Nedjelja , 26.6.2022. | 07:35

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 23.2.2015. u 22:14
Prikaza: 5583
Autor: Likaplus/R.M.

Korizmeno hodočašće na Udbinu

Udbina : Korizmeno hodočašće na Udbinu

U Gospićko-senjskoj biskupiji tijekom korizmenih nedjelja vjernici iz pojedinih dekanata hodočaste u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Prve korizmene nedjelje, 22. veljače, hodočastili su vjernici Gospićkog dekanata. Kiša i magla pridonijele su pokorničkom  raspoloženju vjernika. Svoj hodočasnički hod počeli su s Pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio čuvar svetišta i udbinski župnik mons. Tomislav Rogić, a potom su svećenici dekanata ispovijedali, a vjernici pristupali sakramentu pokore. Slijedila je pobožnost Križnog puta koju je predvodio dekan i župnik gospićki mons. Mile Čančar, uz vlč. Marinka Miličevića, kancelara biskupije. Postaje su čitali vjernici pojedinih župa. U 17 sati počela je sv. misa. U ulaznoj povorci kosinjski župnik vlč. Ivan Hodak nosio je  kosinjski misal iz 1483. godine.

Na početku je dekanat predstavio dekan mons. Mile Čančar, a potom je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović pozdravio svećenike i vjernike te istaknuo: „Počela je korizma u kojoj i mi, poput apostola, pratimo Isusa na njegovom putu od početka javnog djelovanja  do Kalvarije i Uskrsa. To je put kojim se i mi učimo hoditi." Biskup je u propovijedi, tumačeći evanđeosko izvješće, naglasio:„Isus se još na početku svog javnog djelovanja susreo s izvorom zloće, Sotonom koji ga je htio odvratiti od puta spasenja i usmjeriti ga mržnjom i nevjerom prema upropaštavanju svega što je Božja ljubav stvorila. Sotona je sve pokušao, ali nije uspio. Prvi put je poražen do nogu. Tu borbu opisuje slikovito evanđelist Marko kako je Isus boravio s divljim zvijerima, a anđeli mu služahu. Osjetio je on, dakle, nasilničku divljinu oko sebe, ali i anđeosku dobrotu. Isus je pobjedom nad zloćom započeo svoj pobjednički hod i na kraju će kao pobjednik završiti, iako je izgledalo da ga je zlo porazilo, da su ga divljina i mržnja svijeta nadvladale… To je svijet u kojemu i mi živimo, u kojemu možemo doživjeti poraz, ali u kojem možemo biti pobjednici. 

To je svijet u kojem se vodi borba za svetost naše obitelji. Ova korizmena hodočašća posvetimo upravo za vjernost obitelji i za uspješnu pripremu II. nacionalnog susreta hrvatskih obitelji na Trsatu, 19. travnja ove godine… U ovoj Godini evanđelja u našoj biskupiji uzeli smo jedan križ (Senj, 14. stoljeće). Na rubovima su simboli evanđelista (Matej/čovjek, Marko/lav, Luka/vol, Ivan/orao). U sredini se nalazi lik janjeta. Kao da svaki od evanđelista govori: Evo Jaganjca Božjega koje je pobijedilo divljinu ovoga svijeta, vučje osobine, nasilje, nadutost, oholost ovoga svijeta… Crkva hrvatskih mučenika želi biti vidljiva propovijed te radosne vijest…To će pokazati i oltarni reljef koji će zasjati pred nama na Dan hrvatskih mučenika. Tu ćemo vidjeti kako s raznih strana dolaze Kristu pobjedniku, janjetu Božjemu, hrvatski mučenici da prime pobjednički vijenac, zlatnu medalju za svoju žrtvu. Zasvirat će nam tada prvi put i orgulje u ovoj crkvi da poprate taj pobjednički hod hrvatskih mučenika Mučeniku Kristu. Bit će to proslava naših Davida i jaganjaca, pobjednika a ne poraženih. U tom duhu zabilježio je i Krbavski poraz od 9. rujna 1493. Pop Martinac. 

Kada je u svetu knjigu bilježio stradanje na Krbavskom polju kao da je upravo gledao tu povorku nevino stradalih „vjere radi Kristove".Ne možemo a da ne uključimo u ovo slavlje i spomen na jednu pobjedu naše vjere i kulture. Na današnji dan 1483. izišla je iz tiska prva tiskana knjiga ne samo u Hrvatskoj nego – kako se to obično kaže, na slavenskom jugu – Prvotisak.  U vrijeme velike opasnosti, kada smo i mi, poput Davida, stajali pred moćnim osvajačkim, dobro opremljenim  i naoružanim turskim carstvom. No i u tim okolnostima izvojevana je za naš narod velika pobjeda naše vjere i kulture. To je knjiga koja objedinjuje u sebi knjigu na oltaru i na ambonu. To se zgodno uklapa u našu Godinu Evanđelja, - ta pobjeda ostvarena od ljudi s ovih naših prostora. Kao predložak za tiskanje knjige poslužio je misal koji je u Ličkoj Ostrovici napisao 1368. knez Novak Disislavić od plemena Mogorovića, a pripreme za tisak obavili su opet naši glagoljaši s ovoga područja, bez obzira gdje je knjiga tiskana. Neki misle da je i to bilo na ovom našem prostoru – u Kosinju.

 A sljedeća knjiga koja će biti tiskana je časoslov, molitvenik u rukama tada gotovo jedinog pismenog čovjeka – svećenika… Što nas okružuje veće zlo, to nam se pruža uzvišenija pobjeda. Nema prave veličine koja se nije izbrusila i izrasla u borbi protiv ovozemnih podlosti i niskosti. I tu nam je Isusov primjer najpoučniji, a mogli bismo navesti i brojne naše velikane, kao npr. Stepinac. S tom pobjedničkom vjerom krenimo i mi kroz ovu korizmu, bez obzira na kakve poteškoće nailazimo, i na mnoštvo divljih zvijeri s kojima se treba boriti"  -  pozvao je svoje vjernike biskup Bogović.Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod ravnanjem gospićkog župnog vikara vlč. Josipa Šimatovića.

Biskup je na kraju sv. mise zahvalio svima na sudjelovanju, a domaćin mons. Rogić pozvao je prisutne u dvoranu Pastoralnog centra gdje im je, uz prezentaciju, predstavio Apostolsku pobudnicu Pape Franje: „Radost Evanđelja" i istaknuo radove koji slijede na Crkvi hrvatskih mučenika, među kojima je oltarni reljef. Nakon okrjepe hodočasnici su pošli svojim kućama svijesni, kako je to lijepo izrazio sv. Augustin, a citirao biskup Bogović: „Život naš na ovom hodočasničkom proputovanju ne može biti bez kušnje. Rast naš ostvaruje se kroz kušnje. Nitko sebe ne poznaje ako nije kušan. Nitko ne može biti okrunjen ako nije pobijedio. Nitko ne može pobijediti ako se nije borio. A nitko se ne može boriti ako nema neprijatelja i napasti." 

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Udbina

Dan hrvatskih mučenika na Udbini

11.9.2021. | 10:59
Likaplus.hr : Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

8.9.2018. | 20:36
Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini svečanom misom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, porečki i
Likaplus.hr : 8.rujna Dan hrvatskih mučenika

Udbina

8.rujna Dan hrvatskih mučenika

27.8.2018. | 23:24
Dan hrvatskih mučenika proslavit će se u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji mjesnog,gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, umirovljenog biskupa Mile Bogovića, osta
Likaplus.hr : Potresna ispovijest iz kobne 1493.

Udbina

Potresna ispovijest iz kobne 1493.

9.9.2017. | 21:43
Likaplus.hr : Nakon  pune 72 godine Tijelovska procesija

Kroz Udbinu

Nakon pune 72 godine Tijelovska procesija

15.6.2017. | 15:34
Danas je nakon 72 godine prvi put nakon 2.svjetskog rata održana Tijelovska procesija kroz mjesto Udbinu. Misu je predvodio umirovljeni biskup dr Mile Bogović uz koncelebraciju udbinskog župnika vlč Josipa Šimatovića. Bilo je lijepo sudjelovati u ovom povijesnom i duhovnom događa
Likaplus.hr : Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

Župno pastoralno vijeće

Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

11.12.2016. | 12:41
Likaplus.hr : Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

Za crkvu u Udbini

Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

26.7.2016. | 9:11
Likaplus.hr : Hodočašće Slunjskog dekanata

Hodočašće na Udbinu

Hodočašće Slunjskog dekanata

14.3.2016. | 18:02
Likaplus.hr : Tijelovo na Udbini

Tijelovo na Udbini

4.6.2015. | 16:20
Blagdan Tijelovo na Udbini
Likaplus.hr : Vatrogasci slavili i na Udbini

Udbina

Vatrogasci slavili i na Udbini

5.5.2015. | 7:51
Likaplus.hr : Uz Dan hrvatskih mučenika

Proglas biskupa M.Bogovića

Uz Dan hrvatskih mučenika

20.8.2014. | 21:12
Likaplus.hr : Na Udbini održan molitveni susret

2.korizmeno hodočašće

Na Udbini održan molitveni susret

3.3.2013. | 21:01
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :