Nedjelja , 26.6.2022. | 07:31

Pretraživanje

Duhovni kutak

Objavljeno: 20.8.2014. u 21:12
Prikaza: 3217
Autor: Likaplus/IKA

Proglas biskupa M.Bogovića

Uz Dan hrvatskih mučenika

Udbina : Uz Dan hrvatskih mučenika

Vjerujemo da se izgrađujući ispravan odnos prema žrtvama postavljaju zdravi temelji za svako društvo, ističe biskup u proglasu - Svečano misno slavlje 30. kolovoza predvodi biskup Košić

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović uputio je tradicionalni proglas u povodu proslave Dana hrvatskih mučenika koji se spominje 30. kolovoza u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Proglas prenosimo u cijelosti:"Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 30. kolovoza, tj. u posljednju subotu u tome mjesecu. Slavlje će predvoditi sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, uz druge naše biskupe i svećenike koji će doći sa svojim hodočasnicima. Sisačka biskupija je, uz Bjelovarsko-križevačku, najmlađa naša biskupija, ali ima svoje korijene već u počecima kršćanstva na našim prostorima. Obnovljena je prije pet godina (2009.), a u osobi mons. Košića dobila je svoga prvog biskupa.

Na području Biskupije nalazi se više "krbavskih polja" jer su i ondje bila velika stradanja u obrani naroda i vjere. Jedno od poznatijih je i stradanje branitelja Gvozdanskog, koji su 13. siječnja 1578. radije položili svoje živote nego napustili mjesto gdje su se Hrvatska i kršćanska Europa borile. Sličnu Kalvariju imao je Zrin u II. svjetskom ratu, kad je uništen i očišćen od Hrvata i katolika. Biskup Košić radi na tome da se obnovi crkva u Zrinu, a time ujedno i spomen na Zrinjske i na njihovu postojbinu.

S obzirom na sve to, kao pastir mlade biskupije, jasno je da ima razvijen osjećaj za štovanje mučenika, a i prošlu godinu za svoju biskupiju proglasio je Godinom hrvatskih mučenika. Takav pastir ima nam sigurno što reći i za Dan hrvatskih mučenika na Udbini. Tu našu mučeničku prošlost izražava cjelokupno zdanje CHM, kao i pojedini dijelovi. To smo željeli izraziti Kalendarom za 2015. godinu. Ove godine stavili smo glavni naslov kalendaru: Poruke prije mučeničke smrti. Za svaki mjesec donijet ćemo po jedno pismo na smrt nevino osuđenih koji su u tome trenutku pismeno izražavali – svaki na svoj način – svoju vjernost Bogu i narodu. Uz tekst je i slika stradalnika.

Za ovogodišnji Dan hrvatskih mučenika objavili smo i časopis za Hrvatski martirologij "Hrvatsku vjernost". I dalje su tu događanja vezana uz Crkvu hrvatskih mučenika, ali je časopis ujedno i glasilo Komisije za hrvatski martirologij. Posebno prati postupke za crkveno proglašenje mučenicima hrvatskih država. Tu su glavne poruke s Dana hrvatskih mučenika na Udbini prošle godine, što se sve učinilo na planu uređenja crkve i pratećih sadržaja.

Komisija za hrvatski martirologij bila je proteklo vrijeme posebno aktivna oko popisa žrtava II. svjetskog rata jer ubijeni od partizana nisu ni popisivani niti su smatrani žrtvama. Tu nepravdu treba ispraviti. Bavili smo se također pitanjima vezanim uz isakapanje raznih "jama" u kojima su završile žrtve. Nadležnim državnim ustanovama smo na razne načine jasno poručivali da pri istraživanju jama treba voditi računa o uzrocima, okolnostima i načinu stradanja, kao i to da za neidentificirane žrtve treba prirediti "Svehrvatski grob". Najbolje rješenje za to je Krbavsko polje, podno Crkve hrvatskih mučenika.Sve se to može pratiti u "Hrvatskoj vjernosti".

Želja nam je potaknuti hodočašća u Crkvu hrvatskih mučenika raznih staleža i udruga; također da se s pojedinih stratišta donosi spomen kamenje koje se ugrađuje u Memorijalni park hrvatskih mučenika na Udbini. Vjerujemo da se izgrađujući ispravan odnos prema žrtvama, postavljaju zdravi temelji za svako društvo. Polazeći od žrtava i mučenika, može se očekivati svako pravo zajedništvo. Molimo se da se to ostvari i u našem narodu. Zato je pokrenut projekt Crkve hrvatskih mučenika.

Radosno vas očekuje 30. kolovoza, na Dan hrvatskih mučenika,
biskup mons. Mile Bogović."

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
plitvica

plitvica

Komentirano: 20.8.2014. | 21:55

1

dva pitanja za biskupa bogovića: dijele li se žrtve po nacionalnoj pripadnosti? kad će već jednom u mirovinu?

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Udbina

Dan hrvatskih mučenika na Udbini

11.9.2021. | 10:59
Likaplus.hr : Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

Dan hrvatskih mučenika na Udbini 2018

8.9.2018. | 20:36
Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini svečanom misom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, porečki i
Likaplus.hr : 8.rujna Dan hrvatskih mučenika

Udbina

8.rujna Dan hrvatskih mučenika

27.8.2018. | 23:24
Dan hrvatskih mučenika proslavit će se u subotu 8. rujna u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji mjesnog,gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, umirovljenog biskupa Mile Bogovića, osta
Likaplus.hr : Potresna ispovijest iz kobne 1493.

Udbina

Potresna ispovijest iz kobne 1493.

9.9.2017. | 21:43
Likaplus.hr : Nakon  pune 72 godine Tijelovska procesija

Kroz Udbinu

Nakon pune 72 godine Tijelovska procesija

15.6.2017. | 15:34
Danas je nakon 72 godine prvi put nakon 2.svjetskog rata održana Tijelovska procesija kroz mjesto Udbinu. Misu je predvodio umirovljeni biskup dr Mile Bogović uz koncelebraciju udbinskog župnika vlč Josipa Šimatovića. Bilo je lijepo sudjelovati u ovom povijesnom i duhovnom događa
Likaplus.hr : Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

Župno pastoralno vijeće

Pogledajte kako izgledaju izbori u crkvi

11.12.2016. | 12:41
Likaplus.hr : Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

Za crkvu u Udbini

Posveta spomen kamenja za Zid sjećanja

26.7.2016. | 9:11
Likaplus.hr : Hodočašće Slunjskog dekanata

Hodočašće na Udbinu

Hodočašće Slunjskog dekanata

14.3.2016. | 18:02
Likaplus.hr : Tijelovo na Udbini

Tijelovo na Udbini

4.6.2015. | 16:20
Blagdan Tijelovo na Udbini
Likaplus.hr : Vatrogasci slavili i na Udbini

Udbina

Vatrogasci slavili i na Udbini

5.5.2015. | 7:51
Likaplus.hr : Na Udbini održan molitveni susret

2.korizmeno hodočašće

Na Udbini održan molitveni susret

3.3.2013. | 21:01
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :