unatoč alarmantnim inormacijama Milinović je tvrdio kako nisu utvrđeni veći propusti.

"Kuća je trebala biti 100 kvadrata, ona je 105 kvadrata, ajmo reći. U tom smislu su bile pogreške, nikako u ovom drugom smislu. To je to”, rekao jeDarko Milinović.

No čak i takve male "pogreške" mogu investitoru, kada se kvadrati pomnože s dva ili tri kata, lako donijeti koju sobu više.

"Nije ni jedna ilegalna, nije ni jedna izvan građevinskog područja, ali je... karikiram sada... trebala biti kuća 5 metara od susjeda, a ona je 3 metra je li... i takve su to tehničke… Znači izlasci iz gabarita, ajmo reći, gradnje ili? Aaa ima nešto navodno i izvan gabarita gradnje”, kazao je Milinković.

Ministarstvo je županu i pročelnici naložilo da nedostatke uklone i kazne nesavjesne službenike.

"Sve što je zatraženo od ministarstva mi smo to ispunili i poslali smo obavijesti ministarstvu. Bio je i kontrolni nadzor u kojem su provedene provjere dozvola koje su izdane nakon rujna 2017. Tu nije bilo utvrđenih nepravilnosti”, rekala jeAna Milinković Rukovina, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko-senjske županije.

"Da li ste vi kao župan morali nekoga sankcionirati, ili niste? Mi smo napravili sve... Rekao sam Vam - neću se sad ja tu s Vama nad… Da ne kažem što”, rekao je Milinković.

Nakon gotovo 4 mjeseca tvrdoglavog ganjanja rezultata na kraju smo dobili idokumente - izvješće o obavljenom izvanrednom nadzoru Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko - senjske županija. On otkriva da od 2014. i promjene prostornog plana koji je omogućio gradnju unutar granica nacionalnog parka Plitvička jezera, većina građevinskih dozvola izdana na tom području nije donesena prema propisu.

"Nije izdano niti jedno rješenje o izvedenom stanju u najvećem broju pregledanih građevinskih dozvola nema potvrda glavnog projekta izdanog od nadležnog ministarstva u velikom broju predmeta nije usklađen sadržaj rješenja - građevinske dozvole s glavnim projektom. Građevinske dozvole u Gospiću su izrazito šturo napisane. Odobravana je izgradnja građevina ugostiteljsko - turističke namjene”, piše u izvješću o obavljenom nadzoru u NP Plitvička jezera.

Poput imanjaMije Gabrića, donedavno najmoćnijeg financijaša Kaptola koji je smijenjen s pozicije čelnika Zbora prebendara zbog zamračenja 50 mlijuna eura. Umjesto crkve on je u Rastovači izgradio apartmane.

Investitor Potestas, vlasnikaBože Čule, inače velikog igrača na tržištu nekretnina, vlasnika hotela i jedne banke, također je dobio dozvolu za apartmane u Plitvica selu iako se ona izdaje samo za obnovu kuće koju se tek onda može iznajmljivati. Da aspurd bude veći gradnja je sufinancirana iz EU fondova.

Nakon višemjesečnog loptanja ministarstvo graditeljstva na kraju nam je ipak omogućilo razgovor o detaljima u izvještaju. Izvanredni nadzor proveden je lani od 11. do 15. rujna.

"Napravili su uvid u 74 izdane građevinske dozvole. Te dozvole imaju većih ili manjih pogrešaka koje su bile podijeljene ovisno o tome radi li se o upravnopm postupku - je li netko nešto propustio u upravnom postupku samog izdavanja dozvola ili je nastala neka druga pogreška - kao na primjer krive namjene je izdana po prostornom planu. To je već teža pogreška”, kazao jeŽeljko Uhlir.

Brojem pogrešaka na nekoliko adresa i razina ostali su šokirani i u samom ministarstvu.

"Iznenađujuće je koliko je zapravo tijela sudjelovalo u nepravilnostima. Ne radi se tu samo o tome da je službenik refernt u županiji krivo udarao štambilje. Dakle radi se tu i o nekim potvrdama koje je on dobivao u predmet i neka druga tijela su izdavala nekakve potvrde koje nisu trebali davati čime su možda i njega zavarali. Dakle tu je jedan cijeli spektar nepravilnosti koji se dešavao”, rekao je Uhlir.

Pa je tako uz blagoslov Hrvatskih voda lokalno komunalno poduzeće bez problema podijelilo vodopravne dozvole kao preduvjet za građevinske iako za to nema uvjeta objašnjava nam nedavno smijenjeni ravnatelj nacionalnog parka.

"Dakle postoji stari austrougarski vodovod koji nije legaliziran. Pa se postavlja zapravo pitanje ako nije bilo ni legalnog vodovoda niti sustava odvodnje otpadnih voda unutar nacionalnog parka u naselju koje se nalazi u neposrednom slivu da li je bilo opravdano izdavati vodopravne dozvole za nove građevine”, rekao jeAnđelko Novosel, bivši ravnatelj NP Plitvička jezera.

Sve se dešavalo se za mandata HDZ-ove pročelnice Katice Prpić koja je u međuvremenu prvo prebačena u ministarstvo graditeljstva, isto ono koje je poslalo inspekciju. Zanimljivo, prije toga je zajedno s HDZ-ovim ministrom Lovrom Kuščevićem otišla u u ministarstvo uprave. Stoga smo upitali sadašnju pročelnicu čekaju li nekoga sankcije, uključujući i Prpić. No, dogovor opet nismo dobili.

"Mmmm, ne znam je li to sada uopće predmet ovog razgovora ako pričamo o Plitvicama”, rekla je Ana Milinković Rukavina.

Iako se sablažnjavaju nad prvim nadzorom koji je poslan na Plitvice u posljednje tri godine, u HNS-ovu ministarstva graditeljstva slažu se HDZ-om i stoje pri tome da bivša pročelnica i njihova bivša kolegica ne može snositi odgovornost jer nije potpisala - ništa sporno.

"Pročelnik s jedne strane nema niti potrebu da se bavi provjerom što taj njegov službenik radi dok ne dobije upozorenje ili dok se ne desi ovakvo nešto. Dakle ide se na povjerenje, te osobe, ti službenici imaju ovlaštenja za samostalni rad i nema potrebe da se netko s njima posebno bavi”, rekao je Uhlir.

Uhlira smo potom podsjetili da se radi o pročelnici koja je navodno braniteljima izjavila da je na Plitvicama sve izgrađeno na crno i da je možda stoga znala da njeni službenici rade mimo zakona.

"Ured je prema našim saznanjima bio potkapacitiran tako da vjerojatno je i sama pročelnica imala dovoljno svog posla, a kamo da još provjerava rad svojih nekoliko službenika koliko ih je imala”, kazao jeUhlir.

Da nije riječ o malim previdima potvrdili su nam Iz policijske uprave ličko - senjske. Kažu kako su već pokrenuti izvidi protiv nekih službenika.

"Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu provode kriminalističko istraživanje, sukladno zakonskim propisima”, piše u priopćenju PU ličko – senjske.

Uz službenike ministarstvo je i županiji naredilo da kazni nesavjesne arhitekte i projektante. Međutim iz Komore inženjera u građevinarstvu tvrde da ih nitko nije kontaktirao, ni ministarstvo, ni županija, dok su nam iz Komore arhitekata potvrdili da još čekaju dokumentaciju iz županije - iako Milinović tvrdi da su ispoštavni svi zahtijevi.

"Pokrenuti su... I ministarstvo određeni broj stegovnih postupaka prema ovima što projektiraju, mi smo prema nekim našim djelatnicima”, kazao jeMilinković.

Pomoćnik ministra pak tvrdi da da su ga baš na dan kada smo pričali iz Komore arhitekata obavijestili da su dobili dokumentaciju.

"Radi se o opsežnoj dokumentaciji, radi se o projektima, planovima - nekoliko registratora po svakoj kući, ako se traži za 10 kuća onda vam je to već 30, 40 registratora, koje naravno treba dolje iskopirati. Kopiranje nacrta, kopiranje planova, razvezivanje, uvezivanje - i to je neko vrijeme trajalo. Ali koliko znam mislim da sam danas dobio informaciju da je Komora dobila sve”, kazao je Uhlir.

Za kaos koji vlada na području Plitvica zaslužna je i politika podijele plijena, točnije guranje svojih kandidata za čelno mjesto parka. Pa čak unutar vlastite stranke. Tako je Milinović, koji je i šef ličkog HDZ-a podnio ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a zajedno s kompletnim vodstvom, Razlog - kadroviranje. Točnije, zato što je ministar zaštite okoliša,Tomislav Ćorićnovim ravnateljem parka imenovao Tomislava Kovačevića, a ne njegovu kandidatkinjuAntoniju Dujmović. To je izazvalo pravu političku dramu u nekoliko činova.

"Nikome, a ni ministru Čoriću neću dozvoliti... Smatra nas građanima drugog reda”, rekao je Milinković, 4.1.2018.

"Stručno povjerenstvo ocijenilo je Kovačevića kao najboljeg kandidata, hvala vam lijepo”, rekao jeTomislav Ćorić, 4.1.2018.

"Kvazihadezeovci poput Čorića u ličko senjskom HDZ-u nisu dobrodošli”, kazao je Milinković.

Sve je rezultiralo i raspuštanjem ličkog HDZ-a, ali i pitanjem što će biti sa županom.

"Ima mjesta, dali biste mu mjesta u stranci? Ja nikoga još nisam izbacio iz HDZ-a, osim onih koji su bili svojim izričajem potpuno neprihvatljivi”, rekao jeAndrej Plenković, 6.1.2018.

Milinović na kraju nije izbačen, a novi ravnatelj, protiv kojeg se borio, saznanja o mogućem kriminalu na području parka nije želio komentirati s nama.

U međuvremenu oko Plitvica tinja i tihi rat koalicijskih partnera - HDZ-ova ministarstva zaštite okoliša i HNS-ova ministarstva graditeljstva. Prvo želi izmjene prostornog plana kako bi se ubudće izbjegle ovakve situacije. Prije dva tjedna potpisan je sporazum o financiranju izmjena i dopuna prostornog plana čime su ostvarni preduvjeti da dođe na dnevni rad Vlade, a kasnije i Sabora.

"Mi nismo protiv izgradnje turističkih objekata ukoliko je za njih predviđena infrastruktura koja to može podnijeti. Mi predlažemo da se turistički kapaciteti grade izvan parka, a što manje unutar parka - dakle to je naš stav i u tom smjeru ćemo ići prilikom izmjena prostornog plana.

Nacionalni park Plitvička jezera su u posljednjih godinu dana otkupile vrlo velike prostore, odnosno brojne čestice, i u građevinskim zonama i to je jedan od alata kojima mi nastojimo spriječiti daljnje širenje kapaciteta na tom području”, kazao je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša.

No samo 6 kilometara dalje - druga priča.

"Prevelika očekivanja tih izmjena i dopuna u vidu toga da će se smanjiti građevinsko područje su nemoguća zato što su građevinska područja već bila omeđena, odnosno zauzeta ovom gradnjom i ovim pravomoćnim dozvolama”, kazao je Uhlir.

Istodobno Plitvicama prijeti premještaj u status UNESCO-ve ugrožene svijetske baštine. Jedna od primjedbi bila je upravo pretjerana apartmanizacija zbog koje dolazi do onečišćenja jezera. Sumnje je potvrdila je i analiza Zavoda za javno zdravstvo.

U jezerima je tako pronađena velika prisutnost kanalizacijskih voda. Koncentracija deterdženata u vodi bila je čak 840 puta veća od dopuštene. Plitvice postoje samo zahvaljujući mikroorganizmima koji se zovu sedrotvorci. Oni mogu živjeti isključivo u kristalno čistoj vodi.

"Jedino što je poduzeto poslije toga je zabrana kupanja u Korana selu. To je vjerojatno bio strah da se netko ne zarazi i onda su sve rastjerali ovdje”, kazao jeIvica Jandrić, Koordinacija branitelja plitvičkoga kraja.

I dok su u ministarstvu bili iznenađeni razmjerom nepravilnosti i kršenja Zakona, koji je i uzrok onečišćenja, oni koji tamo žive kažu - sve se to zna već godinama.

"Evo i prekjučer sam bio gore, provozao se malo. I dalje se radi još većim intenzitetom nego što je bilo ljetos znači. Oni navodno imaju te građevinske dozvole, i to sve, ali to je sve prema našim saznanjima lažirano, prostorni plan je napravljen isto lažan, na starim temeljima improviziranima koji nikad tu nisu bili”, kazao jeMiroslav Špoljarić, Korane.

Kaže nasilje nad prirodom će se nastaviti, a sumnja i da se na tome radi planski radi privatnih interesa.

"Nisam stručnjak, ali ako se ovako nastavi neće biti dobro, neće biti dobro, uništit će sve. UNESCO će sada vjerojatno samo opomenu dati, ali ako dođe do skidanja sa liste svjetske baštine onda oni tek krila dobivaju - preuzet će hotele, otići će u privatizaciju i onda je gotovo. Ministarstvo zaštite okoliša je tu capo di bande - oni trebau nešto da naprave, sa svojim inspektorima i ostalim institucijama koje su zadužene za to. Jednostavno reći stop, amen, gotovo je i nema više. Tu nema price”, rekao je Šopljarić.

Porazno je i da smo doznali kako je do nadzora u Plitvicma došlo je tek nakon što je dio starih iznajmljivača odlučio prijaviti nove investitore. Tako ispada da je borba klanova jedino što može natjerati instucije da djeluju. Je li se sa svime zakasnilo pokazat će odgovor UNESCO-a.
https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/253419/ekskluzivno-donosimo-dokumente-o-nadzoru-gradnje-na-podrucju-np-plitvicka-jezera-koji-svjedoce-o-nevjerojatnom-kaosu-i-bezvlascu/
Likaplus.hr :

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
LSZ_RED

LSZ_RED

Komentirano: 6.2.2018. | 21:49

1

"Ured je prema našim saznanjima bio potkapacitiran tako da vjerojatno je i sama pročelnica imala dovoljno svog posla, a kamo da još provjerava rad svojih nekoliko službenika koliko ih je imala”, kazao jeUhlir. Kud će ova država, kamo da pročelnica provjerava što joj rade službenici a nije čudno da Prpićka nije ništa provjeravala a zaposlila je balavog Kukuruzovića koji je tada radio u urdu za graditeljstvo i pomagao izdavanje ilegalnih dozvola za Plitvice 2014 g.
leopold

leopold

Komentirano: 6.2.2018. | 21:23

2

Tako je vukefendija. U Jelouvstonu je sve prirodno da i nemaju kanalizacije, ja bi reka da nemaju ni zahoda. Rakuni i kojoti jedva čekaju da se neko pokrka iza šumarka, a svi jedu one krvave bifteke tako da svi imaju koristi. A za gradnju u selu Plitvice veliš neka neke koristi ima i sadašnji načelnik i njegovi nesvrstani.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Plenković zbunjen: A gdje ti je Pupovac?

Na Plitvicama ga pitali...

Plenković zbunjen: A gdje ti je Pupovac?

2.4.2021. | 6:32
Likaplus.hr : Korenica  prva u Lici imala spomenik Tuđmanu

Godišnjica Tuđmanove smrt

Korenica prva u Lici imala spomenik Tuđmanu

10.12.2019. | 13:20
Korenica prva u Lici imala spomenik Tuđmanu
Likaplus.hr : "Molim braću Hrvate da oproste braći Srbima!"

Premijer RSK Krajine:

"Molim braću Hrvate da oproste braći Srbima!"

7.8.2019. | 8:48
"Izlazim pred Tribunal s dubokim osjećajem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi sudjelovati u progonu najgore vrste protiv ljudi zato što su bili Hrvati, a ne Srbi. Nevini ljudi su proganjani, istjerani iz svojih kuća i ubijeni. Šutio sam o tome. Sa žaljenjem i boli koje osjećam
Likaplus.hr : Poskupljuju cijene ulaznica za Plitvice

Poskupljuju cijene ulaznica za Plitvice

27.3.2018. | 11:17
Gotovo tri mjeseca trajala je neizvjesnost vezana uz cijene ulaznica u Nacionalni park Plitvička jezera. Bivši ravnatelj Anđelko Novosel najavio je još lani znatno poskupljenje u 2018.; za 40 kuna do kraja lipnja, a u dva ljetna mjeseca za čak 70 kuna. Novi ravnatelj Tomislav Kov
Likaplus.hr :  Mladen Kušec u Korenici označen kao  "ustaša

Novinar i književnik

Mladen Kušec u Korenici označen kao "ustaša

26.3.2018. | 8:44
I novinar i kinjiževnik Mladen Kušec postao je u Korenici "ustaša" jer je bio s "Hrvatskoga radija" Eto, kako lako se prišivaju etikete "ustaša" , nije to samo specijalnost načelnika u Korenici, to su radili i 1991. u Korenici neki drugi ljudi, bilo je dovoljno da si Hrvat
Likaplus.hr : HRT o "slobodnom stilu" Maje Sever

HRT pokreće istragu

HRT o "slobodnom stilu" Maje Sever

21.2.2018. | 6:16
Likaplus.hr : Na prsima je imao hrvatsku zastavu i krunicu

Predsjednik Tuđman

Na prsima je imao hrvatsku zastavu i krunicu

11.12.2017. | 8:21
Tuđman je umro, a tijelo položili u sanduk ...na prsa su mu stavili krunicu i hrvatsku zastavu.Prije smrti ispovijedio ga je na samrtničkoj postelji kardinal Franjo Kuharić
Likaplus.hr : Spreman za dom...moja tata ustaša

Spreman za dom...moja tata ustaša

10.10.2017. | 11:48
Ćaća mi nedavno rekao da ne želi gnjaviti djecu, da želi u starački dom. Bio sam protiv i pitam ćaću jesi li ti stvarno za to spreman. Jesam sine, odgovori moj ćaća,spreman sam za dom. Eto, ustaša “treće dobi”
Likaplus.hr : Načelnik Kovač: Deku u vodovod baca HDZ...

Nema dokaza,ali...

Načelnik Kovač: Deku u vodovod baca HDZ...

29.7.2017. | 20:20
Načelnik Kovač optužio HDZ za sabotažu na vodovodu i njegove vlasti...
Likaplus.hr : Kako su uništili Hrvate u Kaknju

Pero Jukić, župnik

Kako su uništili Hrvate u Kaknju

13.6.2017. | 15:06
Likaplus.hr : Godišnjica užasa u Čanku

Zločin u Čanku

Godišnjica užasa u Čanku

10.12.2016. | 10:17
Likaplus.hr : Ratnohuškački govor Vučića u Glini

Ne zaboraviti!

Ratnohuškački govor Vučića u Glini

16.11.2016. | 17:34
Likaplus.hr : Dobitnica nagrade Global Leadership

Karolina Vidović Krišto

Dobitnica nagrade Global Leadership

4.4.2013. | 12:10
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :