Utorak , 16.8.2022. | 15:09

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 12.3.2013. u 14:40
Prikaza: 2524
Autor: Likaplus/Anto Božić

U Rijeci

Relikvije Don Bosca

Senj : Relikvije Don Bosca
Rijeka - Urna s Don Boscovim relikvijama obilazi salezijanska središta u Hrvatskoj. Što su relikvije sv. Ivana Bosca? Riječ je o staklenoj urni u koju je položena voštana figura sv. Ivana Bosca u prirodnoj veličini odjevena u svećeničko misno ruho. U grudima tog voštanog lika smještena je dragocjena relikvija, kosti don Boscove desne ruke. Pošto Hrvatska salezijanska provincija slavi 100. obljetnicu dolaska salezijanaca u Hrvatsku, slavlje se između ostalog, obilježava čašćenjem relikvija sv. Ivana Bosca. Posjeta urne ide kroz par gradova u Hrvatskoj među kojima je u Rijeci od 12. do 14. ožujka.

Katolička Crkva daje na poseban način naglasak na važnost ljudskog tijela. Za razliku od nekih drugih koji ga potpuno negiraju, Crkva naučava da je tijelo hram Duha Svetoga i zbog toga se i prema njemu treba održati dužno poštovanje. Crkva je štovanje relikvija potvrdila dekretom na Tridentskom saboru u 16 st, gdje kaže: "tijela mučenika i ostalih svetih koji su živjeli posebno kreposno na zemlji, a sad su u vječnosti s Kristom, treba štovati vjerni puk i po tim njihovim zemnim ostacima, Gospodin će udijeliti mnoge milosti onima koji vjeruju.

Sveti Ivan Bosco rođen je 16. kolovoza 1815. u selu Becchi nedaleko od Torina. U trećoj godini ostaje bez oca, pa ga odgaja majka Margareta. U devetoj godini usnuo je san u kojem mu je je Isusova majka Marija pokazla čopor divljih životinja koji se pretvorio u janjce. San je proročki navijestio njegovo poslanje: postat će odgojitelj siromašnih i napuštenih mladih. I danas je najviše poznat kao zaštitnik mladih, kako je i sam rekao: "za vas živim, za vas radim, za vas sam spreman utrošiti svoj život do posljednjeg daha. Moja je jedina želja da budete sretni u vremenu i u vječnosti."
Don Bosco je umro 31. siječnja 1888., a proglašen je svetim na Uskrs 1934.godine.
Likaplus.hr :

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Poziv na proslavu zaštitnika župe

Župa Vratnik

Poziv na proslavu zaštitnika župe

26.9.2014. | 8:48
Likaplus.hr : Dvostruko ređenje u Senju

Dvostruko ređenje u Senju

30.6.2013. | 11:35
Likaplus.hr : Ruke koje mole

Potresna legenda

Ruke koje mole

24.2.2013. | 7:00
Optički kabel
Likaplus.hr :

Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :
OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Čovići i Prozor.Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022. 08:00 do 14:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja općine Rakovica da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za naselje Drakulić Rijeka .

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
11.08.2022.
09:00 do 14:00 sati
 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU


Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na našim elektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom naselja Visuć.

Prekid u opskrbi je predviđen:
danau vremenu
10.08.2022. 09:00 do 11:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :