Ponedjeljak , 18.12.2017. | 13:51

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1024.0 hPa

Vlažnost

86 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1023.6 hPa

Vlažnost

50 %

Gospic

umjereno oblačnoumjereno oblačno

Temperatura

-1°

Tlak zraka

1024.0 hPa

Vlažnost

86 %

Senj

vedrovedro

Temperatura

Tlak zraka

1023.6 hPa

Vlažnost

50 %

Pretraživanje

Život

Objavljeno: 6.11.2012. u 6:40
Prikaza: 3685
Autor: Likaplus/P.A.

Obitelj Čorak-Priboj

Tko je i zašto ubio mojeg sina Slavka?

Plitvička J.-Korenica : Tko  je i zašto ubio mojeg sina Slavka?

Majka ubijenog Slavka Čorka s Priboja kod Plitvica ima sada 85 godina. Svake subote sjeti se svojeg sina kojeg su u subotu 28.rujna 1991. odvela dvojica muškaraca ispred kuće. "Odveli su ga gladna i svaki put kada jedem u subotu plačem i suzama zalijevam jelo"- kaže žalosna majka Dragica Čorak

Priboj- Čudna je i tužna povijest malog sela Priboja. U drugom svjetskom ratu Pribojčani Hrvati doživjeli su pogron od kojeg se do danas nisu oporavili. Protjerani, pobijeni, spaljene kuće, zapaljena crkva sv. Petra i oduzeta imovina njima i njihovim nasljednicima. Malobrojni Pribojčani koji su još živi i koji pamte teške godine kada se pod krinkom zvijezde petokrake provodio isti onaj plan "stvaranja Velike Srbije" kao i 1991., a to je rastjerati Hrvate da ih što manje ima na ovim prostorima, s mukom o tome govore ako uopće i žele govoriti. Nije to sudbina samo Priboja, istu sudbinu doživjelo je i malo hrvatsko selo Boričevac, Krnjeuša u BiH, Udbina, Bunić, Korenica...Zajedničko svim tim mjestima je srušena katolička crkva i zabrana povratka Hrvatima na svoja ognjišta. Neki koji su se usudili vratiti svojoj kući davne 1957. godine ubrzo su bili ubijeni, kao otac i sin Konjević sa Priboja. Jedna od rijetkih obitelji koja je opstala i ostala živjeti na Priboju je obitelj Čorak. Proživjeli su puno toga i ostale su posljedice na djeci. Djeca su gledala, a među njima i ubijeni Slavko Čorak, kao dijete je gledao, strah u očima svojih roditelja kada su ubijeni u susjedstvu otac i sin u svojoj kući na spavanju. Bila je to poruka Hrvatima da bježe i da se ne vraćaju na Priboj. Oni su ostali. Prisjećaju se tih dana 1957. kada su se svi susjedi Hrvati okupljali u njihovoj maloj drvenoj kući koja i danas stoji s drvenim daskama na prozorima. Tako su od straha bdjeli cijelu noć da i njih ne dođu pobiti sve na spavanju. Život je htio da mali Slavko doživi sudbinu obitelji Konjević iz 1957. koju je kao dijete zapamtio i da on 1991. bude odveden s praga obiteljske kuće i brutalno ubijen.

Mali Slavko i njegova seka teško su se borili s tim strahom. Slavko se kasnije oženio "pravoslavkom" kako kaže majka pokojnog Slavka. Odveli su ga srpski ekstremisti 28.rujna 1991. Ostalo je iza njega dvoje djece od 9-10 godina. Pucali su po njihovoj kući. Nakon godinu dana pronašli su ga na Homoljcu prekrivenog  granjem. Ubili su ga. Na sprovodu je bilo  nekoliko preostalih Hrvata, supruga i dvoje djece. Majka ubijenog Slavka priča kako je kćerka Maja koja je imala oko 9-10 godina plakala i zapomagala:" Pustite me tati, pustite me tati..." Tko je ubio Slavka i zašto? Povratnici Srbi uglavnom ne žele o tome govoriti. Zanimljivo da mnogi spominju navodno, pokojnog Mladena Đerića kao glavnog koji je odgovoran za njegovu smrt. On je poginuo u Srbiji. Tko je još u tome sudjelovao, zna se i ne zna se. Majka ubijenog Slavka spominje dvojicu koja su ga odvela u Korenicu. Jedno je sigurno, nitko nije odgovarao za ovaj zločin. "Policija je nešto ispitivala, kaže nam razočarana baka Čorak, ali ništa do sada nije učinjeno u otkrivanju ubojice i onih koji su ga odveli"

U razgovoru sa Srbima povratnicima osjeća se nelagoda kada o tome govore i uglavnom spominju da ima "još u Korenici onih koji su batinali Hrvate" a nitko ih ne dira, dolaze i žive u Korenici. Neki ukazuju i na one Srbe koji su primali u goste ratne zločince Martića a i pokojnog Raškovića koji je govorio "o oružanoj pobuni", a danas žive od iznajmljivanja soba u Jezercu. Propitkujući se kod određenih hrvatskih službi kojima je zadatak nikada ne prestati tragati za počiniteljima ratnih zločina i onih koji su bili huškači i podstrekači 1991. godine i kasnije za vrijeme "tzv.SAO Krajine" dobili smo odgovor: "Hrvatske tajne službe znaju više nego što se misli i nikada se ne prestaje s aktivnostima na otkrivanju počinitelja zločina. To što se netko vratio ne znači da se i dalje ne prikupljaju podaci o njegovoj ulozi u ratnim zbivanjima 1991. godine." Ostaje nam samo vjerovati da je to tako i nadati se da će Država pronaći ubojice i nalogodavce ubojstva Slavka Čorka, ali i drugih za čiji se grob još uvijek ne zna. To je u interesu i povratnika i doseljenika kako bi se moglo nastaviti dalje živjeti ne plašeći se, da će se povijest opet ponoviti za 50 godina na ovim prostorima. A,nažalost, ona se često u istim oblicima ponavljala.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pijetao

pijetao

Komentirano: 6.11.2012. | 23:39

1

Jutarnji list iz 2009. KARLOVAC - Nikako se ne osjećam krivim - rekao je to na Županijskom sudu u Karlovcu Nenadu Pejnoviću, okrivljen za ratni zločin u ličkom selu Vrhovine u listopadu 1991. godine. Sudi mu se jer je navodno kao pripadnik paravojne formacije tzv. Bakalajićeve skupine s nekoliko svojih kolega nezakonito uhitio šest svojih sumještana, odveo ih u zatvor, a sutradan u mjestu Ćurinke-Oštri Vršak pobio vatrenim i hladnim oružjem. Tijela Martina, Mate, Kate, Stjepana, Vladimira i Slavka Čorak prije šest godina pronašli su djelatnici Nacionalnog parka Plitvička jezera, a nekoliko mjeseci kasnije tijela su identificirana. Videolinkom je svoj iskaz iznio Zaštićeni svjedok broj 1, i sam pripadnik Teritorijalne obrane tadašnje tzv. SAO Krajine, rekavši kako nije vidio, ali da mu je poznato jer su svi o tome pričali, da je baš Pejnović pobio Hrvate. Osobno je čuo Pejnovića kako se hvali ubojstvom. - Dva dana nakon ubojstava došao sam u stanicu milicije gdje sam zatekao Pejnovića. Kleknuo je lijevom nogom na stolicu te pokazivao i pričao kako je ubijao riječima: “Ja ga koljem, a on se smije. Kakvo srce ima.” Zaštićeni svjedok rekao je i kako su Bakalajićevci počinili niz zločina na ličkom području, da su odgovorni za smrt pet policajaca iz Žute Lokve, jednog stanovnika Brloga, nekoliko civila u selu Dabar, kao i za smrt Grge Bičanića čije tijelo još uvijek nije pronađeno. Saslušana su još tri svjedoka, Pejnovićevi sumještani Slavko Trtica, Milan Varat i Milan Delić koji se okrivljenika nisu mogli sjetiti u maskirnoj uniformi i s puškom u ruci, već samo kao radnika tamošnje Šumarije gdje je svojedobno radio. Suđenje se nastavlja u srijedu svjedočenjima rođaka pobijenih Čoraka
velebit

velebit

Komentirano: 6.11.2012. | 16:43

2

Ma sve znaju Srbi povratnici, ali oni su gulili krumpire kad se ubijalo Hrvate 1991. i kada su protjerani naši ljudi Rekli bi oni, ali baš su kuhali tada.. Ne vjerujem da naša tajna policija radi dobro svoj posao!
mirko

mirko

Komentirano: 6.11.2012. | 8:54

3

Koalicijski partneri KRADEZE/SDSS moglli bi znati i puno više učiniti na rasvjetljavanju, otkrivanju i kažnjavanju zločina. Oni su partneri samo za osobnu korist! Brutalnom zloupotrebom povjerenja birača održavaju se na vlasti moralno i materijalno rastaču svoju državu i narod.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Branitelji Parka u Škabrnji

Korak po korak

Branitelji Parka u Škabrnji

19.11.2017. | 13:58
Likaplus.hr : Ovako se  Korenica sjeća žrtve Vukovara

Veličanstveno

Ovako se Korenica sjeća žrtve Vukovara

17.11.2017. | 22:56
Likaplus.hr : UBDR općine organizira odlazak u Vukovar

Vukovar 2017.

UBDR općine organizira odlazak u Vukovar

13.11.2017. | 18:30
Likaplus.hr : UBDR Parka organizira posjet Škabrnji

Posjet Škabrnji

UBDR Parka organizira posjet Škabrnji

11.11.2017. | 13:53
Likaplus.hr : Prosvjed očajnika ispred Općine u Korenici

Prosvjed očajnika ispred Općine u Korenici

9.11.2017. | 12:22
Korenica-Danas je u 9,00 sati počeo mirni prosvjed samohranog oca Darka Jeremića, oca 6-ero maloljetne djece, od kojih troje ide u Osnovnu školu , a troje u vrtić. Razlog prosvjeda je stambeno nezbrinjavanje od strane nadležnog Ureda za stambeno zbrinjavanje. To traje već 11 godi
Likaplus.hr : Tko ne plaća pričuvu - ostaje bez stana

Sudska praksa

Tko ne plaća pričuvu - ostaje bez stana

6.11.2017. | 12:20
Likaplus.hr : Nacionalni park postao raj za kradljivce?

Nije dobra reklama

Nacionalni park postao raj za kradljivce?

27.10.2017. | 8:12
Likaplus.hr : Novi načelnici PP Lika

Novi načelnici PP Lika

16.10.2017. | 18:21
Likaplus.hr : Mrzitelji katolika-nema problema!

Kolumnist NL

Mrzitelji katolika-nema problema!

3.10.2017. | 15:03
Likaplus.hr : Vatrogasci traže sebi novog zapovjednika

natječaj-Korenica

Vatrogasci traže sebi novog zapovjednika

11.8.2017. | 12:53
Vatrogasci iz Korenice traže sebi novoga zapovjednika-NATJEČAJ OTVOREN!
Likaplus.hr : Pogledajte što je Bujica snimila u Slunju

Pogledajte što je Bujica snimila u Slunju

8.8.2017. | 9:18
Najmlađa žrtva srpskem agresije u Slunju je beba od tri mjeseca i šest mjeseci, a najstarija žrtva je starac od 97 godina.
Likaplus.hr : Načelnik se poklonio "Oluji"

Korenica

Načelnik se poklonio "Oluji"

5.8.2017. | 10:26
Korenica- Danas je održana sveta misa za sve hrvatske branitelje koji su dali život za slobodnu Hrvatsku i koji su poginuli u operaciji oslobađanja Hrvatske.Na misi je nazočio i načelnik Općine plitvička Jezera g Ante Kovač i predstavnici Udruge branitelja domovinskog rata Općine
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :