Četvrtak , 29.9.2022. | 03:19

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 18.6.2013. u 19:07
Prikaza: 3369
Autor: Likaplus/don Angelo

Rakovica

Nezaboravan biskupijski susret ministranata

Rakovica : Nezaboravan biskupijski susret ministranata
Rakovica-Redoviti biskupijski susret ministranata Gospićko-senjske biskupije održao se 17. lipnja u Rakovici. Ta župa Slunjskoga dekanata odabrana je za taj ovogodišnji susret s nakanom da se ministrantima posvijesti značenje jednog velikoga događaja u povijesti Crkve, a javnosti najavi proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta, koja će se održati upravo u Rakovici. Naime, zaštitnica rakovičke župe je Sv. Jelena, majka cara Konstantina, koji je 313. godine Crkvi darovao slobodu.  Već od 9 sati su iz svih šest biskupijskih dekanata prema Sv. Jeleni "uzvodno tekle" rječice malih hodočasnika, djevojčica i dječaka, djevojaka i mladića koji poslužuju kod oltara, pa je crkva na brijegu izgledala kao more mladosti. 

Nakon što je u župnoj crkvi Sv. Jelene sve sudionike toga susreta pozdravio generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, koji je ujedno bio moderator, u 10 sati započelo je pokorničko bogoslužje, koje je vodio vlč. Antonio Čutura, župnik Cvitovića i Lađevca, nakon čega je nekolicina djece pristupila sakramentu pomirenja. Zatim su svi ministranti obukli svoje ruho pa je oko župnoga stana i crkve započela svečana procesija u kojoj se osim dobne razlike sudionika isticala i ljepota raznolikosti ministrantskih odora. Euharistijsko slavlje, u kojem je koncelebriralo sedamnaest svećenika a asistirao je đakonvlč. Josip Šimatović, predvodio je biskupov izaslanik mons. Tomislav Rogić, udbinski župnik i dekan ter upravitelj Crkve hrvatskih mučenika. Pjevanje je animirao dječji zbor župe Presvetoga Trojstva iz Otočca, pod ravnanjem s. Ljubomire Lešić, a svirala je orguljašica rakovičke župe Lucija Božičević. 

Na početku sv. mise svoju je pozdravnu riječ svima uputio župnik domaćin vlč. Petar Bogut. Mons. Rogić je u propovijedi, na temelju biblijske zgode Božjega poziva Mojsiju da izvede Izraelce iz Egipta, na djeci blizak i povrjemeno dijaloški način posvijestio kako se postiže životni cilj. Istaknuvši najprije da sa svakim od nas Bog ima svoj plan, naglasio je djeci da ostvarenje onoga što u životu želimo postati ovisi uvelike o tri stvari: koliko tražimo Božju blizinu ter želimo da nam Isus bude istinski prijatelj i suputnik u životu; koliko se trudimo ostvariti svoje talente, sposobnosti, darove koje nam Bog daje; ter koliko smo nesebični prema drugima, tj. ako ne mislimo uvijek samo na sebe nego su nam važni i drugi pored nas i njihova sreća. I kao što je nesigurni Mojsije pošao u Egipat samo zato što mu je Bog obećao da će biti s njim: "Ja ću biti s tobom!" Premda je mucao u govoru, unatoč tome što je veliki faraon imao silnu vojsku, iako su mu se i sama njegova subraća rugala, Mojsije s Bogom izvodi svoj narod iz ropstva i vodi ga u obećanu zemlju.

 Ostvario je plan koji je Bog imao s njim jer se potpuno oslonio na Boga i prepustio njegovu vodstvu, naglasio je propovjednik.Naglasivši ponovno zbog čega se to slavlje događa u crkvi SV. JELENE, "Jelene Križarice", mons. Rogić je od Izabranog Božjeg naroda u Starom zavjetu "napravio poveznicu" s prvim stoljećima povijesti Crkve ter je djeci opisao kako je "sada jedan drugi narod čamio u ropstvu i progonima, novi Božji narod – kršćani, prva Crkva. Nakon Kristova Uskrsnuća i uzašašća, nakon što su apostoli primili dar Duha Božjega i počeli po cijelom svijetu širiti Radosnu vijest Isusova Uskrsnuća, nemilo su ih progonili i Židovi i Rimska vlast.

 Kršćani su se mogli samo potajno okupljati po kućama ili na grobljima, po noći da ih nitko ne vidi kako i sami ne bi bili pogubljeni. Koje bi Rimljani uhvatili često su završavali u areni, bačeni zvijerima ili gladijatorima. Nerijetko se događalo da su ih razapinjali na križ kao i Isusa", istaknuo je propovjednik ter naglasio kako je progon kršćana u tadašnjem Rimskom carstvu trajao gotovo 300 godina, a kršćani ipak nisu odustali, nisu prestali vjerovati da ih Bog vodi i da će ih spasiti. Na kraju je mons. Rogić djeci približio povijesne okolnosti u kojima je presudne noći pred bitku za carsko prijestolje Konstantin "imao viđenje, nešto kao san, u kojem je gledao osvijetljeno nebo, a na nebu je sjao KRIŽ. Čuo je glas: U ovom ćeš znaku pobijediti!" Kako Konstantin, nastavio je propovjednik, još nije bio vjernik, ali je njegova majka Jelena bila kršćanka, nije odmah razumio što to znači, nakon što je pobijedio i postao rimski car shvatio značenje svoga viđenja i bilo mu je jasno da je KRIŽ pobijedio.

 Tako je i Konstantin na svoj način razumio da Bog s njime ima plan ter je ubrzo izdao naredbu da se kršćane više ne progoni, tj. dao im je slobodu da javno ispovijedaju svoju vjeru. Više se nisu morali skrivati. Štoviše, uskoro su porušeni poganski idoli po raznim hramovima i svuda je postavljen Križ - znak pobjede, znak spasenja. To se dogodilo prije 1700 godina, naglasio je mons. Rogić ter dodao kako je nakon toga Konstantinova majka Jelena u oduševljenju odlučila potražiti u Svetoj zemlji Kristov križ na kojem je bio razapet i umro. "Prema tradiciji koja se do danas sačuvala carica Jelena pronašla je ostatke Kristova križa i donijela ih u Rim gdje je sagrađena velebna bazilika Kristova križa. 

Od tada pa sve do danas nemoguće je zamisliti naše gradove, naša sela, naša raskršća i trgove bez križa. Sva umjetnost pisana u riječima, u kamenu u velebnim građevinama nosi tolika znamenja križa. I mi se ponosimo križem Kristovim. I nama taj znak Božje ljubavi, na kojem Isus daje život za nas, svijetli. Nosimo ga na lančićima oko vrata da nas podsjeti u kojem to znaku sve možemo pobijediti. Križ kristov tjera svako zlo, Križ Isusov donosi pobjedu. Isusov križ nas i danas uči ljubiti i pokazuje nam da se volimo i budemo spremni žrtvovati se za druge onako kao Isus za nas", rekao je na kraju mons. Rogić ter ministrantima dao savjet da u svakoj životnoj situaciji - a poglavito kad im zbog nečega bude teško, kad su za nešto zabrinuti, kad se boje kako će mama i tata reagirati, kad ne znaju kako bi postupili, kad trebaju donijeti neku odluku: "Najprije pogledajte križ, poljubite križ i neka vam on dade snagu i otkrije koji plan s vama ima Bog u vašem životu!" 

Na kraju svete mise mons. Šporčić je u ime povjerenika za ministrante don Anđelka Kaćunka zahvalio svim sudionicima susreta, posebno mons. Rogiću, ter poglavito domaćinima koji su uložili trud u organiziranje toga skupa, nakon čega je pred ulazom u crkvu obavljeno zajedničko fotografiranje. Potom su svi sišli u zgradu Osnovne škole u Rakovici, gdje ih je srdačno dočekala ravnateljica škole sa suradnicima pa su svi bez razlike, djeca i svećenici, počašćeni sendvičima, sokovima i izvrsnim domaćim specijalitetom - "slunjskom masnicom". 

Nakon okrjepe slijedio je rekreacijski dio programa po izboru. Jedni su, uglavnom ministranti, tradicionalno prihvatili igranje nogometa, a drugi su izabrali posjet Baraćevoj spilji, koji im je omogućio načelnik općine Franjo Franjković, dok se jedan dio odlučio za izlet do prekrasnih Rastoka u Slunju. Nogometni turnir, čija je posebnost ove godina bila ženska ekipa iz Slunja, uspješno su vodili vlč. Mile Šajfar, župnik Drežnik-Grada, i fra Božo Mandarić, župni vikar u Gračacu, a na kraju se kao pobjednik radovala momčad župe Slunj, koja je u završnici svladala ekipu iz župe Lešće na Dobri. Time je za ministrante Gospićko-senjske biskupije završen još jedan predivan i nezaboravan susret, koji ta naša draga mladost uvijek ističe kao najljepše događaje svoga života.
Likaplus.hr :

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
lika

lika

Komentirano: 19.6.2013. | 9:38

1

Pero želiš reći i mons. Petar Bogut

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Povijest Selišta Drežničkog

Povijest Selišta Drežničkog

10.12.2016. | 23:14
Predstavljena knjiga Povijest Selišta Drežničkog
Likaplus.hr : Štrajk u školi skoro 100%

Rakovica

Štrajk u školi skoro 100%

25.9.2015. | 10:50
Likaplus.hr : Učenici proslavili Dan škole

U Rakovici

Učenici proslavili Dan škole

10.10.2014. | 22:42
Likaplus.hr : Učenici iz Rakovice se oprostili  od škole

Počinju praznici

Učenici iz Rakovice se oprostili od škole

12.6.2014. | 17:31
Likaplus.hr : Predstavom u nadolazeće blagdane

Učenici u Rakovici

Predstavom u nadolazeće blagdane

21.12.2013. | 7:15
Likaplus.hr :  "Čarobna šuma"  otvorila svoja vrata...

Općina Rakovica

"Čarobna šuma" otvorila svoja vrata...

18.12.2013. | 21:51
Rakovica - Privatni vrtić "Čarobna šuma" u Selištu Drežničkom u Općini Rakovica proslavilo je danas Dan otvorenih vrata. Svi roditelji koji imaju djecu u vrtiću kao i oni koji se spremaju dati svoju djecu u vrtić mogli su doći i vidjeti kakve uvjete imaju djeca u vrtiću lijepa im
Likaplus.hr : Brojni sponzori osigurali pakete za djecu

Rakovica

Brojni sponzori osigurali pakete za djecu

6.12.2013. | 23:11
Rakovica, Likaplus, sv. Nikola, škola E.KVATERNIKA
Likaplus.hr : "Afrički maskenbal"

U Rakovici

"Afrički maskenbal"

12.2.2013. | 14:15
Likaplus.hr : Bivši učenik iz Rakovice pomogao kompanijama

Josip Franjković

Bivši učenik iz Rakovice pomogao kompanijama

31.1.2013. | 0:05
Likaplus.hr : Pekli kolače, cijedili sok, pjevali i plesali

Osnovci iz Rakovice

Pekli kolače, cijedili sok, pjevali i plesali

22.12.2012. | 9:18
Učenici u Rakovici
Likaplus.hr : Dani kruha u Rakovici

Dani kruha u Rakovici

23.10.2012. | 19:44
Likaplus.hr : Rakovčani proslavili kraj školske godine

Ode još jedna godina

Rakovčani proslavili kraj školske godine

18.6.2012. | 7:24
Likaplus.hr : Vratili se kući živi i zdravi

Osmaši iz Rakovice

Vratili se kući živi i zdravi

6.6.2012. | 6:15
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Otočca da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Orovac.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

28.09.2022.

12:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja: Krbavica i Vrpile.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

28.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

29.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

30.09.2022. 09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Ramljani i Čanak.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

26.09.2022. 09:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja: Sertić Poljana, Rodić Poljana, Bigina Poljana i Labudovac.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

26.09.2022.

08:00 do 16:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :