Srijeda , 8.7.2020. | 06:41

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 29.6.2012. u 0:09
Prikaza: 5079
Autor: Likaplus

Crkva sv. Petra i Pavla

Tko je i zašto ubio Prijeboj?

Plitvička J.-Korenica : Tko je i zašto ubio Prijeboj?Prijeboj na Petrovo 1990.

Misa je i danas uz ruševine crkve Petra i Pavla u 12,00sati. Selo je do 2. svjetskog rata imalo značajnu hrvatsku zajednicu, a tijekom 2. svjetskog rata četnici su napravili etničko čišćenje, istrijebivši skoro sve Hrvate u Prijeboju. Neki od preživjelih Hrvata su se vratili u Prijeboj poslije rata, no i ti su ubijeni. Preostale Hrvate pobunjeni Srbi su protjerali sa svojih ognjišta 1991. a Slavka Čorka odveli od kuće i ubili.


Selo Prijeboj ili Priboj je 1916. imalo 727 katolika, 1931. g. 411 katolika, a 1948. godine samo 109 katolika. Hrvati koji su se poslije 2. svjetskog rata htjeli vratiti u svoje selo bili su ubijani. Tako su godine 1957. u svojoj kući na krevetu ustrijeljeni otac Mile i sin Milan (Braco) Konjević. Hrvati su morali bježati, a 1991. ostalo je samo 13 Hrvata. Crkva sv. Petra i Pavla iz 1848. je oštećena u Drugom svjetskom ratu.

Ipak, oko ove crkve narod se okupljao na Petrovo i župnik iz Drežnika slavio je misu do 1991. Pobunjeni Srbi minirali su zvonik crkve na Prijeboju 1991. Mještanin Slavko Čorak odveden je 1991. od kuće i ustrijeljen. Nakon povratka 1995. identificiran je i pokopan na groblju uz crkvu.

 

Iz povijesti Priboja/Prijeboja/:

Na cesti, koja iz Otočca vodi u Bihać, nalazi se oveće selo Priboj. To je pravo gorsko selo, jer se smjestilo s obje strane ceste u visini od 670 metara nad morem. Premalo je tamo polja i livada, a previše gologa i pustoga kamenja. Zato se narod u Priboju više bavi obrtom, nego li poljodjelstvom. Pribojčani su već odavna poznati kao vrsni kovači. Tamo je gotovo svaka kuća kovačnica. Tu se od željeza izrađuju kose, srpovi, noževi koričaši (u koricama) i oni maleni nožići, što ih bivši graničari nose kao privjeske.

Nekada je Priboj bio pogranično mjesto otočke krajiške pukovnije prema turskoj Bosni, jer je granica išla vrhom 1649 metara visoke planine Plješivice, spuštajući se na Rudanovac, odakle je preko Priboja vodila na Gavranić-most, koji se nalazi na rijeci Korani nedaleko sela Sadilovca. Tada se u Priboju obdržavahu sajmovi, na kojima su trgovci iz Bosne izmjenjivali svoju robu s trgovcima iz t. zv. Gornje Krajine. Na tim je sajmovima valjda prečesto dolazilo do svađe i krađe, radi čega je Müller, pukovnik otočke pukovnije, zabranio držanje sajmova u Priboju.

Kad je godine 1788. došlo do velikoga rata između Austrije i Turske, čuvala je otočka krajiška pukovnija svoj "kordun" kod Priboja. Oko 30.000 Turaka probilo se 11. studenoga 1789. uz bočine Klokočevice do Priboja, gdje je udarilo na Otočane, kojima je zapovijedao pukovnik Kulnek. Premda je Turaka bilo mnogo više nego li graničara, ipak su Turci uzalud 3 dana jurišali na Otočane. Kada se uvjeriše, da ne mogu probiti kordun kod Priboja, ostaviše Turci to bojište, uzmaknuvši u Izačić.

Grobnica-Grobnica Mirom u Svištovu (godine 1791.) morala je Turska odstupiti Austriji komad svoje Bosne od Cetina preko Drežnika i Donjega Lapca do međe (tada još mletačke) Dalmacije. Tako se i granica otočke krajiške pukovnije pomaknula s planine Plješivice nešto na istok prema Bihaću. Time prestade Priboj biti pogranično mjesto. To je povećalo sigurnost Priboja, koji se odsada nešto bolje razvijao.

Tamo je pukovnik Nikola Mastrović, koji je od godine 1843. do godine 1848. upravljao otočkom krajiškom pukovnijom, dao godine 1847. na svoj trošak graditi crkvu sv. Petra i Pavla. Ova crkva spada pod rimokatoličku župu u Korenici.

Grobnica oca Mile i sina Milana Konjević ubijeni u svojoj kući na krevetu 1957.godine. Bio je to znak da se Hrvati ne vraćaju.

 

Pukovnik Casanova dade godine 1840. graditi cestu, koja iz Priboja vodi preko Mirić-Štropine u Leskovac na Plitvičkim jezerima. Drugi pak otočki pukovnik August Billek dade godine 1852. probiti put iz Priboja preko sela Jezerca do Kozjaka, najljepšeg jezera plitvičkog. Napokon je godine 1870. prometu otvorena i nova cesta, koja se od Priboja niz bočine Klokočevice spušta u Petrovoselo. Ova cesta svojim zavojima (serpentinama) rastavlja Plješivicu od Male Kapele. Pukovnik August Billek dade godine 1851. u Priboj dovesti vodu ispod visa Velikog Javornika. (Isti je vodovod kasnije produžen u Željavu i u Petrovoselo.) Krajiška je uprava godine 1866. otvorila pučku školu u Priboju. Ovo je selo godine 1910. brojilo 434 stanovnika, od kojih bijaše 416 rimokatolika, 16 grčko-istočnjaka, a 2 inovjerca.
Izvor: Dr. Rudolf Horvat, Mala knjižnica Matice Hrvatske

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Oni nisu dočekali slobodnu Hrvatsku

Sjetimo ih se...

Oni nisu dočekali slobodnu Hrvatsku

4.8.2019. | 21:53
Dali život u "Oluji 1995" za NEZAVISNU HRVATSKU
Likaplus.hr : Slomljena velikosrpska agresija na Hrvatsku

"Olujom 1995"

Slomljena velikosrpska agresija na Hrvatsku

3.8.2019. | 9:15
Likaplus.hr : Srpski teroristi ubili hrvatskog policajca

Obljetnica pogibije

Srpski teroristi ubili hrvatskog policajca

31.3.2019. | 8:41
Obilježava se 28. obljetnica Krvavog Uskrsa, dana kada je poginula prva žrtva Domovinskog rata - Josip Jović. Na Uskrs 1991. na cesti kod NP Plitvice srpski pobunjenici s balvanima, barikadama i pucnjavom dočekali su hrvatske policajce. Došlo je do okršaja koji je trajao nekoliko
Likaplus.hr : Selo Čanak i srpski zločini 1991.

SDSS i dalje šuti...

Selo Čanak i srpski zločini 1991.

16.12.2018. | 21:57
Selo Čanak i njegovi žitelji prolazili su cijelo XX. stoljeće trnovit put, od Prvog svjetskog rata, užas Drugog svjetskog rata, pa sve do Domovinskog rata. Godine 1939. godine u Čanku živjelo 1.200 ljudi, prve demokratske izbore 1990. dočekalo je 300-tinjak ljudi, a danas ih ondj
Likaplus.hr : Ukopano 55 žrtava pobijenih od partizana

Bez suđenja ubijeni

Ukopano 55 žrtava pobijenih od partizana

14.9.2018. | 20:15
Vaganac-Korenica. Danas su ukopane 55 žrtve , iskopane prošle godine iz masovne grobnice u Vagancu, a pobijeni su od strane Titovih partizana bez suđenja . O tome smo pisali U Vagancu iskapaju kosti pobijenih Hrvata
Likaplus.hr : Sjećamo se oca hrvatske državnosti-Tuđmana

Tuđmanov rođendan

Sjećamo se oca hrvatske državnosti-Tuđmana

14.5.2018. | 7:58
Likaplus.hr : Srpski zločin nad hrvatskim civilima

U Vukovićima, 7.11.91.

Srpski zločin nad hrvatskim civilima

7.11.2017. | 7:33
Dana 07.studenog 1991 godine u Poljanku, točnije u zaseoku Vukovići počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima i civilnim stanovništvom tog zaseoka. Tog kobnog dana, dvije naoružane skupine srpskih terorista, pripadnika četničkih vojnih formacija i milicije tzv. Krajine
Likaplus.hr : Ubijen zapovjednik HOS-a Kraljević

9.8.1992.

Ubijen zapovjednik HOS-a Kraljević

9.8.2017. | 14:11
Nakon organiziranog sastanka Kraljevića i časnika Teritorijalne obrane, Kraljević se uputio prema Čitluku gdje je na današnji dan 1992. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo do paljbe između HVO-a i HOS-a u kojoj je stradala Kraljevićeva pratnja koju je činilo osam HOS-ova
Likaplus.hr : Na današnji dan počela "Oluja"

Kraj okupacije

Na današnji dan počela "Oluja"

4.8.2017. | 9:32
Na današnji dan prije 22 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u
Likaplus.hr : "Ustanici" protiv Hrvatske u Korenici

Video iz 1991.

"Ustanici" protiv Hrvatske u Korenici

3.8.2017. | 9:59
Oluje 1995. ne bi nikada bilo da nije bilo srpskog agresije1991. i njihovog etničkog čišćenja hrvatskih sela, paljenja kuća i protjerivanja Hrvata(Čanak, Vaganac, Smoljanac...Vukovar,Dubrovnik,...) Naši političari se prodaju kao "francuske sobarice" za fotelju načelnika i vlast..
Likaplus.hr : Nogometni turnir u Korenici-Dan državnosti RH

Najava

Nogometni turnir u Korenici-Dan državnosti RH

23.6.2017. | 10:27
Korenica- U povodu Dana državnosti RH održat će se nogometni turnir u Korenici , na umjetnoj travi, iza Srednje škole dana 25.06.2017.
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :