Nedjelja , 26.6.2022. | 06:59

Pretraživanje

Iz medija

Objavljeno: 16.5.2012. u 16:22
Prikaza: 3900
Autor: NL/M.T.

Tko je kome prijetio?

Pupovac: Netko se pravi lud

Udbina : Pupovac: Netko se pravi ludPupovac, Kajtazi i načelnik Udbine Pešut

KRBAVA- Jesu li tenzije između srpskog i hrvatskog stanovništva s jedne strane, a romskog s druge strane utemeljene, lutaju li romski konji, za koje dobivaju poticaje, bez granica i međa, jesu li sukobi između tih triju nacionalnih skupina prerasli do ruba fizičkih incidenata, tko ima budućnost na tom području, sve to su pitanja na koja su na udbinsko područje odgovore došli potražiti i pomoći u traženju odgovora na ta pitanja dva saborska zastupnika, Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi

Matijević: Načelnik policije Jurković prijetio mi je jer sam izvijestio Vladu

Miro Matijević ističe da ima dokaze za svakoga tko ne radi svoj posao, od stočarskog inspektora do djelatnika županije.
– O tome sam izvijestio i ministra policije, a i o prijetnjama od strane načelnika PU Ličko-senjske Željka Jurkovića koji mi je u ponedjeljak 14. svibnja u 10.40 prijetio zbog izvještavanja Vlade o događajima u Lici. To je Lika danas i institucije koje nas trebaju štititi, kaže Matijević.

 koji su se u selu Krbava sastali sa 70-ak žitelja tog i okolnih sela. Sastanak su inicirali predstavnici općine Udbina i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Od predstavnika prozivane obitelji Amić kasnije smo doznali da oni na sastanak nisu bili pozvani iako su na njemu bili i saborski zastupnik koji predstavlja Rome Veljko Kajtazi i predsjednik Savjeta romske nacionalne manjine u Ličko-senjskoj županiji Željko Ivanišević.

Načelnik Udbine Ivan Pešut istaknuo je da se obitelj Amić iz Perušića njemu i vodstvu općine Udbina javila prije dvije godine kada su u selu Krbava kupili kuću s okućnicom kako bi se bavili uzgojem stoke i proizvodnjom autohtonih proizvoda. To je bila jedna priča koja je krenula u sasvim drugom pravcu i eskalirala u nasilje i netolerantno ponašanje vlasnika stoke, kaže Pešut. Pretpostavlja da na području tog sela luta po 70-ak krava i konja, što priječi ljude da obrađuju svoja polja. Svako suprotstavljanje njima, ističe Pešut, dovodi do nasilja. Milorad Pupovac kaže da je na Udbinu došao pokušati riješiti višegodišnje probleme i pomoći da se međuetnički odnosi ne zakompliciraju.
– Nismo došli protiv Roma već protiv onih koji ne poštuju propise i ne poštuju tuđe, rekao je Pupovac i poručio da se više neće tolerirati nepoštivanje posjeda i vlasništva drugih od strane Roma iako to ne znači kampanju protiv romskog stanovništva. Pupovac osnovni problem vidi u nedjelovanju nadležnih institucija, od lokalnih do nacionalnih, pri čemu posao moraju napraviti policija, inspektorati i ministarstva, te sudovi. To svi znamo, ali netko se pravi lud, kaže Pupovac i detektira dvije skupine ljudi – nemoćnu sirotinju i moćne bogataše kojima je omogućeno da krše zakon i ne poštuju tuđe pri čemu se država ponaša kao da je to normalno. Pupovac ne želi sudjelovati u hajki na romsku zajednicu i tome se oštro protivi, ali problem uzurpatora i zaštićenih nasilnika mora se riješiti.
Hrvati i Srbi okupljeni u Krbavi od Pupovca i Kajtazija traže pisani trag. Ovo su prazna obećanja koja slušamo godinama, kaže Nikola Čorak iz Krbave. Ništa se ne rješava, ovo nije slobodna već okupirana Hrvatska, poručuje Čorak. Pupovac pak odgovara da ne treba pisani trag, njegova riječ je dovoljna.
Rade Ljubojević kroz suze je rekao da već pet godina ništa ne može raditi u polju. Pet godina pišemo i svima se obraćamo, policija dođe i napravi zapisnik, a stoka dođe u polje čim oni odu, kaže Ljubojević. Iz nekoliko desetaka kilometara udaljene Široke Kule u Krbavu je došla Ivanka Vojvodić koja je rekla da je tamošnje stanovništvo od Roma i njihove stoke ugroženo više od 16 godina.
Sastanak seljana s Pupovcem, Kajtazijem i općinarima održan je na imanju 78-godišnjeg Petra Smiljanića koji je rekao da ga je nekolicina Roma prije nekoliko godina pretukla, nakon čega on stoku više ne pušta u polje.

Kajtazi : Romi su ovdje 700 godina

Izjava Veljka Kajtazija, zastupnika nacionalnih manjina, među njima i romske, da Romi na udbinskom području žive unatrag 700 godina pri čemu se ništa za njih nije činilo, isprovocirala je Mira Matijevića, čovjeka koji je nedavno pokrenuo i Stožer za zaštitu od romskog stanovništva. Sukob Matijevića i Kajtazija doveo je do toga da je Kajtazi otišao sa sastanka, uvrijeđen jer ga je Matijević nazvao lažljivcem i ciganom. Proglas Matijevićevog stožera Pupovac i Kajtazi nisu htjeli uzeti pa ih je Matijević nazvao prodavačima demagogije.

Amić: Od Željka Ivaniševića, iz Savjeta romske nacionalne manjine u Županiji doznajemo da je u biračkim popisima 38 Roma, neopredijeljenih Roma na terenu ima između 400 i 600, no prema popisu stanovništva barata se sa podatkom da u Lici živi svega dva Roma.
I Bajo Amić iz Perušića koji je prozvan za puštanje stoke na udbinskom području deklarira se kao Hrvat.
– Ja se ne izjašnjavam kao Rom već kao katolik i Hrvat, sudjelovali smo u Domovinskom ratu, a danas smo dobri s ljudima i nemamo ni sa kime problema, govori Amić koji nije bio na sastanku, ali smoga sreli na putu od Udbine prema Krbavi. Ističe da je njegova stoka ograđena žicom, napasa se na imanju koje je kupio i zemlji jednog čovjeka koji ju im je dao na korištenje. Amića smeta i zašto nije pozvan na sastanak održan stotinjak metara od njegova imanja, a pogotovo zato jer se njega proziva za sve probleme. Odbacuje tvrdnje mještanina Smiljanića da su ga pripadnici njegove obitelji pretukli, već je Smiljanić, kaže, došao pred njihovu kuću i rekao da ovdje Romi ne smiju živjeti.

Smeta ga i prozivanje od strane Matijevića da pod kontrolom drži 500 Roma, te da iza njega stoji netko jako moćan.
– Matijević nas optužuje da lažno dižemo poticaje, no mi živimo od rada, a kada bi se živjelo od laganja Matijević bi bio najmoćniji čovjek u državi, govori Amić. Nije opravdan ni dolazak Pupovca i Kajtazija, jer problema nema. Samo se stvara kavga tamo gdje ne treba, zaključuje Amić i najavljuje da će uzeti još dva imanja sa 60-ak jutara zemlje te da sa Šumarijom pregovara oko uzimanja u najam jedne velike parcele kako bi uzgajao stoku.
Tako je na Krbavi danas. Hrvati i Srbi ujedinjeni su zbog istog problema, Romi pak probleme ne vide, kažu da ničije ne diraju. Mogu li pomoći Pupovac i Kajtazi? Domaće stanovništvo nada se da će se korak naprijed ipak napraviti

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Dijete branitelja ne može dobiti posao?

Udbina:HDZ-SDSS

Dijete branitelja ne može dobiti posao?

15.3.2018. | 13:07
Dana 01.02.2018. godine pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Udbina i predsjednica upravnog vijeća Centra za pomoć u kući Danica Prica , raspisala je javni natječaj za prijem zaposlenika u Centar za pomoć u kući Općine Udbina na r
Likaplus.hr : Podnijet ću ostavku i uzeti oružje

Načelnik Udbine

Podnijet ću ostavku i uzeti oružje

24.6.2012. | 15:53
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

 

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike s područja općine Brinje da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselja Žuta Lokva i Blažani.

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

23.06.2022.

08:00 do 17:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže bez opskrbe električnom energijom biti naselje Krbavica.

 

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

24.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

27.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

28.06.2022.

09:00 do 14:30 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

 

Za sva druga pitanja koristite adresu info.dpgospic@hep.hr ili telefon 0800 300 419


 

Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :