Subota , 25.6.2022. | 12:40

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 20.3.2013. u 7:07
Prikaza: 3070

Udruženje obrtnika Senja

U Senju je pravo čudo otvoriti novi obrt

Senj : U Senju je pravo čudo otvoriti novi obrt

Na 6. (šestoj) sjednici Upravnog odbora Udruženja obrtnika Senj koja je održana u uredu Udruženja obrtnika u Senju dana 07.ožujka 2013. godine , razmatrali su pored tekućih pitanja i trenutno stanje u obrtništvu na području Grada Senja te nakon provedene rasprave usvojili sljedeće stavove koje iznosimo u cijelosti, kako slijedi:

U ovo vrijeme neposredno prije raspisivanja lokalnih izbora ponovno ćemo morati slušati od strane gradskih čelnika pusta obećanja o projektima, poduzetim mjerama i aktivnostima koje već jesu ili će vrlo brzo unaprijediti naš rad i poslovanje te doprinjeti boljitku naše svakodnevnice.

Naravno, nitko od njih usprkos obnašanju javnih dužnosti četiri i više godina, nije kriv za trenutno stanje i situaciju u gospodarstvu na njihovom području, neispunjavanje danih obećanja, devastaciju malog i srednjeg poduzetništva. Po njima, za svo neznanje, nerad, nepoznavanje propisa i procedura, nepravovremenost i inertnost lokalne birokracije kriva je recesija i svjetska gospodarska kriza.
Na području Grada Senja otvoriti novi obrt ili uredno poslovati i raditi u već uhodanom obrtu pravo je čudo. Upravo ovih dana pozivaju poduzetnike i obrtnike iz nadležnik županijskih službi da kandidiraju i prijave svoje projekte za bezpovratna sredstva iz programa Poduzetničkih impuls 2013. godine. Pri tom zaboravljaju navesti da je u prošloj godini kroz ovaj program, u kojem je bilo ukupno na raspolaganju 70,5 milijuna kuna bezpovratnih sredstava, u Ličko-senjsku županiju stiglo 181.931,80 kn, odnosno da su odobrena samo dva obrtnička projekta.

Obrtništvo sa stoljetnom tradicijom na području Grada Senja nikada nije bilo na nižim granama, a dobro se sjećamo da su vremena u prošlosti bila puno teža nego sadašnja, iako nas cijelo vrijeme vladajuči pokušavaju uvjeriti u suprotno. Obrt kao djelatnost nikada do sada nije bio zapostavljen i neuvažavan od strane lokalne vlasti kao danas. Hvale se sa dvije investicije koje su financirane iz predpristupnih fondova EU, njihovu vrijednost nitko od nas ne osporava, ali se pri tom zaboravlja navesti da se radi o infrastrukturnim projektima čija realizacija nema veze sa stvaranjem uvjeta za novo zapošljavanje. Pod vijestima iz Grada Senja, u rubrici gospodarstvo, odavno već nema nikakvih novosti. U bliskoj prošlosti mogli smo čuti samo najave o otvaranju ili početku građenja nekog trgovačkog centra, samo se pitamo za koga? Da li za gotovo 700 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje od kojih 87 ima višu ili visoku stručnu spremu ili za 2300 umirovljenika sa
prosječnom mirovinom od 1800.00 kn.


U Gradu Senju je u posljednih 5 godina zatvoreno 65 (šezdeset i pet) obrta. Dakle 65 obitelji i još sigurno stotinjak radnika koji su bili zaposleni kod tih obrtnika, ostali su bez izvora prihoda, bez radnog mjesta, bez egzistencije. Svi građani ovog grada vide i osjete nastalu situaciju, samo je gradska vlast sustavno ignorira i zanemaruje. Većina senjskih obrtnika radi samo fiktivno, nemaju posla, računi su im blokirani, nemaju sredstva za podmirivanje svakodnevnih obveza, tako da možemo reći da broj trenutno otvorenih obrta ne predstavlja stvarnu sliku stanja obrtništva u Gradu Senju. Državne institucije i javna poduzeća bez
milosti vrše prislinu naplatu na računima obrtnika (Hrvatska radiotelevizija, Porezna uprava, Komora, Turističke zajednice), isključuju električnu energiju za dugovanja manja od tisuću kuna. Slažemo se da svi mi moramo platiti svoje obveze, nastalo dugovanje, ali isto tako tražimo jednak ili barem približno jednak tretman u odnosu na rasipništvo koje se događa u tim istim državnim službama i javnim poduzećima. Pa tako u senjskoj podružnici Hrvatske elektroprivrede već punih sedam godina griju poslovni prostor-kancelarije veličine cca 400 m2 za ukupno tri zaposlenika. U zadnjih godinu dana, što više, u navedenom prostoru boravi samo 1 (jedan) zaposlenik. Stoga se pitamo da li smo svi jednaki pred zakonom, da li svi imamo jednaka prava i mogućnosti? Stavovi i prijedlozi obrtnika Grada Senja u potpunosti su zanemareni od strane lokalne vlasti, a
nakon proteka toliko godina možemo reći da to očito i nije bilo namjerno nego očito iz pukog
neznanja i nepoznavanja rada i poslovanja obrtništva. Na kraju zaključujemo, mogu li vlastodršci koji nikada nisu radili u realnom sektoru, bez iskustva u gospodarstvu, znati razumijeti one kojima je to svakodnevna sudbina? Nadamo se i očekujemo
promjene u pristupu obrtništva Grada Senja bez kojih naš grad ne može i neće dočekati bolje sutra.


UDRUŽENJE OBRTNIKA SENJ

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
JAVOR

JAVOR

Komentirano: 20.3.2013. | 19:58

1

Zanimljivo, ...U bliskoj prošlosti mogli smo čuti samo najave o otvaranju ili početku građenja nekog trgovačkog centra, samo se pitamo za koga? Da li za gotovo 700 nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje od kojih 87 ima višu ili visoku stručnu spremu ili za 2300 umirovljenika sa prosječnom mirovinom od 1800.00 kn.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Županija će poduprijeti sve projekte

Župan Milinović

Županija će poduprijeti sve projekte

2.3.2018. | 6:33
Župan je na sastanku govorio o investicijama na razini prošle godine, a ako se zna da je sa županijske razine bilo oko 22 mil. kn investicija župan je najavio da će u infrastrukturu i energetsku obnovu ove godine ići jednako, ako ne i više. Preko LIRA-e oko 230 milijuna kuna Sen
Likaplus.hr : HE elektrana Senj-50 godina

HE elektrana Senj-50 godina

29.11.2016. | 7:38
Likaplus.hr : Prodaja ukrasnog i voćnog sadnog materijala

Moj cvjetni Senj

Prodaja ukrasnog i voćnog sadnog materijala

24.3.2015. | 11:45
Likaplus.hr :  Maksimalan napor u otklanjanju kvarova

Priopćenje HEP-a:

Maksimalan napor u otklanjanju kvarova

8.2.2015. | 10:21
Likaplus.hr : „ Dječji tjedan poduzetništva"

Završen

„ Dječji tjedan poduzetništva"

8.11.2013. | 20:45
Likaplus.hr : Dječji tjedan poduzetništva

U Senju

Dječji tjedan poduzetništva

23.9.2013. | 13:46
Likaplus.hr : Stinica ide dalje

Muke po trajektnoj luci

Stinica ide dalje

15.4.2012. | 14:54
Likaplus.hr : U Senju proglašena elementarna nepogoda

Radi orkanske bure

U Senju proglašena elementarna nepogoda

15.2.2012. | 17:30
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :