Utorak , 16.8.2022. | 15:47

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 18.8.2013. u 14:12
Prikaza: 3428
Autor: Sabit Gaši/P.A.

Proslava u Rakovici

1700 godina od Milanskog edikta

Rakovica : 1700 godina od Milanskog ediktaMisa kod crkve svete Jelene u Rakovici(Foto: Sabit Gaši)

Rakovica-Danas je u Rakovici obilježen jubilej 1700 godina od Milanskog edikta. Sveta Jelena kao žena i majka imala je velik uticaj na svojega sina i cara Konstantina. Milanskim ediktom završeno je razdoblje krvavog progona kršćana za vrijeme Rimskog carstva. Milanski edikt je uredba koju su 313. u Milanu zajednički proglasili Konstantin I. Veliki, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh istoka, a njome je i službeno označen kraj vjerskih progona u Rimskom Carstvu, dok je samo Carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije.

Misa je održana pred crkvom sv.Jelene, majke cara Konstantina, koja je patron župe u Rakovici. Misno slavlje prevodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u suslavlju puno svećenika i tri biskupa: Želimira Puljića , Zadarska biskupja, biskupa Ivana Devčića, Riječka metropolija, biskupa Ante Ivasa, Šibenska biskupija i domaćina dr. Mile Bogović, biskupa Gospićko-senjskog.

Na početku sv. mise biskup Gospićko-senjski dr Mile Bogović pozdravio je sve nazočne i uveo u značenje ovog jubileja za povijest kršćanstva. " Rakovica je poznata po buni koja je ovdje pokrenuta za slobodu naše nacionalne obitelji, neka bude poznata i po inicijativi za obranu čovjeka i svake ljudske obitelji. Vjerni hrvatski narode, pomozi Europi, da ne napušta pobjednički Kristov križ!"-zavapio je na kraju biskup Mile Bogović.

Na misi je sudjelovala i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić koja je i čitala prvo čitanje. Kardinal Bozanić, koji je predvodio, liturgijsko slavlje i koji je propovjedao, naglasio je:"Predaja pripisuje da je kraljica Jelena pronašla križ Isusov.Katolici je slave na današnji dan, a istočni kršćani 21.svibnja zajedno sa Konstantinom."

"Bez mudrosti križa i ljubavi prema Kristu, u čovjeku se javlja neprihvaćanje evanđeoskih izazova. Mudrost križa stavlja Boga na prvo mjesto. Križ naš svagdanji po Kristu postaje svagdanji pogled ljubavi , nade i vjere."-nastavio je kardinal Bozanić.

Nadalje, kardinal je istaknuo značenje proslave 1700. obljetnice Milanskog edikta, kojim je započelo novo povijesno razdoblje, ne samo za kršćanstvo, nego i za čovječanstvo. Tim pravnim aktom nije samo završen višestoljetni progon kršćana, nego je doneseno načelo slobode vjeroispovijesti, rekao je kardinal, te pojasnio kako je to nije bio akt o toleranciji, nego o ravnopravnosti svih vjeroispovijesti. Možemo reći da Milanskim ediktom prvi put u povijesti dolaze do izražaje dvije dimenzije prevažne za dobro organiziranje društva i političke zajednice, a to su: vjerska sloboda i laičnost države, rekao je kardinal, te podsjetio kako predaja povezuje Konstantinovu pobjedu iz 312. godine, koja je prethodila Milanskom ediktu, s njegovim viđenjem što ga je imao u „simboličkoj noći svoje nevjere" kad mu se na nebu pojavilo znamenje u vidu križa te je čuo glas: "U ovom ćeš znaku pobijediti". Kristov križ je jedini znak naše pobjede.

 Kao pojedinci i kao narod toliko smo puta to osjetili i doživjeli u našoj hrvatskoj povijesti. Bez mudrosti križa i bez ljubavi prema Kristu, u čovjeku se javlja neprihvaćanje evanđeoskih izazova. Ljubav mora biti nošena samo ljubavlju i to je njezin križ. Mudrost križa stavlja Boga na prvo mjesto. Križ naš svagdanji po Kristu postaje svagdanji pogled ljubavi, nade i vjere, posvijestio je kardinal Bozanić, te naglasio kako smo u Godini vjere pozvani u križu vidjeti dar koji nam je dan da bi vjerovali da se ništa ne događa izvan Božjih ruku, te da nas sve to snažnije privlači Kristu. Naime, mudrost križa nas usmjeruje na slavlje pobjede ljubavi nad mržnjom, opraštanja nad osvetom, služenja nad gospodarenjem, poniznosti nad ohološću, jedinstva nad podjelama. Današnji nas blagdan poziva da se ne bojimo istine, da sačuvamo čistoću vjere te da ustrajemo u karitativnoj revnosti, istaknuo je kardinal.

Metropolit riječki, biskup Ivan Devčić predao je repliku uljanice, pronađene u Sisku, biciklistima iz Ogulina koji će je odnijeti u Milano na mjestu gdje je Konstantin dao slobodu kršćanima.

,

Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Misa povodom blagdana sv. Jelene

Sveta Jelena

Misa povodom blagdana sv. Jelene

18.8.2016. | 15:48
Likaplus.hr : Razgovor s rakovačkim župnikom

Don Kekić

Razgovor s rakovačkim župnikom

22.1.2016. | 15:08
Likaplus.hr : Krizma u Rakovici

Krizma u Rakovici

31.5.2015. | 7:43
Likaplus.hr : Primili sakrament euharistije

Četvero učenika iz Rakovice

Primili sakrament euharistije

16.6.2014. | 0:52
Četvero učenika iz Rakovice primilo Prvu svetu pričest
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :