Četvrtak , 29.9.2022. | 04:41

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 17.5.2019. u 8:02
Prikaza: 1476
Autor: Likaplus

Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

Plitvička J.-Korenica : Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

U vrijeme kad se na sve moguće načine osporavaju zločini Titovih partizana, koji su počinjeni nakon (!) završetka II. svjetskog rata, a za koje nikada nitko nije odgovarao, dovoljno se prisjetiti onih koji su počinjeni u tzv. „marševima smrti", od Bleiburga, pa sve do Makedonije!

Ako za bilo što ima opravdanja, za „marševe smrti" sigurno – nema, tim prije jer su to bili jedni od najstrašnijih oblika mučenja i skupnog ubijanja, bez suda i suđenja.

Oni koji se bune protiv komemoracije u Bleiburgu, naravno, ni ne spominju duge i nepregledne kolone sačinjene od hrvatskih vojnika, žene, staraca, pa i djece.

O tome je dosad, po scenariju Ivana Aralice, jedino snimio igrani film Jakov Sedlar („Četverored"), ali to umjetničko djelo samo je jednom, nažalost, prikazano na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), iako je bilo među najgledanijima. Završilo je u „bunkeru", valjda da „ne plaši djecu".

Pa su, kao stoku, tjerali ljude da tjednima i mjesecima pješače. Tko nije mogao, tko je pao, odmah bi dobio – metak. Ubijalo se i najotpornije, kako bi se zastrašili oni u koloni, ali i ljudi kraj kojih su prolazili, jadni, žedni i gladni.

Mnogi su tako prevalili 500 kilometara, a neki i jednom više.
Pobjednici ili antifašisti, kako se danas nazivaju, nisu imali milosti, a ti isti danas nas uče što je pravda i pravica. U nadi da će se zaboraviti sva ta i druga zvjerstva koja su činili, oni neprestano preokreću teme, pa umjesto da se o takvim stvarima govori i piše, organiziraju znanstveni skupovi, (zašto to primjerice ne radi HAZU?), oni podmeću, a što drugo, da su Hrvati ustaše, nacisti, zločinci…

A kako je bilo na jednom od „marševa smrti" čitamo u izvješću svjedoka:
– „Do Dravograda ophodili su nas s oprezom, jer smo još uvijek bili pod britanskom kontrolom. Međutim, čim smo prešli most na Dravogradu, započela su ubojstva. U početku ubojstva bila su pojedinačna, umirali su neki od gladi i iscrpljenosti. Osim toga, od vremena na vrijeme, partizani su upadali u našu kolonu, tukući nogama, šakama i batinama lijevo i desno, ubijajući i gazeći s konjima, sprečavajući, da svijet ne skače u virove rijeke Drave. Na nekih 15 kilometara pred Mariborom, prisilili su nas na trčanje, radi čega smo se morali osloboditi svega, što nas je smetalo, da uzmognemo trčati. Oni, koji nisu izdržali, a bilo ih je mnogo, bili su strijeljani…Od 18.000 koliko nas je bilo na početku, jedva nas je polovica stigla u Maribor!"
Drugi svjedok uz ostalo je izjavio:

 


– „Od početka svaki naš korak bio je obilježen krvlju zarobljenika. Stražari su pucali na skupine prema svojoj volji. Odvajali su jednog po jednog, mučili ih i, konačno, klali na očigled sviju. Kad smo izašli iz Dravograda, sve su nam uzeli, satove, odijela, cipele, a one koji nisu imali ništa, ubijali su kuglom u zatiljak. Prisustvovao sam strašnim prizorima. Nije se pravila nikakva razlika između staraca i djece, između muškaraca i žena , kojih je bilo u našoj koloni".
Neke kolone (to dobro znaju i današnji antifašisti!) u Sloveniji su brojile i 12.000 osoba, a nakon pješačenja od 500 kilometara, do Novog Sada, ostalo ih je na životu 3.000!
Kad su te izmučene kolone, pretežno Hrvata, prolazile kroz sela, tukli su ih i pljuvali…, a kad bi im se netko smilovao i pružio nekom od njih kruha ili vode, bijedni „antifašisti" otimali su im hranu i bacali vodu, a ne mali broj tih i takvih je i ubijen.
Bilo je slučajeva da su partizani organizirali skupine svojih simpatizera koji su trovali hranu i vodu i onda ih nudili izmučenim zarobljenicima.


Sve po zapovijedi – Josipa Broza Tita!
O tim i drugim strašnim zločinima nije se smjelo govoriti ni pisati, sve do početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Nu, ono što je najžalosnije mnogi ni danas ne žele javno svjedočiti što su doživjeli ili prošli tijekom „marševa smrti", tu i tamo jedino se može čuti – „i moj tata ili brat bio je također među njima". Nevjerojatno je kakav je ostao strah od tzv. antifašista, da neki, koji su već godinama i u inozemstvu, ne usude se o tome govoriti, kao da je u Hrvatskoj još uvijek Tito i partija na vlasti.
A „marševe smrti" partizani i komunisti organizirali su iz političkih i propagandnih razloga. Mučenjem, terorom i ubijanjem naprosto su željeli zastrašiti pučanstvo, slomiti prije svega Hrvate, koji su bili „izdajice" jugoslavenskog „bratstva i jedinstva". Zato im nisu bili dovoljni samo „marševi" već i sabirni logori, pretrpani zatvori…
Milovan Đilas je jednom rekao da su „Hrvati trebali umrijeti, da uzmogne živjeti Jugoslavija", dok je Tito jednom zgodom izjavio američkim novinarima da nije mogao pustiti na slobodu kardinala Stepinca „jer bi se svi Srbi usprotivili".

 


Dakle, Bleiburg je širok pojam, nije to samo ona livada natopljena hrvatskom krvlju, gdje se održavaju komemoracije, već je to gotovo čitava bivša, propala Titova Jugoslavija!

Mladen Pavković

Likaplus.hr :

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 28.5.2019. | 21:55

1

Nakon Istinoljubivog pojavio se Irug, ali isti mentalni sklop NDH je bila volja hrvatskoga naroda. To pokazuje da je velika većina Hrvata s radošću dočekala nastanak NDH. Tko im je pomogao? Hitler! Je li Amerika, Rusija, Britanija surađivale sa Hitlerom? Jesu! Jesu li Hrvati bili antisemiti? Nisu. Ali kao što danas RH prihvaća zakone EU bez volje naroda, tako je u ratu NDH morala prihvatiti i te zakone. Je li režim razlog da rušiš NDH? Nije! To su učinili Titovi partizani.Pokolj. Nisu golicali perjem po tabanima, nego žive u napuštene rudnike.. Irug, tvoj govor je govor zadojenog čovjeka lijevom mantrom o pravu na ubijanje bez suda zarobljenih? Tu staje svaki normalan razgovor. Nakon Oluje, je li Hrvatska trebala pobiti sve u koloni s traktorima? Je li bilo među njima i zločinaca, bilo je! Tvoj govor je govor Pupovca, Puhovskog, Mesića.. Nakon što je Italija kapitulirala 8. rujna 1943., već dva dana kasnije NDH proglašuje ništavnost Rimskih ugovora potpisanih između Italije i NDH dvije godine ranije. Dva dana kasnije na današnji dan 1943. Ante Pavelić objavljuje ništavnost tih ugovora, te Italija odlazi iz hrvatskih priobalnih krajeva koje je dobila 1920. u Rapallu kao ratni plijen iz I. svjetskog rata, te iz krajeva koje je dobila Rimskim ugovorima između Italije i NDH 1941. početkom II. svjetskog rata.
Irug

Irug

Komentirano: 21.5.2019. | 10:42

2

Nije čudo da je srpski kralj komadao Hrvatsku, to se od njega očekuje. Ali zašto je Ante Pavelić, prvi među ustašama, Hrvat i katolik dao Zadar za Foču? Zato ga bosanci vole, a svaki pravi Hrvat i hrvatski domoljub prezire. Prezire ga i zato što je Hrvatsku prodavao kao prostitutku po Berlinu i Rimu. Prezira je vrijedan jer nije bio bolji vladar od Karađorđevića, Mađara ni Mlečana. I ja ga prezirem što je stotine tisuća Hrvata obukao u ustaške uniforme te ih tjerao da ubijaju u ime Hrvatske čak i Hrvate, a potom ih ostavio neprijateljima na milost i nemilost. Trebam li napominjati da je umro bogat u udobnosti dok su kosti njegovih vojnika trunule u rovovima i jamama? Nema nikakvog opravdanja za takvo što. Nema opravdanja ni za ustaške simbole jer su donijeli smrt svima, ni za onog što je podigao ruku na Bleiburgu pa završio u zatvoru. To je sramota za Hrvatsku i svakog Hrvata. Svaki puta kad uzviknete "za dom spremni" sjetite se da to znači "Bijeljina-Hrvatskoj, Zadar-Talijanima!"
leopold

leopold

Komentirano: 19.5.2019. | 23:06

3

Obraća se un ka narodu hrvackom ka kakav vođa haha.. Irude, Pavelić je bijo nesposobni seronja, a ti si pokvareni seronja jer lažeš ođe ljudima, al nije ni narod više tolko mutav da puši otu propagandu s antifašističkog vilozofskog i sada narod znade i za Rapalske ugovore i da su našu ljepu Hrvacku čepušali koje god stiga. Rapalskim ugovorima je kralj Aleksandar darova Talijanima pola otoga štos nabroja da je darova Pavelć, a unda je još Tito Boku darova Crnogorcima, Srem Srbima i pola Bosne i Hercegovne jugoslavenima... .
Irug

Irug

Komentirano: 19.5.2019. | 14:32

4

Hrvatski narode! Na današnji dan 1941. godine u Rimu su potpisani tzv. rimski ugovori. U njima je samoproglašeni vođa hrvatskog naroda Ante Pavelić za točno 0 (nula) Talijanima dao područje Zadra, Šibenika, Splita, otoke Rab, Krk, Vis, Korčulu, Mljet i mnoge druge manje, zatim Boku Kotorsku te dijelove Hrvatskog primorja i Gorskog kotara. Isti taj se obvezao da Hrvatska nikada neće imati ratnu mornaricu, da neće graditi vojarne 100 km od granice s Italijom i da će o svom trošku trpjeti fašističku bandu na svom teritoriju. 400 000 Hrvata je predano fašistima na upravu, a osim toga Pavelić js "poželio" da Hrvatska dobije kralja iz talijanske vladajuće dinastije, što mu je udovoljeno te je Hrvatskoj dodijeljen neki pijanac i probisvjet da nam bude kralj pod svavnim imenom Tomislav.
Irug

Irug

Komentirano: 18.5.2019. | 8:03

5

Uopće nije bitno "što bi ja učinio" nego što je u srcu čovjeka.
leopold

leopold

Komentirano: 17.5.2019. | 23:06

6

Irude, Istinoljubljivi, Vukojeblija, Amte itede es ti čuo za konvencije i take sprdačine što se ka poštivaju po kulturnim zemljama. Iti znači znadeš kako su sve ustaše i domobrani koljači, itebe školovalo na antifašističkom vilozofskom, el ti nisi zna da je utim kolonama više bilo civila neg vojske, sve su to ustaše zate, u najmanju ruku kudji vrag nosije potoj Sloveniji sustašama... Iti b znači poubija sve nji. Znači li to unda dab tako postupije i 95. pa pozaustavlja traktore pa sve izrešeta??
Irug

Irug

Komentirano: 17.5.2019. | 8:58

7

Antifašizam i antifašisti je samo lijep omot za pojmove "komunizam" i "komunisti". To i lički vrapci već znaju. Evo, još jedna obljetnica Bleiburga je osvanula. Na nacionalnoj televiziji pa i na ovom portalu se iznova spominju kako su te krvave 1945. godine, ničim izazvani i bez ikakvog valjanog razloga, partizani-čarapani i dojučerašnji četnici natjerali u zbjeg "hrvatsku vojsku" i civile-Hrvate svih uzrasta iz Hrvatske. Putem do Bleiburga i nazad ubijali su kog su stigli bez suda i ikakve krivice. Spominju se međunarodni zakoni i prava zarobljenih....blabla...eto i svjedoka, kojekakvih "hrvatskih vojnika", britanskih i inih časnika koje treba popljuvati. Kako je u stvari i zapravo bilo? Nisu li se "hrvatski vojnici" prije toga zvali ustaše? Jesu li oni na teritoriju tzv. NDH pet godina perjem golicali ljude po tabanima, sve dok ovi ne bi pocrkali o smjeha? Nisu li pet godina ubijali tisuće i tisuće bogolikih ljudi zato što ih je po bezbožnim zakonima trebalo ukloniti kao prljave i rasno inferiorne? Zar vas/nas sve napušta pamet kada u četveroredu vidimo isključivo mučenike? Pa gdje su nestali koljači, zločinci, ubojice, zakonodavci, naredbodavci, upravitelji logora, švapske dodvorice, palikuće....?

Broj komentara: 7

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Škola demantira pisanje načelnika Kovača

Priopćenje OŠ dr F.Tuđmana

Škola demantira pisanje načelnika Kovača

22.9.2021. | 13:33
Likaplus.hr : Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

Demantij iz Općine

Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

5.12.2019. | 8:55
Likaplus.hr : Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

26.6.2019. | 7:19
I onda se sjetim prof Kovača, načelnika Općine i njegovu kulturu izražavanja, citiram:"budala, đubre, bolesnik, sotona, zlo,...sekta, ustaška škola, ustaša, bolesnik". Ovo je samo je dio izričaja ovog lika i načelnika Općine preko Facebook-a, koji je i bivši učitelj hrvatskog j
Likaplus.hr : Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

Skandalozno!

Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

24.8.2017. | 17:40
Vučiću smeta što djeca iz Hrvatske navijaju za hrvatske klubove
Likaplus.hr : Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

Ivica Luketić

Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

23.7.2017. | 16:54
Odgovor Ivice Luketića "rodoljubima" Jandriću i Turkalju
Likaplus.hr : Liko moja dok Ti ime traje

Priopćenje branitelja

Liko moja dok Ti ime traje

14.7.2017. | 21:40
Likaplus.hr : Priopćenje prosvjednika

Prosvjed 5 do 12

Priopćenje prosvjednika

25.6.2017. | 12:54
Likaplus.hr : Otvoreno pismo Cvitanu

Hrvatski novinari HNiP

Otvoreno pismo Cvitanu

16.2.2017. | 10:40
Hrvatski novinari i publicisti:Otvoreno pismo Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu
Likaplus.hr : I da nema slike komentari bi bili isti

Posjet Vukovaru

I da nema slike komentari bi bili isti

22.11.2014. | 11:54
Likaplus.hr : Kritika likaplus portala urodila plodom

Kritika likaplus portala urodila plodom

19.11.2014. | 10:04
Kritika likaplus portala urodlila plodom
Likaplus.hr : A što je sa stanovima na Plitvicama?

Reagiranje čitatelja

A što je sa stanovima na Plitvicama?

17.11.2014. | 6:06
Likaplus.hr : Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnike

Čitatelj Igor G.

Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnike

17.3.2013. | 20:01
Likaplus.hr : Zašto nije očišćeno?

Čitatelj s Mukinja pita:

Zašto nije očišćeno?

4.2.2013. | 13:18
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :