Petak , 22.1.2021. | 12:42

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 26.7.2012. u 7:20
Prikaza: 3892

Danko Prša, direktor

Odgovor Udruzi iznajmljivača

Plitvička J.-Korenica : Odgovor Udruzi iznajmljivača

Odgovor Danka Prše, direktora Komunalca dobili smo mailom u jutarnjim satima te ga u cijelosti prenosimo.

Poštovani

Problem skupljanja i odvoza otpada do prije par godina najvećim dijelom odnosio se na problem odlagališta Vrpile koje je bilo poprilično neodržavano i zapušteno. Pokušavajući rješiti taj problem, postupnom analizom količina otpada uočen je nesrazmjer između prikupljenih količina i ostvarenih prihoda. Kako je cijena odvoza otpada bila nedostatna uz svesrdnu pomoć Općine Plitvička Jezera smo na odlagalištu Vrpile proveli sve potrebne radnje za sanaciju postojećeg stanja: izvedena je nova ograda odlagališta, napravljen plato za prihvat otpada, formiran protupožarni put oko tijela odlagališta, postavljen kontejner za smještaj radnika, postavljena nadzorna kamera, izvršena je dezinsekcija, deratizacija i dezinfekcija odlagališta u cilju smanjenja i potpunog uništenja štetočina i glodavaca uz konstantno prikupljanje laganih frakcija otpada nošenih vjetrom te redovno prekrivanje tijela odlagališta za što smo od Ministarstva zaštite okoliša pohvaljeni te navedeni kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Kako bi smo i dalje mogli održavati odlagalište otpada predložena je korekcija cijene usluge skupljanja i odvoza otpada donošenjem. Odluke o obvezatnom korištenju komunalne usluge održavanju čistoće u dijelu koji se odnosi na skupljanje i odvoz komunalnog otpada na području Općine Plitvička Jezera (Županijski glasnik LSŽ br. 05/11). Člankom 6. Odluke određeno je slijedeće:„Vlasnici svih građevina, odnosno posebnih dijelova građevina, kako postojećih tako i novoizgrađenih koji proizvode komunalni otpad (u daljnjem tekstu: korisnik usluge), obvezni su koristiti komunalnu uslugu održavanja čistoće, na način da svoj komunalni otpad odlažu u postavljene posude (kante ili kontejnere) za sakupljanje komunalnog otpada, te su dužni plaćati cijenu obavljanja ove usluge komunalnom društvu."

Također člankom 4. iste Odluke određeno je da su svi vlasnici/korisnici nekretnine dužni o svom trošku nabaviti dovoljan broj posuda za skupljanje komunalnog otpada, da iste moraju održavati u ispravnom stanju (na način da ih po potrebi popravljaju ili zamjenjuju novima, a redovnim ih pranjem treba održavati čistim i urednim).

Nakon stupanja na snagu ove odluke Komunalac d.o.o. Korenica je u više navrata usmenim putem pokušao sugerirati korisnicima obvezu nabave kanti pripadajućeg volumena kako bi smo uklonili kontejnere za kućanstva do kojih se može nesmetano prići vozilom (u ljetnim i zimskim uvjetima) te bi svako kućanstvo na području Općine posjedovalo kantu za otpad što bi uvelike doprinijelo poboljšanju vizualnog dojma i turističkoj promidžbi Općine Plitvička Jezera. Iz provedene analize uočeno je značajno povećanje troškova skupljanja i odvoza otpada u naseljima na užem području nacionalnog parka Plitvička Jezera koja su od lokacije odlagališta udaljena cca 20 km, te je izrađen Prijedlog novog cjenika komunalnih usluga na način podijele naselja u 3 zone.

Naselja na prostoru užeg području nacionalnog parka Plitvička Jezera su svrstana u 3. zonu te je za skupljanje i odvoz otpada za ista predložena uvećana cijena u odnosu na druga naselja zbog udaljenosti naselja od mjesta odlaganja otpada – odlagalište Vrpile. Prijedlog cjenika je također uspostavio kategorije: hoteli, autokampovi i apartmani, sobe u domaćinstvu koje do tada nisu bile zasebno obračunavate (privatni iznajmljivači soba i apartmana su plaćali cijenu skupljanja i odvoza otpada po članovima kućanstva bez prijave gostiju). Evidencijom skupljenog otpada na području naselja na užem području nacionalnog parka Plitvička Jezera zamijećeno je značajno uvećanje količine otpada za vrijeme trajanja ljetne i zimske sezone dočim su hoteli i privatni iznajmljivači i dalje plaćali jednaku cijenu što je u konačnici prouzročilo uvećane troškove uz istu cijenu usluge.

 Prijedlog novog cjenika je upućen Općini Plitvička Jezera na suglasnost te su kao parametri skupljanja i odvoza komunalnog otpada uzeti: kategorija naselja, broj odvoza te ukupni pripadajući volumen po ležaju. Prijedlog cjenika je je prihvaćen te smo prikupljanjem podataka od relevantnih institucija evidentirali sezonske i godišnje iznajmljivače soba i apartmana. Nakon provedenih razgovora sa predstavnicima iznajmljivača, koji su tražili uspostavljanje cijene otpada po modelu odvoza otpada u Općini Fužine (4 ležaja odgovaraju 1 članu kućanstva) provedene su dogovorene izmjene te smo sukladno Pravilniku o razdobljima glavne sezone, posezone, predsezone i izvan sezone u turističkim općinama i gradovima (NN 92/09) uskladili način obračuna na način da je dodijeljena količina otpada po jednom ležaju van sezone umanjena za 4 puta te da će se naplata van sezone obračunavati samo onim iznajmljivačima koji su prijavljeni godišnje u Uredu za gospodarstvo LSŽ.

Oni iznajmljivači koji su prijavljeni sezonski plaćaju cijenu odvoza otpada samo u sezoni. Postavlja se pitanje: „Zašto se iznamljivači koji su prijavljeni godišnje ne odjave ako stvarno nemaju gostiju van sezone?" Također prijedlog predstavnika iznamljivača je bio da se obračun skupljanja i odvoza otpada vrši prema kriteriju knjige gostiju. Problem evidencije prema knjizi gostiju je u informaciji broja noćenja koja se ne može smatrati kao relevantan dokument za obračun stvarne količine otpada. Za napomenuti je da se u članku 75. Odluke o komunalnom redu (Županijski glasnik LSŽ br. 05/11) navodi da obvezi plaćanja usluge odvoza otpada podliježe i vlasnik kuće za odmor. Kako to da vlasnik kuće za odmor, koji ne boravi na području Općine cijelu godinu, također mora platiti odvoz otpada a privatni iznajmljivači ne?

Prilikom prikupljanja otpada vozilo za otpad mora proći utvrđenim pravcima i prikupiti otpad od svih kućanstava uključujući i one koji ostvaruju prihod od iznajmljivanja te koji svojim neplaćanjem usluga prouzrokuju uvećanje troškova koje u konačnici pokrivaju oni pošteni i korektni korisnici s područja Općine koji tu uslugu redovno plaćaju. Ovim putem upućujemo apel svim privatnim iznajmljivačima da nabave kante za komunalni otpad kako bi smo uklonili kontejnere iz naselja te započeli sa stvaranjem jedne drugačije i ljepše slike ovoga kraja.

S štovanjem Direktor TD Komunalac d.o.o. Korenica

Danko Prša mag.ing.aedif

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
balkon866

balkon866

Komentirano: 26.9.2012. | 22:30

1

ko je ovaj direktor? mozda onaj sto svaki dan ide u bihac (cini mi se sa sluzbenim automobilom poduzeca komunalac)...ma sigurno mi se ucinilo :P
bijednici

bijednici

Komentirano: 3.8.2012. | 8:35

2

Direktorčiću nevjerojatno si pun hvale o sebi i svojim uspjesima. Idi u Bihać prodavati maglu. Tvoja priča da o pohvalama iz ministarstva u svezi deponija je čista laž. Da te inspekcija nije natjerala ne bi bilo kontejnera, protupožarnog puta. Video o kojem pričaš sigurno napajaju podzemni plinovi deponija.
znase

znase

Komentirano: 2.8.2012. | 12:54

3

Prša Prša zbilja bi pomislio da si Bosanac. Lupetaš sa neutemeljenim izjavama. Naravno da je prijedlog cjenika prihvaćen pa tko ga je prihvatio „klan Kukuruzović“. Koje su to relevantne institucije koje su ti dali podatke koliko gostiju mi imamo, u sezoni itd.? Turistička zajednica! Pa kakav si podatak dobio? Lažeš kad kažeš da imaš tri tarife (glavna sezona, posezona, predsezona i izvan sezone) u biti obračunavate dvije sezone! Eto vidiš ne držiš se ni svog pravilnika. Što se tiće tvoje hipoteze o iznajmljivačima koji su godišnje prijavljeni. Ne posjeduješ sve aspekte. Zašto bih se odjavljivao ako postoji mogućnost da mi se pojavi po koji gost, zašto bi se dovodio u opasanost nezakonitog poslovanja? Ako si europski i školovan čovjek primijenio bi praksu, naplate na osnovi veličine kante. Ako mi je kanta prazna polupuna ili puna, naplatiš mi litražu moje kante. Koliko je puta mjesečno prazniš i to je to. Ne vi se još uvijek pozivate na neke statistike. Mi želimo platiti stvarnu uslugu, količinu nam odvezenog smeća. Što se tiče slučaja „vlasnika kuće za odmor“ nisi u pravu zapravo lažeš. Nikome od njih ne naplaćuješ cijelu godinu niti ih držiš evidentirano. Naplaćuješ onom tko vam se javi i odjavi. Tako je, njima dozvoljavaš da se odjave, to definitivno znam od par Srba koji dolaze na 3 do 4 mjeseca pa se odjave. Neki su dulje vrijeme tu a da im ne naplatiš. Ako daje pisane izjave onda ne laži!

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

Demantij iz Općine

Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

5.12.2019. | 8:55
Likaplus.hr : Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

26.6.2019. | 7:19
I onda se sjetim prof Kovača, načelnika Općine i njegovu kulturu izražavanja, citiram:"budala, đubre, bolesnik, sotona, zlo,...sekta, ustaška škola, ustaša, bolesnik". Ovo je samo je dio izričaja ovog lika i načelnika Općine preko Facebook-a, koji je i bivši učitelj hrvatskog j
Likaplus.hr : Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

17.5.2019. | 8:02
Bleiburg 1945.-križni put Hrvata
Likaplus.hr : Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

Skandalozno!

Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

24.8.2017. | 17:40
Vučiću smeta što djeca iz Hrvatske navijaju za hrvatske klubove
Likaplus.hr : Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

Ivica Luketić

Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

23.7.2017. | 16:54
Odgovor Ivice Luketića "rodoljubima" Jandriću i Turkalju
Likaplus.hr : Liko moja dok Ti ime traje

Priopćenje branitelja

Liko moja dok Ti ime traje

14.7.2017. | 21:40
Likaplus.hr : Priopćenje prosvjednika

Prosvjed 5 do 12

Priopćenje prosvjednika

25.6.2017. | 12:54
Likaplus.hr : Otvoreno pismo Cvitanu

Hrvatski novinari HNiP

Otvoreno pismo Cvitanu

16.2.2017. | 10:40
Hrvatski novinari i publicisti:Otvoreno pismo Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu
Likaplus.hr : I da nema slike komentari bi bili isti

Posjet Vukovaru

I da nema slike komentari bi bili isti

22.11.2014. | 11:54
Likaplus.hr : Kritika likaplus portala urodila plodom

Kritika likaplus portala urodila plodom

19.11.2014. | 10:04
Kritika likaplus portala urodlila plodom
Likaplus.hr : A što je sa stanovima na Plitvicama?

Reagiranje čitatelja

A što je sa stanovima na Plitvicama?

17.11.2014. | 6:06
Likaplus.hr : Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnike

Čitatelj Igor G.

Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnike

17.3.2013. | 20:01
Likaplus.hr : Zašto nije očišćeno?

Čitatelj s Mukinja pita:

Zašto nije očišćeno?

4.2.2013. | 13:18
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :