Četvrtak , 5.8.2021. | 00:07

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 22.1.2016. u 15:08
Prikaza: 2833
Autor: Sabit Gaši

Don Kekić

Razgovor s rakovačkim župnikom

Rakovica : Razgovor s rakovačkim župnikomKalež koji su kradljivci odbacili(Foto: Sabit Gaši)

Demografska slika u Rakovici je slična kao i u ostalom dijelu Hrvatske. Lani je bilo 20 sprovoda, 7 krštenja i tri vjenčanja

Rakovica-Povod za razgovor s rakovačkim župnikom, don Andrijom Kekićem, bila je nedavna provala u crkvu svete Jelene Križarice u Rakovici.  Župnik don Kekić dočekao nas je ispred župnog stana te smo razgovor nastavili u prostoriji za sastanke.

Don Kekić:  Kradljivci su nasilno ušli kroz sakristiju, istresli hostije u svetohranište, ukrali posudicu za hostije, kalež i pokaznicu iz sakristije, a jedan kalež  pronađen je u dvorištu crkve, ispao im je ili su ocijenili da nije vrijedan. Policija je obavila očevid i nadamo se da će počinitelji biti brzo pronađeni.

Likaplus: Kako je tekao Vaš put do Rakovice i kako su Vas prihvatili ovdašnji vjernici budući da pripadate Grko-katoličkoj crkvi tj. dijelu katoličke crkve koja vrši službu po istoćnom obredu?

Don Kekić: Bio sam voditelj Hrvatske katoličke misije Novo mesto u Sloveniji po preporuci HBK za rad s hrvatskim rimokatolicima koji ondje žive. Kad sam razriješen  te službe, svog križevačkog biskupa tražio sam da mi dade neki posao, veći od župe Drage sa 40 vjernika, pa  sam nakon godinu dana u razgovoru sa biskupomBogovićem dobio ponudu da dođem za župnika u župu svete Jelene Križarice u Rakovici što sam ja objeručke prihvatio. A i moja se majka zvala Jelena. Rakovčani su me dobro prihvatili iako većina katolika ne zna mnogo o pripadnicima Katoličke crkve.

LIkaplus: Kako ste odlučili postati svećenik?

Don Kekić: Moj je otac bio svećenik (grkokatolici imaju i oženjene svećenike), bilo nas je osmero djece i po tradiciji netko od njih nastavlja svećenički put. Ja i moja sestra, s. Jelena, koja je misionarka bl. Majke Terezije osjetili smo poziv i tako sam  1979. godine zaređen za svećenika. Službovao sam u dosta malih župa, vidio da nemam puno posla jer sam u celibatu, dok za oženjene to nije problem budući imaju obitelji.  U dva navrata i od dvojice križevačkih biskupa tražio sam primjereni posao.. I kako sam već kazao prije, dopalo me da službujem u Rakovici.

Likaplus: Budući da se puno govori o demografskoj obnovi, znamo da svake godine u Hrvatskoj nestaje po jedan manji grad, možete li nam reći kakva je demografska slika u Rakovici?

Don Kekić: Prošle godine u Rakovici smo imali 20 sprovoda, 7 krštenja i 3 vjenčanja. Po ovim brojkama vidimo da je broj umrlih puno veći i to je jedan od velikih problema. Osim toga u Rakovici imamo i dosta samaca, 25, što je za ovako malu sredinu jako veliki broj.  Imamo i dosta starih te sam predložio da se ljudi uključe volonterski da bismo pomogli tim ljudima, napraviti neku kuhinju da bi im se osigurao jedan topli obrok, pomoći im u kućnim poslovima itd. Kako će se to odvijati i koliko ćemo biti uspješni u tome, vidjet ćemo u ovoj Godini milosrđa.

Likaplus: Jesu li mladi uključeni u pastoralni život i koliko ste time zadovoljni?

Don Kekić- Nažalost, jako malo. Svi su okrenuti materijalnim dobrima dok su one duhovne zapustili. Pokušao sam ih animirati i sa zabavom, nabavio sam stol za stolni tenis i stolni nogomet, ali zainteresiranih je jako malo.  Dogodi se da mi tijekom tjedna nitko ne pokuca na vrata pa kad se to dogodi pitam se tko bi mogao biti?!

Likaplus: Imate li još nešto što Vas nismo pitali a željeli biste poručiti?

Don Kekić- Budući da je od 18. do 25. siječnja  Osmina molitve za jedinstvo kršćana razočaran sam što se ni ove godine u ovim krajevima nisu organizirali neki zajednički susreti između raznih kršćanskih crkava kako bi zajednički doprinjeli i molili da se se svi kršćani ponovno ujedine i djeluju kao jedna jedinstvena Crkva.

 


Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Misa povodom blagdana sv. Jelene

Sveta Jelena

Misa povodom blagdana sv. Jelene

18.8.2016. | 15:48
Likaplus.hr : Krizma u Rakovici

Krizma u Rakovici

31.5.2015. | 7:43
Likaplus.hr : Primili sakrament euharistije

Četvero učenika iz Rakovice

Primili sakrament euharistije

16.6.2014. | 0:52
Četvero učenika iz Rakovice primilo Prvu svetu pričest
Likaplus.hr : 1700 godina od Milanskog edikta

Proslava u Rakovici

1700 godina od Milanskog edikta

18.8.2013. | 14:12
Udruženi ...
Likaplus.hr :
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Rutava mladenka ...
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :