Utorak , 16.8.2022. | 15:31

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 14.12.2012. u 7:40
Prikaza: 1818
Autor: Likaplus

Tko prednjači u zaštiti potrošaća?

Rakovica : Tko prednjači u zaštiti potrošaća?

U ovoj godini u izvršavanju svojih obveza iz Zakon o zaštiti potrošača i Nacionalnog programa zaštite potrošača prednjače u „Jugozapadnoj regiji" (Istarska, Primorko-goranska, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija) Karlovačka županija i grad Karlovac kao županijsko središte. Zakon o zaštiti potrošača Člankom 124. određuje da su tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna sustavno promicati zaštitu potrošača na svom području te podupirati djelovanje udruga za zaštitu potrošača.

Nacionalni program zaštite potrošača konkretizira tu zakonsku odrednicu i pojašnjava i Glavi VI. da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne sustavno promicati zaštitu potrošača na svom području i dati potporu radu udruga za zaštitu potrošača iz redovitih proračunska sredstva jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ostavljeno je županijama, gradovima i općinama da sami procijene koliko mogu odvojiti sredstava na poziciji zaštite potrošača i koliko mogu izdvojiti za potporu rada Udruga za zaštitu potrošača.
Takve demokratske odrednice koje nisu za neizvršenje popraćene nikakvim sankcijama većina jedinica lokalne i regionalne samouprave su shvatili neozbiljno tj. nisi shvatili kao obavezu pa nisu dali nikakvu, čak ni deklarativnu potporu. Neke nisu čak našle za shodno da opće odgovore na zamolbe za potporom.

 Organizacija „ROZP" je poslala zamolbe za potporom u visini 0,5 kn po potrošaču, od Istarske županije je stigao odgovor da oni podupiru Savjetovalište za zaštitu potrošača u Puli što je zakonska obveza i smatramo da su izvršili svoju obvezu. Karlovačka županija je osigurala 4.500 kn i drugim oblicima potpore osigurava funkcioniranje Organizacije „ROZP", ostale županije u uslovno nazvanoj „Jugozapadna regija" su se očitovale da nemaju sredstava za zaštitu potrošača. Od gradova u regiji Ozalj je donirao 4.000 kn i Slunj 1.000 kn, a od općina; Draganić – 1.500 kn, Rakovica – 1.000 kn, Saborsko – 600 kn, Netretić – 500 kn, Ribnik – 500 kn, Žakanje – 500 kn i Lasinja -300 kn.
Gradovi Rijeka, Krk i Bakar su odgovorili da nemaju predviđena sredstva za zaštitu potrošača, a iz grada Delnica je došao dopis da ne vide kakvu bi korist oni mogli imati „ROZP"- regionalne organizacije zaštite potrošača te na nemaju sredstva na toj poziciji.

Likaplus.hr :

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marica

marica

Komentirano: 15.12.2012. | 8:15

1

Nitko ne štiti potrošaće, pa niti udruga potrošaća

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : U Rakovici redukcija vode?

Potraju li suše

U Rakovici redukcija vode?

4.8.2012. | 0:55
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :