Četvrtak , 8.12.2022. | 13:38

Pretraživanje

Obrazovanje

Objavljeno: 17.7.2015. u 11:10
Prikaza: 2880
Autor: Likaplus

Ministar Zmajlović posjetio Baraćeve špilje

Rakovica : Ministar Zmajlović posjetio Baraćeve špilje

Uz zaštitu prirode direktno vezana visoko stručna zelena radna mjesta

„U ovom trenutku provodimo tri velika projekta koja su direktno vezana uz visoko stručna zelena radna mjesta u zaštiti prirode. Na njima je angažirano 50-ak stručnjaka koji će sljedeće 3 godine imati posao. Izrađujemo Katastar speleoloških objekata u kojemu će se nalaziti nacrti i brojni podaci o špiljama, provodimo projekt inventarizacije bioraznolikosti i projekt izrade karte staništa. Ukupno su ova tri projekta vrijedna preko 30 milijuna kuna.Pored toga kontinuirano ulažemo u posjetiteljsku infrastrukturu u brojnim špiljama i tako stvaramo preduvjete za još jedan vid zelenog turizma. Koliko mjesta poput Baraćevih špilja mogu značiti za zeleni turizam vidjeli smo danas. Ovo je atrakcija koja privlači brojne posjetitelje i doprinosi razvoju cijelog ovog područja"– rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je danas posjetio Baraćeve špilje u Općini Rakovica.

 

Ministar Zmajlović obišao je Baraćeve špilje u pratnji Tihane Oštrine, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, i Kazimira Miculinića, doktora paleontologije, speleologa i ujedno voditelja projekta izrade speleološkog katastra u suradnji sa DZZP-om.

Na lokalitetu Baraćeve špilje nalaze se četiri špilje: Gornja, Donja, Nova i izvor Baraćevac koji je također špilja. Nalaze se nedaleko našeg najvećeg i svjetski poznatog Nacionalnog parka Plitvička jezera i svake godine bilježe rast posjetitelja – u 2014. godini Baraćeve špilje obišlo je 13.568 posjetitelja dok ih je 2004. kada je lokacija otvorena za posjetitelje bilo 2.900.

Ministar Zmajlović obišao je arheološki lokalitet u prvoj dvorani Gornje Baraćeve špilje na kojemu tim hrvatskih i američkih znanstvenika upravo provodi istraživanja te paleontološki lokalitet „Zmajevo ždrijelo" u kojemu su, među ostalim, pronađeni ostaci špiljskog medvjeda, špiljskog lava, leoparda i nosoroga, a procijenjena starost ovih nalaza je oko 50.000 godina.

Ministar sepotom zajedno sa speleologinjom Natašom Cvitanović spustio u jednu od dvorana Gornje Baraćeve špilje.

Hrvatska obiluje speleološkim objektima koji su naše veliko prirodno bogatstvo i posjetiteljska atrakcija.

"Kroz projekt izrade speleološkog katastra po prvi puta ćemo na jednom mjestu zabilježiti nalaze tisuće naših speleologa, mogu slobodno reći, u zadnjih 100 godina. I to je jedan od razloga zašto je ovaj projekt od iznimne važnosti" – istaknuo je Kazimir Miculinic.

Upravo s namjerom objedinjavanja podataka i omogućavanja dostupnosti najširoj javnosti, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je pokrenulo i projekte kojima želi omogućiti kvalitetnije upravljanje špiljama. Projekt prikupljanja podataka i izrade Katastra speleoloških objekata vrijedan jemilijun kuna. Realiziramo ga u suradnji sa speleološkim udrugama, a podaci o prvih 1.000 speleoloških objekata ući će u Katastar u prvom dijelu 2016. godine.

U segmentu ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u speleološkim objektima dosad smo uredili špilju Lokvarku – 1,6 milijuna kuna i Otruševečku špilju pored Samobora u koju je uloženo oko 700.000 kuna. Trenutno se uređuju špilje Vrlovka u Karlovačkoj županiji - projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna te Veternica u Parku prirode Medvednica - 1,5 milijuna kuna

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. Likaplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
Likaplus.hr : Povijest Selišta Drežničkog

Povijest Selišta Drežničkog

10.12.2016. | 23:14
Predstavljena knjiga Povijest Selišta Drežničkog
Likaplus.hr : Štrajk u školi skoro 100%

Rakovica

Štrajk u školi skoro 100%

25.9.2015. | 10:50
Likaplus.hr : Učenici proslavili Dan škole

U Rakovici

Učenici proslavili Dan škole

10.10.2014. | 22:42
Likaplus.hr : Učenici iz Rakovice se oprostili  od škole

Počinju praznici

Učenici iz Rakovice se oprostili od škole

12.6.2014. | 17:31
Likaplus.hr : Predstavom u nadolazeće blagdane

Učenici u Rakovici

Predstavom u nadolazeće blagdane

21.12.2013. | 7:15
Likaplus.hr :  "Čarobna šuma"  otvorila svoja vrata...

Općina Rakovica

"Čarobna šuma" otvorila svoja vrata...

18.12.2013. | 21:51
Rakovica - Privatni vrtić "Čarobna šuma" u Selištu Drežničkom u Općini Rakovica proslavilo je danas Dan otvorenih vrata. Svi roditelji koji imaju djecu u vrtiću kao i oni koji se spremaju dati svoju djecu u vrtić mogli su doći i vidjeti kakve uvjete imaju djeca u vrtiću lijepa im
Likaplus.hr : Brojni sponzori osigurali pakete za djecu

Rakovica

Brojni sponzori osigurali pakete za djecu

6.12.2013. | 23:11
Rakovica, Likaplus, sv. Nikola, škola E.KVATERNIKA
Likaplus.hr : "Afrički maskenbal"

U Rakovici

"Afrički maskenbal"

12.2.2013. | 14:15
Likaplus.hr : Bivši učenik iz Rakovice pomogao kompanijama

Josip Franjković

Bivši učenik iz Rakovice pomogao kompanijama

31.1.2013. | 0:05
Likaplus.hr : Pekli kolače, cijedili sok, pjevali i plesali

Osnovci iz Rakovice

Pekli kolače, cijedili sok, pjevali i plesali

22.12.2012. | 9:18
Učenici u Rakovici
Likaplus.hr : Dani kruha u Rakovici

Dani kruha u Rakovici

23.10.2012. | 19:44
Likaplus.hr : Rakovčani proslavili kraj školske godine

Ode još jedna godina

Rakovčani proslavili kraj školske godine

18.6.2012. | 7:24
Likaplus.hr : Vratili se kući živi i zdravi

Osmaši iz Rakovice

Vratili se kući živi i zdravi

6.6.2012. | 6:15
Obavijesti iz HEP-a ,ELEKTROLIKA
Likaplus.hr :

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

08.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

09.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađaju.

OBAVIJEST O PLANIRANOM PREKIDU

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u prekidu opskrba električnom energijom za dio naselja Birovača (Mamac).

Prekid u opskrbi je predviđen:

dana

u vremenu

07.12.2022.

08:00 do 15:00 sati

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta radovi se odgađ


Korenica proslavila "Oluju" vatrometom, pogledajte video!
Likaplus.hr :
"Ubili" selo Priboj, a stanovnike prognali bez prava na povratak
Likaplus.hr :
Padre Pio-svetac svih svetaca, misao dana
Likaplus.hr :

Ne sjedajte za stol dok se niste pomolili i zatražili Božju pomoć, da hrana, koju moramo uzimati za okrjepu tijela ne našteti Vašemu duhu.

Neka Bog bude nazočan kod stola kojom pobožnom mišlju, zamišljajući da u svojoj sredini imate Božanskog Učitelja sa svetim apostolima na Posljednjoj večeri, koji je blagovao sa svojima, nadasve kada je ustanovio Presveti Oltarski Sakrament.

Ukratko, trudimo se da tjelesna hrana bude priprema na onu posve Božansku hranu Presvete Euharistije.

...Nemojte se nikada dignuti od stola a da niste dali dužnu hvalu Gospodinu. Ako tako budete činili, ničega se ne treba bojati, pa ni mrske proždrljivosti.

Kadajedete, čuvajte se prekomjerna biranja hrane i budite svjesni da je dovoljna sitnica ako se hoće zadovoljiti proždrljivost. Ne uzimajte nikada više jela  negoli vam je potrebno.

Trudite se u svemu biti umjereni i svim srcem nastojte da radije oskudijevate negoli da prekomjerno jedete. Ne kanim time reći da se morate gladni ustati od stola. Ne, to nije moja nakana. Neka sve bude uređeno razborito.

To je pravilo za sva ljudska djela.

Padre Pio/365 dana s Padrom Pijom/

Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :
Likaplus.hr :