Nedjelja , 26.6.2022. | 08:00

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 24.6.2012. u 15:53
Prikaza: 4696
Autor: Novi list/Robert Franko

Načelnik Udbine

Podnijet ću ostavku i uzeti oružje

Udbina : Podnijet ću ostavku i uzeti oružjePretučeni Jelinići(Foto: Damir Škomrlj)

Krbava- Nakon što su pripadnici obitelji Pave Amića , kojeg se smatra najutjecajnijim ličkim Romom, prije nekoliko dana na Krbavskom polju zbog banalnog razloga tko ima pravo na košnju sijena pretukli šest članova obitelji Jelinić, od kojih je jedan još u četvrtak bio u kritičnom stanju s frakturom lubanje na tri mjesta i trajnim zdravstvenim posljedicama ako preživi, načelnik Općine Udbina Ivan Pešut u pomoć poziva specijalce! Kada dođu Amići zatvorimo se u kuću i nadamo se da nas neće napasti

U mjestu Krbavi s 40 kuća, od kojih je samo sedam nastanjeno, žive 78-godišnji Petar Smiljanić i njegova 75-godišnja žena Evica. Smiljanići su se, kao Srbi povratnici, na svoje imanje vratili 2001. godine.
– Živjeli smo normalno do prije dvije i pol godine dok ovdje nije došla romska obitelj Amić. Došli su ravno pred moju kuću, ograđivali su moju zemlju, pravili torove za ovce, puštali su ovdje opasne tornjake, uskoro su doveli i krave, pa onda konje. Pred kuću mi je dolazio glavni lički Rom, otac obitelji Pave Amić. Rekao mi je da njih u obitelji ima 17 te da su se spremni boriti i ići do kraja kad brane svoj interes. Mi siječemo ruke, rekao mi je. Ušao je u auto i otišao. Ostao sam u čudu. Preplašio sam se. Otad su stalno dolazili i prijetili mi. U tri navrata pustili su opasne pse tornjake na mene, no imao sam vile i uspijevao se nekako obraniti. Prvi put su me osobno napali 31. ožujka 2011. oko četiri sata popodne. Napali su me nedaleko od kuće. Sačekali su me pripadnici obitelji Darka Amića koji su me s leđa udarili i bacili na zemlju. Udarali su me u glavu, onesvijestili. Bilo je užasno. Došla je policija i odveli su me u bolnicu. Imao sam teške ozljede glave i potres mozga, ruka mi i danas nije u funkciji, kaže Smiljanić. Živi u strahu jer Amići imaju kuću 250 metara udaljenu od njega.
– Kada dođu ovamo, žena i ja se zatvorimo u kuću i nadamo se da nas neće napasti.

– Ovo nije prvi put da romska obitelj Amić premlaćuje domaće stanovništvo. Ali nakon ovoga prelivena je čaša strpljenja. Ne znam što reći, ovo je strašno! Otkad je ta obitelj došla prije dvije i pol godine, na Krbavi vlada strah i njihovo nasilje. Situacija je izmakla kontroli. Ako se do 20. srpnja ne osigura miran život mojih građana, zajedno s njima i s udrugom "mmm projekti" Mire Matijevića te Kriznim stožerom za obranu Like od nasilja blokirat ćemo cestu i promet. Osobno ću tada javno podnijeti neopozivu ostavku jer svojim građanima ne mogu omogućiti da normalno rade i žive. Stoga poručujem odgovornima: hitno riješite problem nasilništva određenih skupina i obitelji Roma nad domaćim, nezaštićenim stanovništvom. U protivnom, toliko je sve daleko otišlo da ćemo se naoružati! Ponovno, nakon 20 godina, morat ćemo uzeti oružje u ruke! Mi to ne želimo, nikome nije do rata i sukoba, ali moramo zaštititi živote i imovinu, kaže načelnik Općine Udbina Ivan Pešut.

Zajedno ugroženi
Na barikade protiv romskog nasilja iza kojih stoje određene grupe, a prije svega obitelj Amić, Hrvati će, kaže Pešut, uz SDSS, koalicijskog partnera čiji je predstavnik Slobodan Bjelobaba predsjednik Gradskog vijeća Udbine. – I Hrvati i Srbi, zajedno smo ugroženi. Nemoćni smo. Na Krbavi se više ne može ni živjeti, ni raditi, ni spavati. Ovdje više nema mira. Obitelj Amić su nasilnici, uništavaju tuđu imovinu i premlaćuju ljude. Netko iz Zagreba mora doći ovdje i reći dosta! Gdje su Državno odvjetništvo i policija, gdje su inspekcijske službe? Samo jedan njihov posjet je potreban pa da se obitelji Amić kaže da to tako više ne ide. Neka ih se osudi za što su krivi i neka ih onda prebace živjeti negdje bez ljudi i kuća, negdje drugdje gdje će napasati stoku, a da nikoga ne ugrožavaju. Oni se ne ponašaju civilizacijski, kaže predsjednik Gradskog vijeća Bjelobaba koji smatra, nakon što se i sam više puta uvjerio kako nema političke volje da se ovaj problem riješi, da je to zato što je netko iz vrha vlasti interesno povezan s obitelji Amić.

 – Mi, naravno, nismo protiv svih Roma, ali smo protiv onih koji su nasilnici, kaže Bjelobaba. I Pešut i Bjelobaba kažu da je kap koja je prelila čašu strpljenja i tolerancije prema krajnje problematičnim i opasnim Romima premlaćivanje obitelji Jelinić. Problem je, međutim, što je ovakvo ponašanje Amićevih, kaže Pešut, i ekonomske prirode. – Ne samo da moji građani ne mogu do svojih polja, pa im se uskraćuju prihodi, nego i Općina potencijalno gubi velik novac. Naš je, naime, najveći resurs 6.000 hektara na Krbavi, gdje se planira gradnja elektrane na bioplin. Dobili smo milijun eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova. No pitanje je kako partnere za realizaciju projekta, koji dolaze iz Slovačke i Austrije, dovesti ovdje na Krbavu, gdje živimo u srednjem vijeku prijetnji i nasilništva, kaže Pešut. Podsjeća da su tu bili i Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, sa svime je upoznat i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava Furio Radin, ali bez rezultata.– Dok oni donose zaključke o zaštiti Roma od Ličana, isti ti Romi premlaćuju Ličane, ali i Srbe i druge Rome koji završavaju s teškim ozljedama, kaže Pešut.
Vile, štapovi, gumene palice...

Predsjednik Udruge "mmm projekt" Miro Matijević, ujedno i član Kriznog stožera za obranu Like od nasilja, kaže da postoje dokazi da u zadnjih pet godina nijedan Rom nije napadnut. – To što Hrvati doživljavaju svakodnevno od određenog broja pripadnika te etničke skupine, pripadnici te etničke skupine ne doživljavaju od Hrvata. Samo u zadnjih godinu dana, ovo je već treći pokušaj ubojstva iza kojeg stoje određeni Romi, a da nijedan od napadača dosad nije ni prekršajno odgovarao. Da prekjučer osobno nisam snimio i objavio izjavu žrtve nasilja obitelji Amić, počinitelji tog gnusnog napada nažalost ne bi bili privedeni. Policija, naprosto, da to nisam napravio ne bi reagirala. Amići bi bili na slobodi i daljnja prijetnja miru i sigurnosti na ovim područjima, kaže Matijević.

Prošlu nedjelju obitelj 64-godišnjeg Jurja Jelinića koja živi u Krbavi, kaže pošteno, skromno i bez bilo kakvih sukoba, teško je napadnuta od obitelji Pave Amića. – Moji su sinovi išli u polje kositi i pokupiti travu. Jedan dio zemljišta je moj, a drugi dio je privatni, ali vlasnici koji su otišli dozvolili su mi da ja to kosim već 15 godina. Na polju su bila dva moja sina, njihove žene i četiri unuka u najmlađoj dobi. Amići su došli u polje s autima i počela je prepirka oko košnje. Počeli su prijetiti mojim sinovima, da su oni Amići vlast, da će nas protjerati... Imali su vile, štapove, gumene palice... Počeli su tući moje sinove. Unuk me zove na telefon. Plače. Kaže, zovi policiju! Policija je došla, ali su ostali kilometrima udaljeni od mjesta napada na moju obitelj. Rekli su mi da moraju čekati pojačanje jer da su Amići naoružani do zuba i da zato čekamo da dođu njihovi kolege. Tako me potpuno nepripremljena policija pola sata držala tri kilometra dalje od mjesta gdje su mi u tom trenutku premlaćivali sinove i unuke! Poludio sam, zvao sam čak i zagrebačku policiju! Oni mi kažu da se strpim nekoliko dana i da će biti sve u redu! Istodobno me zove unuk i plače, vrišti od straha, da mu oca ubijaju. Nakon pola sata, uz policiju s oružjem u rukama, konačno smo došli na mjesto premlaćivanja. Amići su počeli bježati s tri auta, ali je policija jedan zaustavila. Jedan rođak je moje sinove Mila i Željka stavio u auto i bez vozačke ih odveo, vozeći poljskim putem, u Korenicu. Tridesetosmogodišnji sin Mile je teško ozlijeđen, s frakturama glave. Doktor mi je rekao da se Bogu molim za njegov život. Čekamo daljnje informacije, kaže Juraj Jelinić.

Njegov drugi sin Željko ima ozljede glave, kao i puno hematoma po cijelom tijelu. Najmlađi članovi obitelji Jelinić u trenutku našeg posjeta bili su u bolnici. Željkovom su sinu vilama probili ruku!
– Gađali su trbuh, ali se on izmaknuo pa su mu ozlijedili ruku, kaže Željko Jelinić. Kaže da su on i brat traktorom otišli na polje kositi travu. Došli su Amići, zabranili im košnju i krenuli prvo njega tući.
"Gađali su trbuh"
– No, Pave Amić je prije toga repetirao pištolj i zabranio bilo kome da mi pokuša pomoći. Sreća da sam uspio ostati u kabini traktora. Da su me uspjeli izvući iz kabine, bio bih mrtav. Brat i svi moji su bili mirni i nisu mi mogli pomoći jer je Pave Amić držao pištolj uperen u njih! Nakon mene su prešli na premlaćivanje brata. Gledao sam kako ga tuku, ali mu nisam mogao pomoći. Sinove su nam tukli palicama! To što se dogodilo je strašno. Svi se bojimo. Trenutno smo u kući od roditelja, držimo se zajedno jer nam je tako lakše, kaže Željko koji je, kao i teško ozlijeđeni brat, bio sudionik Domovinskog rata.Juraj Jelinić kaže da se osjeća grozno jer je njegovu romsku obitelj napala druga romska obitelj.– Nije bilo nijednog drugog razloga da nas napadnu osim što smo kosili travu na što smo imali pravo. Tukli su nas da pokažu svoju moć i nedodirljivost.

 Pave Amić je vikao: "Ja sam za vas vlast i ja sam za vas država". I tako se ponašao, kaže Juraj Jelinić. Dan prije velikog incidenta, gdje su mu stradali sinovi i unuci, Jurja Jelinića napalo je nekoliko članova obitelji Amić. – Napali su me bez razloga. Izmislili su povod samo da bi me pretukli. Pa gdje ću ja njih napasti kad znam kakvi su i na što su spremni, kaže Juraj Jelinić koji smatra da jedinu pomoć u ovom trenutku mogu dobiti od Mira Matijevića koji se sa svojom udrugom "mmm projekt" sustavno bavi zaštitom ljudskih prava

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
likazet4

likazet4

Komentirano: 3.2.2015. | 14:44

1

Hallo Nacelnice Gosp. Ing: Ivan Pesut, to su samo rijeci, a samo misi su slobodni.... Do sada niste dali ostavku, i cvrsto se drzite za stolisu te molite se bogu da sto duze bute u tom polozaju. jadne te vase rijeci. Ni dojencad to vise ne vjeruje. Sjecam se ::: mi smo od rijeci:... vas govor 2014. Predlazem vam slijedece: nemojte usta otvoriti, zasto???? pa onda nemozete lagati
vjeverica

vjeverica

Komentirano: 25.6.2012. | 18:57

2

Načelniče Pešut, ma dajte ostavku, ali ne samo radi toga ima i drugih razloga, ali ako su cigani razlog ostavke mi ćemo i to pozdraviti. Ipak, nemojte uzimati oružje, jer znamo da to ipak nećete učiniti. Ali, to je problem i svakako zakon mora vrijediti za sve i za cigane i sve druge. Sad će vas Jurković smijeniti!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dijete branitelja ne može dobiti posao?

Udbina:HDZ-SDSS

Dijete branitelja ne može dobiti posao?

15.3.2018. | 13:07
Dana 01.02.2018. godine pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Udbina i predsjednica upravnog vijeća Centra za pomoć u kući Danica Prica , raspisala je javni natječaj za prijem zaposlenika u Centar za pomoć u kući Općine Udbina na r
Likaplus.hr : Pupovac: Netko se pravi lud

Tko je kome prijetio?

Pupovac: Netko se pravi lud

16.5.2012. | 16:22
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :