Subota , 10.12.2022. | 02:33

Pretraživanje

Kultura

Objavljeno: 14.10.2015. u 19:03
Prikaza: 2651
Autor: Likaplus/Z.L.

Predstavljanje knjige:

Slom lažnog proroštva

Rakovica : Slom lažnog proroštva

U petak, 16. listopada 2015., u 18 h, u dvorani ..DVD-a Drežnik Grad, Drežnik Grad b.b. , bit će predstavljanje knjige SLOM LAŽNOG PROROŠTVA, autora dr. Gorana Marića, profesora političke ekonomije, saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru .

Ova knjiga, koja se tiče svih nas, izazvala je nezapamćen interes prigodom promocije u Zagrebu u svibnju ove godine.

Kongresna dvorana Hotela Westin bila je pretijesna za više od tisuću posjetitelja.

O knjizi će u četvrtak, na predstavljanju u Drežnik Gradu govoriti:

prof. dr. Guste Santini, ugledni ekonomist iz Zagreba,

prof. Damir Jelić, gradonačelmik Karlovca,

prof. Mihovil Bogoslav Matković

i sam autor doc.dr. Goran Marić,

Slom lažnog proroštva, knjiga autora dr. Gorana Marića je svojevrsna ekonomska historiografija suvremene Hrvatske, kojom autor razotkriva svu razornost neoliberalnog ekonomskog modela, razloge strukturnih poteškoća i makroekonomskih poremećaja.

O knjizi je nadasve nadahnuto napisao predgovor, prof Mihovil Bogoslav Matković, koji je istodobno i urednik knjige. Matković piše da je knjiga Slom lažnog proroštva zapravo projekt protiv izručenja Hrvatske i posebno naglašava specifičnost jezika kojim se dr. Marić koristi u pisanju knjige. Mariću nije dovoljan samo goli politehnički jezični fundus struke. Nisu dovoljni tek podaci... On ulazi u područje jezika s prvotnim značenjem, Marić vraća rječima značenje.

On kaže da priznaje da brojke, statistike, dijagrami, tablice, izvješća...nisu dovoljni da pokažu sediment poremećaja i izručenja. Pogledajmo koje nazivlje Marić koristi da prispodobi ta stanja, nastavlja urednik, slom proroštva, potonuće, destrukcija, računi slobode, kandidatura za samouništenje, sljepilo vlastita razuma, okultno zlodjelo i brojna slična.

Marić knjigu počinje citirajući Svetog Oca Benedikta XVI. o ulozi države, i naglašavajući da je zadaća države-dobro čitave zajednice. .

U drugom poglavlju, Ostaje trag svakog čina, Marić opisuje rušenje temelja suverene Hrvatske i tvrdi da je povjerenje naroda politika pojela za doručak. Opisuje sve propuste porezne uprave, dominaciju pojedinaca nad državom, predstečajne nagodbe naziva okultnim zlodjelom.. Poseban tekst piše o poreznoj eutanaziji gospodarstva i o neprijateljskom odnosu ekonomske politike prema domaćoj proizvodnji. Za porezni sustav tvrdi da je nefunkcionalan, stihijski, voluntasristički, nedosljedan i neuravnotežen.

Prodaju Croatia osiguranja, Marić naziva Ugovorom o darivanju identiteta, i da su prigodom te prodaje otisci prstiju ostali na svakom koraku.

Koliko Marić smatra ne samo pogrešnom već i štetnom monetarnu politiku HNB.a najvjerodostojnije govori da je cijelo poglavlje posvećeno promašajima HNB-a pod nazivom Izvješće prikrivenih zala.

U četvrtom poglavlju dr. Marić znanstveno dokazuje Slom neoliberalne paradigme, a za hrvatske neoliberale piše da su usidreni u grabež komunističkog duha.

U posljednjem poglavlju „Ustani i hodaj, Hrvatska", autor upućuje na potrebu obnove hrvatskog gospodarstva i društva na zdravim temeljima i empirijski već potvrđenim instrumentima ekonomske politike. Autor u uspjeh ne sumnja pod uvjetom da se iz političkog, ekonomskog, pravosudnog, kulturnog i društvenog života uklone zla potkupljivosti, paradoksi, inverzije, nelogičnosti i projektirane štete.

U cijeloj knjizi Marić u središte pozornosti ekonomske aktivnosti stavlja čovjeka, njegove potrebe, a osobito potrebu za radom.

U pogovoru je prof Lovrinović napisao da je dr.sc. Goran Marić zavodljivim i intrigantnim stilom, ali i znanstvenim pristupom zainteresirao čitatelja za ekonomske teme koje su po prirodi teške i složene. Ova knjiga nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ona zove na aktivizam, na činidbe poradi ozdravljenja društva u moralnom i ekonomskom smislu, piše Lovrinović.

Prof. Jakovčević u recenziji piše da je nadahnutost Biblijskim motivima, traženje smisla postojanja čovjeka i Države, stvaranje i devastiranje hrvatske države od osamostaljenja do danas, da su to komponente autentičnosti knjige kojom se dr. Marića uzdiže iznad poznatih nam standarda suvremenih političara Hrvatske.

Profesor Matulić primjećuje da Marić kroz cijelu knjigu ulaže intelektualni i moralni napor da ostane vjeran zovu istine te da logićki i sustavno zbraja domoljublje i intelektualno poštenje.

Ova knjiga je glas protiv ekonomskog redukcionizma, protiv degradiranja čovjeka na instiktivne prohtjeve egoizma.

Dr. Nino Raspudić u rezenziji piše da je riječ o knjizi velikog javnog interesa koja će zasigurno pridonijeti rasvjetljavanju uzroka krize hrvatskog gospodarstva i društva.

Autor, dr.sc. Goran Marić rodjen je u Grudama 1959. gdje je završio Osnovnu školu i Gimnaziju.

U Zagrebu je završio Ekonomski Fakultet, na kojemu je i magistrirao i doktorirao.

Izabran je u nastavno zvanje profesora Visoke škole i naslovno zvanje docenta.

Dugogodišnji je vanjski suradnik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predajući kolegije, Politička ekonomija i Ekonomska politika.

Dva mandata je zastupnik u Hrvatskom saboru gdje je obnašao funkcije potpredsjednika i predsjednika Odbora za financije i državni proračun.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr :  Plitvičke doline su više od slapova i jezera

Počelo je Ljeto u Rakovici!

Plitvičke doline su više od slapova i jezera

28.7.2016. | 18:13
Likaplus.hr : Umjetnici oslikali ljepotu prirode

Kod Baraćevih špilja

Umjetnici oslikali ljepotu prirode

7.6.2016. | 16:35
Likaplus.hr : Održana Likovna kolonija

U Drežnik Gradu

Održana Likovna kolonija

9.10.2014. | 13:20
Drežnik Grad- Održana je likovna kolonija u Drežnik Gradu u Vatrogasnom domu. Sve slike s likovne kolonije ostaju u vlasništvu TZ Rakovica sve do pred Božić kada će se prodavati na aukciji , a novac će ići za potrebite . Po riječima sudionika likovne kolonije bilo je to kreativn
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže s područja grada Gospića da će zbog planiranih radova na našimelektroenergetskim postrojenjima biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio Kaniške ulice od kbr. 35 do kbr.79 (samo neparni).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana u vremenu

12.12.2022. 09:00 do 11:00 sati

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.


OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

08.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

09.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

07.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađ

 


Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :