Četvrtak , 29.9.2022. | 04:43

Pretraživanje

Reagiranja

Objavljeno: 17.3.2013. u 20:01
Prikaza: 3931
Autor: Likaplus

Čitatelj Igor G.

Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnike

Plitvička J.-Korenica : Tribina zadovoljila, ali ne sve stanovnikeTribina je izazvala velik interes(Foto: Likaplus/P.A.)

Korenica- Prije par dana, u srijedu 13.3.13. u Korenici je održana tribina na temu legalizacije, a što je portal Likaplus i prenio.
Sama tribina je zadovoljila , vjerujem, jedino onaj dio sudionika čija je nekretnina izvan NP P,litvice, dakle onaj dio na koje se može i primijeniti Zakon o legalizaciji! Medjutim, uglavnom sve o legalizaciji bespravnih objekata za tu kategoriju stanovnika općine Plitvička jezera ,ama baš sve je dostupno na internetu i u drugom pisanom obliku.

Povezane vijesti: Tribina o legalizaciji

Prema tome, za tu kategoriju tribina, možda i nije bila nužna. Naime, i ovako i onako,nitko ne može sam izraditi papire potrebne za legalizaciju, već treba koristiti usluge arhitekta,geometra ili u paketu neke specijalizirane ustanove. I to je to! Ali bez ikakve dileme, uvijek je dobro čuti živu riječ i sebi dati oduška postavljanjem pitanja i za to je tribina opravdala svrhu!

Problem je sa područjem NP Plitvice po kojem je općina dobila i ime i od kojeg u dobrom dijelu živi. S obzirom na evidentne probleme legalizacije u tom području, za očekivati je bilo da će Ministarstvo akcent tematske tribine dati baš na to područje!? Naime, u području NP Plitvice postoje JEDINA područja u RH gdje je dozvoljena gradnja, ali ne i legalizacija!?
Unutar NP Plitvička jezera, prema prostornom i urbanističkom planu, postoje građevinska područja gdje je dozvoljena gradnja i unutar kojih je moguće dobiti građevinsku dozvolu. Sasvim legalno! Međutim ako ste na kući ,za koju imate dozvolu, dodali još jedan prozor, ili natkrili ulaz zbog snijega  -  to ne možete legalizirati!? Razlog tome je čl.6 stav 2. Zakona o legalizaciji koji kaže:
- Legalizacija nezakonito izgrađenih objekata se ne može primjeniti u područjima pod žaštitom UNESCO-a
I sada se otvara Pandorina kutija:
- zakon o legalizaciji predviđa ozakonjenje svih objekata u građevinskim područjima, ako se poštuju gabariti i drugi uvjeti u samom zakonu.
- zakonom o legalizaciji se mogu ozakoniti i one građevine koje nisu u skladu sa prostornim planom.
- intencija, dakle namjera zakona o legalizaciji je bila da se svakom građaninu ove zemlje, pruži šansa da konačno, ne čeprkajući po prošlosti, dobije legalne dokumente za svoju nekretninu - koju ulaskom u EU može darovati, prodati ili bilo što sa njom napraviti!
- sve gore navedeno nije primjenjivo za NP Plitvice, pa se dovodi u pitanje i ustavno načelo o ravnopravnosti građana.
- klauzula o zaštiti UNESCO-a se postavila iznad zakona RH, jer zakonima  RH se ne dovode u pitanje načela UNESCO-a. Naime, ako se UNESCO ne pita za izdavanje građevinskih dozvola u građevinskim zonama parka, zašto bi ga se pitalo za legalizaciju u istom području? Jer, ni legalizacijom se ne toleriraju radnje koje su protivne ekološkim standardima i koje su protivne ljudskim normama života.
NP Plitvice je jedini Nacionalni park pod UNESCO žaštitom, ali ta žaštita ne znači stavljanje ptice u staklenu bocu, da bi je se zaštitilo! I onda se čudimo kad crkne? UNESCO štiti život i sve sto to znači u  najpozitivnijem smislu.
- stanovnici NP Plitvice su tim zakonom, sada u onoj boci i u definitivno podređenom položaju na ostali dio RH.Pretpostavka je da su se tim zakonom željeli zaštititi dijelovi RH ( gradske jezgre Splita, Dubrovnika....), ne miješajuči se u područja koja je RH svojim zakonima već prije predvidjela za razvoj života! Međutim, ako se već govori o legalizaciji, kako legalizirati zakon, a koji po svemu dostupnom, nije legalan!?Ukratko: Zakon o legalizaciji je izglasan na osnovi KONAČNOG prijedloga o legalizaciji.U tom prijedlogu u članku 6 i stavu 2 - nema niti slova o UNESCO zaštiti!Postoji amandman u tom smislu kojeg je podnio gosp Jasen Mesić, ali je isti ODBIJEN uz obrazloženje.

Posebne rasprave u tom smislu nije više bilo, a ipak je takva zabrana osvanula u zakonu?Javni upit svim nadležnim tijelima, Vladi RH i samom Saboru i njegovom Odboru za zakonitost:Kako se može dogoditi gore opisani slučaj? Kako se nekim zakonom može osporiti ravnopravnost građana?Vratio bi se na tribinu- predstavnik Vlade RH je ponudio substitut legalizaciji kroz Prostorni plan!

Treba znati on i svi, zakon ne predviđa izdavanje dozvola i dokumenata post festum, Prostorni plan je predviđen za izradu dokumentacije prema kojoj se tek treba nešto izgraditi, a ne priznavanje izgrađenog. Zbog toga je i donesen Zakon o legalizaciji, jer tek isti priznaje post festum gradnju. Upitno je da li je predstavnik Vlade RH znao što govori te da time dovodi službenike ureda za građevinarstvo i prostorno uređenje u zabludu i sam krši zakon??

Na sve dosadašnje pismene predstavke i pitanja zainteresiranih, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije dalo nikakav odgovor na gornju temu!?

Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Škola demantira pisanje načelnika Kovača

Priopćenje OŠ dr F.Tuđmana

Škola demantira pisanje načelnika Kovača

22.9.2021. | 13:33
Likaplus.hr : Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

Demantij iz Općine

Nema komunalni redar 1,40 koeficijent

5.12.2019. | 8:55
Likaplus.hr : Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

Uveo "kulturu vrijeđanja" na osobnoj razini

26.6.2019. | 7:19
I onda se sjetim prof Kovača, načelnika Općine i njegovu kulturu izražavanja, citiram:"budala, đubre, bolesnik, sotona, zlo,...sekta, ustaška škola, ustaša, bolesnik". Ovo je samo je dio izričaja ovog lika i načelnika Općine preko Facebook-a, koji je i bivši učitelj hrvatskog j
Likaplus.hr : Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

Bleiburg 1945.- križni put Hrvata

17.5.2019. | 8:02
Bleiburg 1945.-križni put Hrvata
Likaplus.hr : Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

Skandalozno!

Vučić,ratni huškač, huška i djecu ...

24.8.2017. | 17:40
Vučiću smeta što djeca iz Hrvatske navijaju za hrvatske klubove
Likaplus.hr : Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

Ivica Luketić

Odgovor „rodoljubima“ Jandriću i Turkalju

23.7.2017. | 16:54
Odgovor Ivice Luketića "rodoljubima" Jandriću i Turkalju
Likaplus.hr : Liko moja dok Ti ime traje

Priopćenje branitelja

Liko moja dok Ti ime traje

14.7.2017. | 21:40
Likaplus.hr : Priopćenje prosvjednika

Prosvjed 5 do 12

Priopćenje prosvjednika

25.6.2017. | 12:54
Likaplus.hr : Otvoreno pismo Cvitanu

Hrvatski novinari HNiP

Otvoreno pismo Cvitanu

16.2.2017. | 10:40
Hrvatski novinari i publicisti:Otvoreno pismo Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu
Likaplus.hr : I da nema slike komentari bi bili isti

Posjet Vukovaru

I da nema slike komentari bi bili isti

22.11.2014. | 11:54
Likaplus.hr : Kritika likaplus portala urodila plodom

Kritika likaplus portala urodila plodom

19.11.2014. | 10:04
Kritika likaplus portala urodlila plodom
Likaplus.hr : A što je sa stanovima na Plitvicama?

Reagiranje čitatelja

A što je sa stanovima na Plitvicama?

17.11.2014. | 6:06
Likaplus.hr : Zašto nije očišćeno?

Čitatelj s Mukinja pita:

Zašto nije očišćeno?

4.2.2013. | 13:18
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :