Nedjelja , 26.6.2022. | 06:36

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 6.10.2013. u 23:38
Prikaza: 3168
Autor: Likaplus/VL

"Ćirilica je u Udbini uvedena nelegalno"

Udbina : "Ćirilica je u Udbini uvedena nelegalno"

'Ćirilica je u Udbini uvedena nelegalno, Srba nema ni 20 posto' ”Političkom trgovinom vladajući HDZ žrtvovao je interese svoje zajednice zbog vlastitih fotelja”, tvrde branitelji za Večernji list

Premda se slučaj općine Udbina često ističe kao pozitivan primjer uvođenja dvojezičnosti i mirnog suživota, dio žitelja hrvatske nacionalnosti s takvim se ocjenama ne slaže. Ćirilične ploče koje su ljetos ondje osvanule bez ikakve gužve i uz blagoslov vladajućeg HDZ-a, naime, postavljene su na temelju popisa stanovništva iz 2011., prema kojem Hrvata ima 49, a Srba 51 posto. Međutim, tamošnji hrvatski branitelji, ponajprije iz redova veterana Specijalne policije i gardijskih brigada, tvrde da je popis stanovništva fiktivan te da su vladajući političkom trgovinom žrtvovali interese svoje zajednice zbog fotelja.

Sprega policije i politike

Branitelji su proteklih dana obišli nasumce odabranih pet zaselaka svoje općine te nakon prikupljanja informacija od lokalnog stanovništva tvrde da samo u tim sredinama fiktivno prebiva 338 osoba srpske nacionalnosti. Primjerice, u Svračkovu Selu prijavljeno je 77 ljudi, a ondje ih živi samo sedam, a u Visuću pak, gdje ih je prijavljeno 159, uistinu prebiva 39.
– Broj Srba u općini Udbina dvostruko je manji od broja na temelju kojeg je uvedena dvojezičnost. Provjerom smo ustanovili da ih ima svega 20 do 25 posto, što bitno mijenja sve odluke kojima je lokalna politika podilazila, a srpsko stanovništvo i te kako profitiralo od statističkih podataka, a ne stvarnog stanja – upozorio je Mario Adrinek, umirovljeni specijalac koji se u Udbinu doselio s obitelji nakon rata.
Znakovito, nastavlja, do istih je rezultata došla i policijska istraga koja je provođena iste godine kad je objavljen i popis stanovništva, ali je zataškana.
– Djelatnici koreničke policijske postaje utvrdili su i službeno da u Udbini prebiva svega 20 posto prijavljenih Srba. Međutim, to izvješće na koje je policija utrošila dva mjeseca rada nikada nije ugledalo svijetlo dana niti je policija postupila sukladno Zakonu o prebivalištu pa izvršila brisanje fiktivno prijavljenih osoba. Iz ovog postupka može se jasno vidjeti sprega između lokalne politike i policije – tvrdi Mario Adrinek pozivajući se i na izjavu predsjednika općinskog vijeća Slobodana Bjelobabe, inače iz redova SDSS-a, koji je u kolovozu, neposredno nakon postavljanja dvojezičnih ploča, u emisiji "Prizma” na HTV-u izjavio da je "svjestan da osoba srpske nacionalnosti nema 51 posto, ali je statistika tako pokazala”.
Daljnjim provjerama branitelji su doznali da su prilikom popisivanja stanovništva neki popisivači "na komadu papira dobili generalije osoba srpske nacionalnosti koji su uneseni direktno u popis, a samo na jednom papiru nalazilo se oko 200 imena”. Tako je u općini Udbina upisano ukupno 958 osoba srpske nacionalnosti, što dio hrvatske zajednice sada osporava.

Strah od raseljavanja 

Dvojezičnost nije uvedena provedbom zakona, već rješenjem "ispod stola”. Još je predizborna koalicija HDZ-SDSS imala dogovor prema kojem je HDZ dobio načelnika, a SDSS ćirilicu – upozorava bivši specijalac dodajući da je u slučaju Udbine zakazala policija, ali i Ministarstvo uprave jer su znali za nepravilnosti, no nisu ništa poduzeli.
– Direktna posljedica takvog kriminalnog postupanja jest da su Hrvati u Udbini postali nacionalna manjina, što će nas u budućnosti natjerati na raseljavanje – zaključio je hrvatski branitelj.

'Neki su možda umrli, ali Srba je barem trećina'

– S obzirom na to da je riječ o našim žiteljima starije dobi, moguće je da su neki od popisa naovamo i umrli, ali tvrdim da je Srba u najmanju ruku trećina – kazao je načelnik općine Ivan Pešut (HDZ), a optužbe o političkoj trgovini nazvao insinuacijama piše Večernji list.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
likazet4

likazet4

Komentirano: 3.2.2015. | 15:10

1

zaboravio sa reci slijedece: ja sam Pazifist, Atheist,nepoznajem boje,koze niti vjere niti nationalnost.Svi ljudi su nama draga ako se ponasaju ljudski, Ako si gladan nahranit cu te,sa tim jelom sto i ja jedem, ako si zedan dobit ces vodu koju i ja pijem.Nasa djeca kad cuju Udbina, vide opet 1986 godinu. Od tad bili su samo 2 puta kod nas, samo za par sati, pa otisli, samo dalje od udbine. Naravno, je i razumljivo, ja nikoga ne optuzujem, jer sam sam dosao u to podrucje. nazalost kako se kaze. Ali ko moze iz svoje koze? i ko smije bacati prvi kamen? Kao optimist widim u svakome ono dobro, ali to je greska, velika greska....likazet4
likazet4

likazet4

Komentirano: 3.2.2015. | 14:56

2

likazet pripada jednoj nacionalnoj manjini u udbini i okolnosti.Doselio se 1982, pa su ga 1986 poterali ti dobi ljui. bio je sa porodicom do 2004 u exilu. Vratio se sa Zenom, kucu su nam unistili ti dobri lljudi.Kupili smo posjed koje bio grosan, a od njega napravili skoro bajku, a sada smo tako razocarani na tim postupcima koji se desavaju tu, pa evo i nasa kuca ja wec na prodaju. Naselili smo se ponovo negdje drugdje u HR. tamogdje su i stranci dobro dosli....likazet4
letecastuka

letecastuka

Komentirano: 8.10.2013. | 11:42

3

Mario u pravu si kada kažeš da su zataškavane neke stvari 2011. vezano za prebivališta Srba na Udbini, ali moraš ljudima jasno reći da to nije činila obična policija već njihov zapovjednik u PP Korenica iz tog vremena - navodno je to bio Fajdetić i njegovi poltroni. Svi su oni, kao otočka veza, bili potrčkala bivšeg župana s kojim su u suradnji odlučivali protiv koga će se podići kakva prijava, a protiv koga neće, bez obzira na osnovu. Ali gdje su Fajdetić, Karahasanović i njima slični danas? E to je tema za Miru Matijevića. Hajde Miro istraži malo kakve su se to malverzacije ogađale u policijskoj postaji Korenica za vrijeme načelnikovanja spomenutog dvojca da su oba pala i dobili žurni premještaj za Gospić nakon mnogo godina stečeneg staža i "iskustva" u Korenici. Vjerujemo Miro da ćeš raskrinkati i ovaj krak, za sada navodne, kriminalne ličke hobotnice o kojoj se do sada samo šuškalo, a sada napokon i javno piše u večernjem koji čita cijela Hrvatska.
Velebit

Velebit

Komentirano: 7.10.2013. | 23:51

4

Nadamo se da će to uvidjeti i HDZ, od Karamarka do Milinovića, od Pešuta do ...najmanjeg člana hdz a koji je nažalost izdao sve pa i samoga sebe

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dijete branitelja ne može dobiti posao?

Udbina:HDZ-SDSS

Dijete branitelja ne može dobiti posao?

15.3.2018. | 13:07
Dana 01.02.2018. godine pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Udbina i predsjednica upravnog vijeća Centra za pomoć u kući Danica Prica , raspisala je javni natječaj za prijem zaposlenika u Centar za pomoć u kući Općine Udbina na r
Likaplus.hr : Podnijet ću ostavku i uzeti oružje

Načelnik Udbine

Podnijet ću ostavku i uzeti oružje

24.6.2012. | 15:53
Likaplus.hr : Pupovac: Netko se pravi lud

Tko je kome prijetio?

Pupovac: Netko se pravi lud

16.5.2012. | 16:22
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :