Subota , 26.11.2022. | 09:40

Pretraživanje

Politika

Objavljeno: 11.10.2012. u 19:06
Prikaza: 5424
Autor: Likaplus/P.A.

Hrvatski vitez

Spomen obilježje Stipi Krizmaniću

Rakovica : Spomen obilježje Stipi KrizmanićuInicijatori postavljanja spomen obilježja Stipi Krizmaniću(Foto: Likaplus/P.A.)

Rakovica- Lipovača- Nakon punih 21 godinu obilježeno je mjesto pogibije hrvatskog viteza za slobodu Hratske Stipe Krizmanića iz Smoljanca. Spomen obilježje nastalo je inicijativom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Rakovica i Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Plitvička Jezera. Prvo okupljanje je bilo na Drežničkom groblju gdje je pokopan Stipe Krizmanić. Tu su zapaljene svijeće i kratka molitva za hrvatskog mučenika za slobodnu Hrvatsku Stipu Krizmanića. Nazočni su pošli zatim do mjesta Lipovača gdje je podignuto spomen obilježje na mjestu gdje je Stipe Krizmanić poginuo braneći Hrvatsku. Dogodilo se to upravo na današnji dan 11. listopada 1991. godine. Spomen obilježje je otkrio otac poginulog Stipe Krizmanića. Otac Ivan Krizmanić u invalidskim kolicima otkriva spomen- obilježje svojem sinu poginulom za Hrvatsku. Himnu Lijepa naša otjpevali su učenici OŠ E.Kvaternika iz Rakovice pod ravnanjem učiteljice Svetić koja je bila i učiteljica pokojnom Stipi Krizmaniću. Kratkim prisjećanjem na trenutak pogibije Stipe Krizmanića obratio se Pero Šebalj koji je prvi i pronašao mrtvog Krizmanića. Kod spomen obilježja nazočnima se obratio i načelnik Općine Rakovica g.Franjo Franjković, tadašnji zapovjednik pričuvnog voda ZNG-a 58. bataljuna. Prisjetio se tadašnje agresije na Rakovicu i doprinosa borbe slabo naoružane obrane Rakovice, Drežnika i drugih hrvatskih sela u slabljenju tadašnje jake srpske ratne mašinerije i svjesno žrtvovanje kako bi se ostatak Hrvatske mogao bolje pripremiti na obranu.

Vijence na spomen obilježje položili su sudionici ovoga tragičnog ratnog događaja, prijatelji suborci, obitelj Stipe Krizmanića, HVIDR-a Plitvička Jezera, UHDBR Rakovica, načelnik Općine Rakovica i drugi nazočni gosti.

Što se 1991. događalao na tom području imamo svjedočanstva:

U jeku srpske agresije na Hrvatsku jake srpske postrojbe potpomognute JNA napale su mirna i slabo naoružana okolna hrvatska sela u cilju stvaranja tzv "Velike Srbije".

O tome svjedoči NN, ženska osoba,iz Lipovače, koja je ostala u svojoj kući nakon okupacije sela koju su izvršili JNA i Srbi iz okolnih sela koji su ustali protiv Hrvatske kao i toliko puta kroz povijest:


"Mislim da je to bilo 10. X. 1991. kad su četnici došli iz Ljeskovca u naše selo Lipovača. To su bili sve Srbi, naši susjedi. Božo Bajić je razvio srpsku zastavu na brdu Lipovača. Od četnika susjeda prepoznala sam sljedeće: Rade Ristić, Jovo Ristić, Mane Kešić, Zoran Kešić.

...tko nije pobjegao od Hrvata civila, sve su pobili. Četnici su palili i ubijali, a mi smo kriomice pobjegli u šumu. Došli smo u selo Sadilovac, a poslije nas je Hrvatska vojska prebacila u Rakovac, a odatle smo otišli u Cazin (u BiH)...

Selo Lipovača ima oko 100 kuća. Sve kuće u kojima su živjeli Hrvati su popalili. Srbi su ostali u svojim kućama. Njihove kuće nitko nije dirao, niti je njih itko ubijao.

Znam da su od Hrvata ubili supružnike Franju i Miru Brozinčević, te Maju i Kaju Brozinčević. Oni su ubijeni u svojoj kući. Ubijeni su još supružnici Mato i Roja Brozinčević i njihov sin Mirko koji je uvijek bio bolestan. Ubijeni su Mile Smolčić i Jure Conjar. Ana Pemper, Pašo Šebalj i Jure Šebalj... njih su svezali u kući i zapalili ih zajedno s kućom. Mato Brozinčević je zaklan u svojoj kući. Svjedok tog događaja je Ana Malkoč koja je, nakon što je to vidjela, dobila slom živaca. ..Crkvu u Drežnik gradu su zapalili i srušili. Svećenika Josipa Bogovića su uhvatili i zarobili dok je sahranjivao pobijene u Vagancu...

Naše selo su tukli i topovima i tenkovima... Ja sam kuću zaključala i ponijela ključ... Sve su zapalili. Znam da postoje fotografije razrušenog sela koje su potajno snimljene poslije napada..."

Kako je tekla obrana?

Istodobno s neprijateljskim jurišem na Vaganac i Drežnik Grad započeo je žestok artiljerijski napad iz minobacača, VBR-ova, tenkova i borbenih oklopnih vozila na Drežničko Selište, Čatrnju i Grabovac, iz smjera plitvičko-koranskog mosta i plitvičkih sela. Dobro zaklonjeno srbočetničko pješaštvo gazilo je rubom državne ceste D1, izbjegavajući izravne borbe s malobrojnim i slabo naoružanim hrvatskim bojovnicima. Tenkovi, topovi i minobacači nemilice su granatirali kuće uz cestu, koje uskoro nestaju u plamenu.


Obrana Selišta (selo je branilo dvadesetak pripadnika Narodne zaštite i petnaestak policajaca) razbijena je oko 4 sata poslije podne. "Kada su tenkovi došli na stotinjak metara - prisjeća se Franjo Franjković, zapovjednik pričuvnog voda ZNG-a 58. bataljuna - neprekidno pucajući iz mitraljeza i topova, zapovjedio sam civilima da pognuti i polako, iz podruma kuće Jure Franjkovića, krenu kroz doline i grmove prema Gaju i Varošu (jedini mogući izlaz). Pripadnici ZNG-a, svi do jednoga, ostali su na položajima, ali tenkove i BOV-e nisu mogli zaustaviti. Neprijatelj se nije zadržao u Selištu, već je krenuo glavnom cestom prema Čatrnji i Grabovcu.”

U obrani sela junački gine Nikola Hodak. Tromblonom na cijevi poluautomatske puške gađao je BOV, koji nije eksplodirao, iako je pogodio cilj. Posada BOV-a panično puca svuda naokolo. Nikola pogiba pokošen mitraljeskim rafalom. Pokopan je u Koritima, a nakon nekoliko dana njegovi posmrtni ostatci preneseni su na drežničko groblje.
Hrvatsko pučanstvo, u strahu za život, bježi iz napadnutih mjesta prema brdu Pištanica i mjestu Rakovička Korita koja se nastavljaju na Drežničko Selište i Čatrnju. Neprijateljsko pješaštvo ulazi u napadnuta mjesta zaklonjeno oklopnim borbenim vozilima i tenkovima, pljačkaju i pale kuće, gospodarske objekte, napuštena vozila i kapelu Sv. Marije pomoćnice kršćana u Drežničkom Selištu.
U neprijateljskom napadaju stradavaju civili Ana Hodak (rođ. 1913.) iz Drežničkog Selišta, koja se ugušila u podrumu zapaljene kuće, i težko pokretni Pave Hodak (rođ. 1903.), koji je ubijen u dvorištu pred kućom.
U Čatrnji neprijateljski vojnici pale i pljačkaju kuće izbjeglih Hrvata, a istu noć dolaze do Grabovca, pljačkaju i pale motel "Grabovac”, da bi se nakon toga, oko dva sata poslije ponoći, 9. listopada, borbenom tehnikom vratili cestom u Selište do mjesne trgovine i tada u selu pale preostale kuće, a potom zauzimaju položaje za djelovanje prema Rakovici.
Sutradan je uslijedio jaki napad neprijateljskog pješaštva iz smjera Stare i Nove Kršlje na postrojbe ZNG-a. Specijalna policija krenula je odmah u pješački protuudar i tu je teritorijalcima Korenice i odredu TO "Mašvina”, pod komandom Dragića Egića, nanesen prvi teži poraz. Potisnuti su s položaja u Starom Grabovcu. Međutim, nešto kasnije, neprijatelj napada s jakim snagama iz smjera Sadilovca prema Drežniku i Lipovači, gdje ih specijalci MUP-a i ZNG-a pokušavaju zaustaviti.

Branitelji su uspjeli obraniti prostor, ali agresor ubacuje svježe snage i oklop i poslije žestoke borbe crta obrane popušta. U ovim borbama, u obrani Lipovače, junački gine Stipe Krizmanić iz Smoljanca. Kad je neprijatelj osvojio Vaganac, Drežnik Grad, Lipovaču, Selište, Grabovac, Smoljanac i Čatrnju došlo je do svojevrsne pat pozicije. Hrvatski branitelji pokušavaju postaviti obranu na Rendulić i Rakić brdu. Međutim, Rendulić brdo ubrzo pada, agresor je uspio uz pomoć tenkova, oklopnih kola i pješaštva potisnuti branitelje.
Privremeno se uspostavlja crta obrane u Jelovu Klancu, na Zvjerinjaku poviše Rakovice i u brdima iznad Oštarskih Stanova, koja je izdržala do 18. listopada, kada je agresor ponovo udario velikim snagama na branitelje, želeći zauzeti ovaj prostor po svaku cijenu, da bi potom krenuo na Slunj i dalje prema Karlovcu. Koridor Saborsko - Jelov Klanac - Slunj, postao je "put spasa”, "koridor života”, jedina komunikacija sa Slunjom i Saborskim, branitelji su ga nevjerojatnom upornošću i požrtvovnošću držali pod nadzorom, jer je služio za izvlačenje civila, ranjenika, a kasnije i vojnika.Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
pijetao

pijetao

Komentirano: 17.10.2012. | 15:30

1

Hajde branitelji , trgnite se iz letargije, ovi poginuli nisi dvojili
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 12.10.2012. | 13:40

2

E moj Stipe, da znaš da danas ti četnici koji su se borili protiv Hrvatske sjede u foteljama zamjenika župana, zamjenika načelnika, zamjenika gradonačelnika, saborski zastupnici....Eto, za takvu Hrvatsku si dao život!!!
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 11.10.2012. | 21:20

3

Svaka čast inicijatorima na ovom obilježavanju pogibije naših branitelja. To treba učiniti radi naše djece da ne zaborave s kojim zvijerima smo imali rat i da budu oprezni u budućnosti da ne ponove našu naivnost i ne dočekaju spremno buduće ovakve situacije

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Ministar Medved u Rakovici

Ministar branitelja

Ministar Medved u Rakovici

2.9.2016. | 8:04
Likaplus.hr : Tu je ubijena hrvatska mladost

Srpska agresija

Tu je ubijena hrvatska mladost

26.9.2014. | 21:59
Likaplus.hr : Poginuo braneći  cestu spasa

Poginuo braneći cestu spasa

13.11.2013. | 23:34
Likaplus.hr : Proslava 1700 godina od Milanskog edikta

Proglas odbora

Proslava 1700 godina od Milanskog edikta

9.8.2013. | 7:53
Likaplus.hr : Pošti je važniji profit od života malih ljudi

Prosvjed Drežničana,Video

Pošti je važniji profit od života malih ljudi

15.6.2012. | 16:12
Likaplus.hr : 140. obljetnica Rakovičke bune

Život za Hrvatsku

140. obljetnica Rakovičke bune

8.10.2011. | 19:21
Dana 08.10.2011. obilježeno 140 godina Rakovičke bune.Prigodnim programom obilježeni su ovi događaji. Očekivao se i najavljivao i dolazak premijerke RH Jadranke Kosor, ali ona ipak nije pojavila u Rakovici.
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti povremeno u prekidu opskrba električnom energijom za Vukšićku ulicu i dio Budačke ulice od kbr. 79 do kbr. 221.

Povremeni prekid u opskrbi:

dana

u vremenu

28.11.2022.

08:30 do 13:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Vranovača od kbr. 19 do kbr. 79.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

25.11.2022. 08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja Plitvičkih Jezera da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Korana od kbr. 1 do kbr. 40, Poljanak (kbr: 5,6, 10, 12/1 i 12/2) i Drežničko Selište od kbr. 12 do kbr. 25 i od kbr. 101 do kbr.106.

Prekid u opskrbi je predviđen:

Dana

u vremenu

 

25.11.2022.

08:00 do 13:30 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


 


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :