Nedjelja , 24.1.2021. | 06:33

Pretraživanje

Gospodarstvo

Objavljeno: 2.3.2012. u 19:45
Prikaza: 3097

Gospodarska zona

Udbina napreduje

Udbina : Udbina napreduje

UDBINAProjekt Gospodarske zone Podudbina-Buljme/ cesta za novi razvoj prezentiran je tijekom danas održane konferencije za novinare. Načelnik općine Udbina Ivan Pešut je istaknuo kako je riječ zahvatu koji će označiti novi razvojni zamah i stvoriti nova radna mjesta. – Naša gospodarska zona proširit će se za 9.8 hektara gdje će se izraditi kompletna infrastruktura za nove proizvodne pogone, istaknuo je načelnik Općine Udbina Ivan Pešut. Već u prvoj fazi realizacije gospodarske zone otvoreno je 100-tinjak radnih mjesta, pa smo bili prisiljeni zapošljavati radnike iz Gospića, Korenice, Gračaca i okolice. Ideja o gospodarskoj zoni krenula je još 2006. , prije tri godine krenuli smo s proizvodnjom u napuštenoj pilani. Ona je postala respektabilan faktor i jamac našega razvoja jer smo svu lanjsku proizvodnju lansirali na europsko tržište. Pomogla nam je EU, kao i tadašnja Vlada RH i Ličko-senjska županija. U krugu bivše tvornice SAIT izgrađena je tvornica peleta i nova energana kapaciteta 1 megawata čija je struja već potekla u hrvatski elektro-energetski sustav. Uznapredovali su i pregovori sa HEP-om oko instaliranja vjetro-elektrana na području naše općine. Sve je ovo vidan napredak, ali ono pravo tek slijedi. Ovaj se novi projekt sufinancira sredstvima iz EU operativnog programa regionalne konkurentnosti za pomoć zajednici unutar IPA regionalne razvojne komponente unutar RH. Projekt dogradnje infrastrukture je stajat će 777.795 eura, od čega se 74.8 % financira sredstvima EU-fondova, a ostalo sredstvima LIRA-e i općine Udbina. O detaljima novog projekta govorio je Zlatko Brkić, stručni savjetnik za razvojne projekte. Novi dijelovi zone bit će opremljeni modernom infrastrukturom, spojnom cestom duljine 500m i neće se stidjeti sličnih projekata u gospodarski razvijenim sredinama. Prednost će se davati investitorima proizvodnih djelatnosti, a tek manji dio prepustiti ulagačima koji će graditi skladišne prostore. Na konferenciji za novinare je u ime LIRA-e sudjelovao stručni savjetnik Andrija Brkljačić, te Stranko Momčilović i Danica Prica u ime općinskog tima za razvojne projekte. Na ovaj će se način dodatno osnažiti ideja o stvranju uvjeta ra razvoj malog i srednjeg poduzetništva na razini Ličko-senjske županije, ali i RH, što je jedan od nukleusa razvoja na nacionalnoj razini.               

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Krave s partijskom knjižicom

Bogaćenje SDSS-ovaca?

Krave s partijskom knjižicom

15.2.2018. | 9:22
Radi li se o bogaćenju članova SDSS-a i SNV-a na račun običnih malih Srba u suradnji sa svakom vlasti na razini Općine, Županije, Države?
Likaplus.hr : Misterij svemirskog centra

Misterij svemirskog centra

25.5.2015. | 11:49
Likaplus.hr : Požar na pilani "Moderator"

Udbina

Požar na pilani "Moderator"

8.6.2014. | 18:09
Pogledajte slavlje u Korenici, video
Likaplus.hr :
Korenica se sjeća žrtve Vukovara za obranu Hrvatske
Likaplus.hr :
Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :