Srijeda , 8.7.2020. | 08:09

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 17.7.2012. u 0:02
Prikaza: 3779
Autor: Mr.sc. Igor Ivašković

Mr.sc.Igor Ivašković

Zašto se samo Hrvatima ne vraća imovina?

Plitvička J.-Korenica : Zašto se samo  Hrvatima ne vraća imovina?Igor Ivašković,Povratnička udruga Priboj 1942.(Foto: Likaplus)

Povratnička udruga Priboj 1942. postoji i vodi ju mr.sc.Igor Ivašković koji je svojedobno održao i predavanje na temu:Povijest sela Priboj, na tribini HKV-a, te prenosimo njezin 1.dio.

PRIBOJ- Početkom stoljeća selo Priboj (danas Prijeboj) koje se nalazi na putu od Plitvičkih jezera prema Korenici na odvojku za Ličko Petrovo selo i Bihać živjelo je više od 700 stanovnika. Prema svjedočenju preživjelog Prijebojčana, koji danas živi u Bihaću, do 1941. broj se stanovnika nešto smanjio na otprilike 650 do 700 stanovnika. Vjerojatno je to posljedica skupa okolnosti, najprije zbog ratnih zbivanja 1914.-1918., a potom i politike nove državne vlasti nakon rata te gospodarske krize, čije je učinke u to vrijeme osjetio veći dio svijeta. Zbog svojih geografskih karakteristika (700 m nadmorske visine i blizina planine Plješivica) život u selu je bio poseban po gospodarskoj djelatnosti (jer se primjerice nije mogao uzgajati kukuruz).2. svjetski rat – na meti fašista i "antifašista"
Početkom rata Prijeboj je bio meta nekoliko upada i pljačke različitih (para)vojnih grupacija, stoga su stanovnici organizirali obranu sela, koja međutim zbog manjka oružja nije predstavljala veću prepreku za ozbiljniju vojnu skupinu.

4. travnja 1942. Prijeboj je napala srpska vojska, veći je dio stanovništva uspio pobjeći prema Ličkom Petrovom Selu, a oni koji su ostali, pobijeni su. Selo i crkva su spaljeni. Nesreći za Prijebojčane tu nije bilo kraja. Naime srpske su jedinice bile istjerane od talijanskih snaga, koje su došle iz južne Like. Talijani su opljačkali preživjele stanovnike (uglavnom žene i djecu) te ih poslali u logor u Bakru. Brojni su zarobljeni tamo umrli od gladi i bolesti, dok je nekolicina umrla od posljedica neljudskih uvjeta nakon kapitulacije Italije 1943. u Ogulinu, gdje ih je prihvatio Crveni križ. Već 1942. godine dio obitelji pobjegao je u Bihać, Bjelovar, Križevce, Zagreb i druga mjesta. Nakon partizanskog zauzimanja Bihaća došlo je do novog egzodusa, pa se nekoliko obitelji smjestilo u selima oko Bihaća, koja su bila većinom naseljena Hrvatima (najveći dio u Žegaru). 1945. godine većina se odselila u Borovo i Vukovar gdje su za žene s djecom postojali bolji uvjeti za život (puno ih je dobilo posao u tamošnjoj kudjeljari). Nakon rata uhvaćeni muškarci iz Prijeboja, bili oni pripadnici nekih vojnih formacija ili ne, odvođeni su u Korenicu ili Gospić gdje im je suđeno u postupcima koji su već tada bili daleko od normi postojećeg međunarodnog prava i prava civiliziranih naroda. Velik broj ih je pogubljen, dok su ostali osuđivani na doživotne robije. Selo Prijeboj je nakon paljenja 1942., nakon rata 1945. sravnjeno sa zemljom.

Komunistička represija
Unatoč navedenome nakon završetka rata 13 se obitelji odlučilo za povratak. Budući da su to uglavnom bile žene sa djecom, životne su prilike bile izrazito teške. Kuće su naime bile potpuno porušene, pa su se povratnici naselili u daščare i preživljavali od ovčarstva. Dodatno su se uvjeti pogoršali osnivanjem zadruge „Planinsko dobro", koje je oduzelo svu zemlju Prijebojčanima te su povratnici bili prisiljeni na rad za dnevnice (koje su se sastojale od krumpira i žita) u zadruzi.

Prijebojčanima, koji se poslije rata nisu vratili, također je bila oduzeta sva imovina koja se nalazila u Prijeboju. Takozvana nacionalizacija bila je izvedena bez ikakve naknade i potvrda o oduzimanju, koje su se izdavale u drugim krajevima nove Jugoslavije. Pored oduzimanja elementarnih gospodarskih sredstava za život, prijebojski su povratnici živjeli pod velikim psihološkim pritiskom te se suočavali s nasiljem stanovnika iz okolnih većinski srpskih sela.

Povratnicima su često bila zapaljivana sijena, uništavani usjevi i maltretirana djeca. Posljedica toga je bio odlazak nekolicine obitelji u Borovo, Vukovar i Sisak kod rodbine koja je tamo živjela od 1942. odnosno 1945.Godine1956. iz Bihaća se na Prijeboj vratila obitelj Mile Konjevića, inače poznatog kovača i „duše" sela. Njegov je povratak ponovo probudio želju Prijebojčana za povratkom pa se sve više ljudi počelo interesirati za obnovu sela. Međutim određenim strukturama u tadašnjoj vlasti očito je bilo jako stalo da spriječe obnovu Prijeboja. Godine1957., dakle dvanaest godina nakon završetka rata, ubijeni su Mile Konjević i njegov tek punoljetni sin, a supruga je ranjena.

 To se dogodilo u 4 sata jednog jutra pucnjevima kroz prozor. /Ubijeni su u kući./ Krivac odnosno krivci nikad nisu pronađeni, a budući da istraga nikad nije ni provedena, stanovnici Prijeboja osnovano su sumnjali da je zločin organiziran i izvršen od tadašnje sigurnosne službe jugoslavenskih vlasti. To je bio jasan signal za ostale Prijebojčane, koji nakon tog događaja nisu više ni pomišljali na povratak.

Selo bi na trenutak oživjelo tek na blagdan sv. Petra i Pavla, svakog 29. lipnja, kad se dio Prijebojčana okupljao oko ruševne crkve. Pokušaj velečasnog Bogovića, župnika iz Drežnika, za obnovom crkve za koju je dana dozvola iz Zagreba (budući da je već u Jugoslaviji crkva imala status spomenika kulture) spriječili su tadašnji milicionari iz Korenice.

 

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 17.7.2012. | 8:19

1

Mi smo glup narod, uvijek nasjedamo na čašicu rakije, a onda nas prognaju i pobiju, a onda opet čašica rakije i tako kroz stoljeća...

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Oni nisu dočekali slobodnu Hrvatsku

Sjetimo ih se...

Oni nisu dočekali slobodnu Hrvatsku

4.8.2019. | 21:53
Dali život u "Oluji 1995" za NEZAVISNU HRVATSKU
Likaplus.hr : Slomljena velikosrpska agresija na Hrvatsku

"Olujom 1995"

Slomljena velikosrpska agresija na Hrvatsku

3.8.2019. | 9:15
Likaplus.hr : Srpski teroristi ubili hrvatskog policajca

Obljetnica pogibije

Srpski teroristi ubili hrvatskog policajca

31.3.2019. | 8:41
Obilježava se 28. obljetnica Krvavog Uskrsa, dana kada je poginula prva žrtva Domovinskog rata - Josip Jović. Na Uskrs 1991. na cesti kod NP Plitvice srpski pobunjenici s balvanima, barikadama i pucnjavom dočekali su hrvatske policajce. Došlo je do okršaja koji je trajao nekoliko
Likaplus.hr : Selo Čanak i srpski zločini 1991.

SDSS i dalje šuti...

Selo Čanak i srpski zločini 1991.

16.12.2018. | 21:57
Selo Čanak i njegovi žitelji prolazili su cijelo XX. stoljeće trnovit put, od Prvog svjetskog rata, užas Drugog svjetskog rata, pa sve do Domovinskog rata. Godine 1939. godine u Čanku živjelo 1.200 ljudi, prve demokratske izbore 1990. dočekalo je 300-tinjak ljudi, a danas ih ondj
Likaplus.hr : Ukopano 55 žrtava pobijenih od partizana

Bez suđenja ubijeni

Ukopano 55 žrtava pobijenih od partizana

14.9.2018. | 20:15
Vaganac-Korenica. Danas su ukopane 55 žrtve , iskopane prošle godine iz masovne grobnice u Vagancu, a pobijeni su od strane Titovih partizana bez suđenja . O tome smo pisali U Vagancu iskapaju kosti pobijenih Hrvata
Likaplus.hr : Sjećamo se oca hrvatske državnosti-Tuđmana

Tuđmanov rođendan

Sjećamo se oca hrvatske državnosti-Tuđmana

14.5.2018. | 7:58
Likaplus.hr : Srpski zločin nad hrvatskim civilima

U Vukovićima, 7.11.91.

Srpski zločin nad hrvatskim civilima

7.11.2017. | 7:33
Dana 07.studenog 1991 godine u Poljanku, točnije u zaseoku Vukovići počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima i civilnim stanovništvom tog zaseoka. Tog kobnog dana, dvije naoružane skupine srpskih terorista, pripadnika četničkih vojnih formacija i milicije tzv. Krajine
Likaplus.hr : Ubijen zapovjednik HOS-a Kraljević

9.8.1992.

Ubijen zapovjednik HOS-a Kraljević

9.8.2017. | 14:11
Nakon organiziranog sastanka Kraljevića i časnika Teritorijalne obrane, Kraljević se uputio prema Čitluku gdje je na današnji dan 1992. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima došlo do paljbe između HVO-a i HOS-a u kojoj je stradala Kraljevićeva pratnja koju je činilo osam HOS-ova
Likaplus.hr : Na današnji dan počela "Oluja"

Kraj okupacije

Na današnji dan počela "Oluja"

4.8.2017. | 9:32
Na današnji dan prije 22 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u
Likaplus.hr : "Ustanici" protiv Hrvatske u Korenici

Video iz 1991.

"Ustanici" protiv Hrvatske u Korenici

3.8.2017. | 9:59
Oluje 1995. ne bi nikada bilo da nije bilo srpskog agresije1991. i njihovog etničkog čišćenja hrvatskih sela, paljenja kuća i protjerivanja Hrvata(Čanak, Vaganac, Smoljanac...Vukovar,Dubrovnik,...) Naši političari se prodaju kao "francuske sobarice" za fotelju načelnika i vlast..
Likaplus.hr : Nogometni turnir u Korenici-Dan državnosti RH

Najava

Nogometni turnir u Korenici-Dan državnosti RH

23.6.2017. | 10:27
Korenica- U povodu Dana državnosti RH održat će se nogometni turnir u Korenici , na umjetnoj travi, iza Srednje škole dana 25.06.2017.
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :