Utorak , 9.8.2022. | 16:12

Pretraživanje

Vremeplov

Objavljeno: 8.10.2012. u 15:10
Prikaza: 3909
Autor: Likaplus/P.A.

Obilježeno mjesto početka Rakovičke bune

Rakovica : Obilježeno mjesto početka Rakovičke buneOtkrivanje spomen obilježja na mjestu početka Rakovičkog ustanka 1871.(Foto: Likaplus/P.A.)

Pogledajte video s otkrivanja spomen obilježja s mjesta gdje je Rakovička buna i krenula 8. listopada 1871. godine.

Rakovica- Dana 8.listopada 1871. počela je Rakovička buna. Na mjestu gdje je održana prva sjednica prve privremene Hrvatske narodne vlade 7. listopada 1871. godine u kući pravoslavnoga Hrvata Rade Ćuića u mjestu zvanom Kula, danas je otkriveno spomen- obilježje. Na početku su učenici OŠ Eugena Kvaternika otkrili spomen obilježje, a potom su učenici sa svojim učiteljem Petrom Hodakom odsvirali i otpjevali Hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino! Načelnik Općine Rakovica g.Franjković podsjetio je u svojem govoru na događaj iz 1871. godine. U ustanku su sudjelovali i Hrvati i pravoslavci koji su se izjašnjavali ili kao Srbi ili kao Hrvati.

Načelnik Franjković je naglasio da" iako ustanak nije uspio, mi odajemo njemu i njegovim ustanicima poštovanje. Kvaternikova žrtva i žrtva ovog naroda i njegovih sudrugova je bila svjetli putokaz kako se za Domovinu treba žrtvovati. Uspomena na njih živi u hrvatskom narodu."

"Obilježili smo sve važne točke Rakovičkog ustanka, a sada slijedi izdavanje turističkog vodiča za Rakovički ustanak. To će biti novi kulturno-turistički-povijesni sadržaj za mladi naraštaj koji će učiti svoju povijest šetajući putevima slobode i stvaranja Hrvatske Države."- rekao je načelnik Rakovice. Na kraju je pročitao imena donatora koji su pomogli podizanju ovog vrijednog spomen obilježja, a to su: Spelecom d.o.o. - Jurica Cindrić, Prijevoznički obrt Drago Rendulić, TZ Općine Rakovica, ravnateljica OŠ E.Kvaternika Marija Gašparović, Općina Rakovica i moja malenkost."- završio je svoj govor pred spomen obilježjem g. Franjković, načelnik Općine Rakovica.

Buna je podignuta 8.10.1871. u selu Broćancu, odakle je prenešena u Rakovicu. Buna je trajala tri dana. Kvaternik je svoj plan o podizanju ustanka za puno oslobođenje od Austrije počeo kovati već 1859. godine. O pripremanju zajedničkog talijansko-mađarsko-hrvatskog ustanka protiv Austrije on je, bez uspjeha, vodio pregovore u periodu od 1863. do 1865. godine. U jesen 1871. Kvaternik je pristupio podizanju ustanka vlastitim narodnim snagama.
Glavna vojna snaga s kojom je Kvaternik nastojao srušiti Austro Ugarsku vlast u Hrvatskoj trebali su biti Graničari - domaći ljudi koji su služili Vojnoj krajini, a kojoj je prijetilo ukidanje te bi time Graničari ostali bez svih povlastica koje su uživali. Graničari su pretežito bili pravoslavne vjere. Naime, Kvaternik je u svim svojim tekstovima i govorima otvoreno pobijao srpstvo učeći da su svi pravoslavci u našim zemljama izuzev u kneževini Srbiji istočni ili pravoslavni Hrvati i da u hrvatskim zemljama nema Srba.
Objašnjenje ovog Kvaternikovog razmišljanja leži u tome što široke narodne mase u Vojnoj krajini nisu bile obrazovane te se oni nisu osjećali Srbima u nacionalnom smislu nego je to bilo njihovo vjersko obilježje naspram katolicizma i po tome su se razlikovali od Hrvata. Nacionalnu pripadnost srpskom narodu gajio je obrazovani kler, trgovci i obrtnici kojih je dosta bilo u Plaškom gdje i počinju problemi s ustankom
.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 11.10.2012. | 21:24

1

Nisam uopće znao za to mjesto i da su i pravoslavci htjeli slobodnu Hrvatsku! Možda im je to trebalo da nas poslije uvedu u Jugoslaviju???
pijetao

pijetao

Komentirano: 8.10.2012. | 21:48

2

Kvaternik je zaslužio da djeca više o njemu znaju. Trebalo je tada imati srca to pokrenuti a znati da je velika šansa da ne uspije. Ali da nije tada pokušao, jedan kamančić naše povijesti bi bio siromašniji, zar ne!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Za ovaj zločin nitko nije suđen

Ubijena djeca

Za ovaj zločin nitko nije suđen

28.9.2021. | 14:50
RAKOVICA: ZA OVAJ ZLOČIN NITKO NIJE ODGOVARAO
Likaplus.hr : 4.Gardijska brigada posjetila Liku

25. obljetnica agresije

4.Gardijska brigada posjetila Liku

12.12.2016. | 8:30
Likaplus.hr : Sjećanje na ubijenu djecu

Velikosrpska agresija

Sjećanje na ubijenu djecu

26.9.2016. | 21:22
Likaplus.hr : 25. obljetnica spomena na ubijenu djecu

Sjećanje

25. obljetnica spomena na ubijenu djecu

24.9.2016. | 9:33
Likaplus.hr : Cetingrad-oslobođen saborni grad Hrvata

20.srpnja1790.

Cetingrad-oslobođen saborni grad Hrvata

20.7.2015. | 8:53
Likaplus.hr : Spomen obilježje ubijenoj djeci

U petak

Spomen obilježje ubijenoj djeci

25.9.2014. | 10:16
Likaplus.hr : Sjećanje na poginule za Hrvatsku

Rakovica

Sjećanje na poginule za Hrvatsku

30.10.2012. | 12:27
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Lešće (Srednje Lešće,Gornje Lešće). Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
 04.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja naselja Čanak da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselja: Duman i Čanak.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
08.08.2022  od 09:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti dio naselja Kaluđerovac.
Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
03.08.2022. 08:00 do 15:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Zavođe.


Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
04.08.2022. 09:00 do 10:00 sati


U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.
Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419.OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Ličko Cerje (Matijevići).

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
02.08.2022. 08:00 do 12:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :